Lehtipuiden siirto ja valkosipulien istutukset

Piha

Paljasjuurisia lehtipuita voi siirtää

Lunta tulla tupsahti maahan jo osassa Suomea, mutta hiljalleen se näyttäisi myös sulavan pois. Aika erikoista on nähdä lehtipuut lumen peitossa, mutta niin se luonto joskus yllättää. Yleensä lehdettömyys on ollut merkki siitä, että lehtipuut ovat levossa ja niiden syysistutukset tai -siirrot ovat turvallisia. Nyt ei kannata odottaa lehtien putoamista. Puut ovat varmasti jo levossa, lehdet eivät vain ole muistaneet ihan kaikista vielä irrota.

Valkosipulien istutukset alkoivat

Maa alkaa olla nyt sopivan jäähtynyttä talvivalkosipulien istutukseen. Kun maa on muokattu, sekaan on sotkettu kanankakkaa ja palanutta hevosenlantaa, voi valkosipulinkynnet laittaa maahan juurtumaan ja kevättä odottamaan.

Jos pelkäät, että talvi on vähäluminen, istuta kynnet nyt n. 15 cm syvyyteen ja ”lanaa” keväällä maata päältä pois 5–10 cm. Näin kynnet säilyvät paremmin, mutta kasvu lähtee käyntiin nopeammin keväällä. Toinen vaihtoehto on, että kun pakkanen on jäätänyt penkin, niin suojaa se kasvikatteella (nurmisilppu, oljet, puidenlehdet ym.). Tätä ei kannata tehdä liian aikaisin, ettei maa ala lämmetä ja erehdytä kynsiä kasvuun.

Jatka syyssipuleiden istutuksia

Niin kauan kuin maa on sula, voi huoletta istuttaa syyssipuleita. Itse istutin jokunen vuosi sitten tulppaaneita ja pikkusipuleita vielä jouluaaton aattona ja kaikki onnistuivat 100-prosenttisesti.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Syyssipulit löydät kätevästi täältä >

Sepeliä lämpimään

Lumisade aiheutti sen verran liukkautta, että hiekoitussepeliämpärille tuli käyttöä pihalaatoilla. Olen pitänyt sepeliämpäriä sisäeteisessä lämpimässä, jolloin sepeli tarttuu jäähän hyvin kiinni ja pysyy paikallaan eikä häviä heti lakaistessa pois.

touch-of-wax-glamour-white_15491450691_o

Vaha-amaryllis vai perinteinen amaryllis?

Tämän vuoden ehdoton hitti on vaha-amaryllis, mutta kyllä minun joulupöydässäni on tilaa perinteisellekin amaryllikselle – ja onhan niissä hiukan enemmän värivaihtoehtoja. Kummasta sinä pidät enemmän?

Katso oma suosikkisi täältä!

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity täällä >

Teksti: Juha Toikka, KodinKukat Oy, kuvat: Pixabay, Juha Toikka