MAINOS

Ledilamput nousivat lamppumyynnin kakkoseksi

Sisustus

Suomen suosituimmaksi valonlähteeksi on noussut verkkojännitteellä toimiva halogeenilamppu. Sen osuus oli noin 48 % viime vuoden koko lamppumyynnistä.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Kotitalouksissa tyypillisesti käytettäviä lamppuja ostettiin viime vuonna 13,6 miljoonaa kappaletta. Ledilamput kasvattivat osuuttaan.

Uusi tulokas ledilamppu nousi viime vuonna kakkospaikalle ohi energiansäästölampun, ja otti jo 24 % osuuden myynnistä. Ledilamppu on vähintään kaksinkertaistanut suosionsa toistuvasti jo usean vuoden ajan, ja sen ennakoidaan ottavan johtopaikan haltuunsa jo lähivuosina.

Ledilamput alkavat olla järkevän hintaisia

– Kierrekantaan sopivien ledilamppujen hinta on ollut laskemaan päin ja ominaisuudet riittävät jo perinteisten valaisimien valonlähteeksi. Uskon ledilamppujen suosion jatkavan kasvuaan ja lamppujen kehittyvän samaan aikaan entistäkin paremmiksi, Sähköteknisen Kaupan Liiton (STK) toimitusjohtaja Tarja Hailikari ennakoi.

Tasaista kiinnostusta kohtaavat vuodesta toiseen nyt kolmostilalle jäänyt energiansäästölamppu (14 %) sekä pienjännitteinen halogeenilamppu  (7 %), jotka molemmat kokivat myyntihuippunsa jo vuosia sitten.

lamppumyynnin kehitys

Lamppumyynnin kehitys 2008-2014 Suomessa

Valaistuksen osuus laski alle 8 %:iin asuntojen sähkönkäytöstä

Hehkulamput ovat poistumassa yleisvalaistuksesta ja niitä myydään lähinnä erikoistarkoituksiin, kuten esimerkiksi uunien valonlähteeksi.

– Muutos toi tarjolle laajan valikoiman energiatehokkaita valonlähteitä, mikä on puolittanut valaistuksen osuuden alle 8 %:iin asuntojen sähkönkäytöstä. Ledilamppuihin ja ledivalaisimiin siirtyminen onkin yksi merkittävimpiä tekoja, joilla jokainen suomalainen voi säästää energiaa ja edistää kestävää kehitystä, Hailikari kannustaa.

Taustaa lampputilastosta

Lampputilasto ei sisällä ledivalaisimia tai ledinauhoja. Halogeenilamput on eroteltu tilastossa kahteen ryhmään: verkkojännitteiset (230 V) sekä pienoisjännitteiset (6 V, 12 V, 24 V, tarvitsevat muuntajan tai liitäntälaitteen). Energiansäästölamppu on pienikokoinen loistelamppu, jossa liitäntälaite on yleensä sisällytettynä valonlähteeseen.

Lähteet:

  • Sähköteknisen Kaupan Liitto (STK): Lampputilasto, johon tiedot ilmoittaa seitsemän merkittävintä lamppuja maahantuovaa yritystä sekä liiton arvio tilastoimattoman myynnin määrästä.
  • Motiva: Kotitalouksien sähkönkulutus 2011 -tutkimusraportti

 

Lisätiedot: www.stkliitto.fi

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

energiansäästölamppu lampputilasto ledilamppu valaistus