MAINOS

Markkinoilta poistettu kymmeniä vaarallisia led-valaistustuotteita

Talo

LED-valaistustuotteiden laatu kirjavaa. TUKESin rekisterissä on peräti 230 toimitus- tai myyntikieltoon asetettua tai palautettavaksi määrättyä LED-valaistustuotetta. Lue LED-ostajan muistilista!

Jaa sosiaalisessa mediassa

Neljä vuotta sitten Euroopassa alkoi vaiheittainen siirtyminen hehkulampuista kestävän kehityksen periaatteita paremmin tukeviin puolijohdevalaisimiin. Tänä aikana on EY:n RAPEX-ilmoitusjärjestelmään (*   merkattu ja markkinoilta poistettu yli 70 vaaralliseksi todettua LED-valaistustuotetta.

Suomalaisessa TUKESin markkinavalvontarekisterissä seula on ollut vieläkin tiukempi – rekisteristä löytyy tällä hetkellä peräti 203 toimitus- tai myyntikieltoon asetettua tai palautusmenettelylle alistettua LED-tuotetta.

Led-tuotteiden markkinoilta vetämisellä suojataan kuluttajia sähköiskuilta, palovammoilta tai tulipaloilta


Osta LED-tuotteet vain tunnetuilta myyjiltä, jos haluat varmistaa, että myyjä ja maahantuoja ovat toiminnassa vielä tuotteen takuuajan päättymisen jälkeenkin.

Markkinoilta poistettujen tuotteiden joukossa on sekä LED-lamppuja että teollisuus-, ammatti- tai kuluttajakäyttöön tarkoitettuja valaisimia, valonheittimiä ja valaistusjärjestelmien osia. Tuotteiden markkinoilta vetämisellä suojataan sekä kuluttajia että ammattikäyttäjiä joutumasta alttiiksi konkreettisille riskeille kuten sähköiskut, palovammat tai tulipalot.

”LEDit ovat muuttamassa radikaalisti koko valaistusalaa ja aivan syystäkin ¬– tarjoaahan uusi tekniikka jopa 90% säästöt energiankulutuksessa. EU:n ja TUKESin listat ovat kuitenkin murheellista luettavaa”, sanoo markkinointijohtaja Mika Linden Oy OSRAM Ab:stä

”Vaikka tuoteturvallisuusdirektiivi, kuluttajansuojalaki ja valvontaviranomaiset suojaavatkin käyttäjiä kaikkein turvattomimpien tuotteiden vaaroilta, kannattaa ostajien pitää silmänsä huolellisesti auki. Kaikkein halvimmat kiinalaiset LEDit voivat kyllä täyttää sähköturvallisuuden osalta viranomaisten minimivaatimukset, mutta usein niiden elinikä ja valoteho jättävät reippaasti toivomisen varaa”, Linden jatkaa.

LED-ostajan muistilista


Valaisin- ja sähköasennuksia tekevien firmojen on annettava työlleen takuu.

Vuosia jatkuneeseen tuotekehitys- ja turvatestaustoimintaan perustuen on kehitetty viisikohtaisen LED-ostajan muistilistan, jonka ohjeita seuraamalla voi varmistua siitä, että hankitut tuotteet ovat laadukkaita, turvallisia ja tarjoavat niihin investoidulle rahasummalle hyvän vastineen:

  1. Osta LED-tuotteet vain tunnetuilta myyjiltä. Näin lisäät todennäköisyyttä sille, että myyjä ja maahantuoja ovat toiminnassa vielä tuotteen takuuajan päättymisen jälkeenkin.
  2. Valaisin- ja sähköasennuksia tekevien firmojen on annettava työlleen takuu. Se voi tosin olla niinkin lyhyt kuin 12 kk, minkä aikana standardienvastaisten tuotteiden viat eivät välttämättä vielä tule esiin. Luotettaviksi tunnettujen valaistustuotteiden käyttö vähentää mahdollisia asennustakuun päättymisen jälkeisiä murheita.
  3. Osta ainoastaan tuotteita, joilla on useampivuotinen takuu. 
  4. Tarkkaile, että tuotteelle on merkitty käyttötarkoituksen mukainen IP-luokitus eli osoitus vesi- ja pölytiiviydestä. Tämä on erityisen tärkeää ulkovalaistustuotteissa, joiden on oltava säänkestäviä.
  5. Tarkkaile CE-merkinnän aitoutta. Viime vuosina on tullut ilmi yhä enemmän tapauksia, joissa markkinoille on päässyt tuotteita, joihin on kiinnitetty aitoa CE-merkintää jäljittelevä ”China Export”-tunnus.

 

(* Euroopan Komission perustama kansainvälinen RAPEX-ilmoitusjärjestelmä sisältää tietoja viranomaisten vaarallisiksi toteamista tuotteista sekä vaaran poistamiseksi suoritetuista toimenpiteistä. Listalla on esimerkiksi eräs 30 kg painava kattovalaisin (joka voi helposti pudota), upotettava LED-valaisin (jonka reunat olivat niin terävät, että ne saattoivat asennuksen aikana leikkautua sähköjohdon läpi), ulkokäyttöön tarkoitettu jouluvalosarja (joka ei ollutkaan vesitiivis), LED-valolista (jonka liitäntälaitteen sisäisen muuntajan eristys oli puutteellinen), jne.

 

Lähde: Oy OSRAM Ab, www.osram.fi

 

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

led-lamppu led-valaisin myyntikielto