MAINOS

Lehtipuiden siirtoa ja pihamaan merkkausta – joulukukkien sesonki alkaa

Piha

Poikkeuksellisen lämmin marraskuu on tehnyt pieniä yllätyksiä luonnossa. Silmuja on turvonnut, mansikat kukkivat, samoin jotkin kevätkukkijat ovat jo innostuneet aukomaan nuppujaan. Onhan se kiva, kun luonto hieman leikittelee ja näyttää erikoisuuksiaan. Maa on nyt ihanteellinen kaikelle istuttamiselle ja siirtelylle. Otsalamput vain tarvitsee jo illasta laittaa päähän, kun meinaa pimeä yllättää.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Lehdet tippuneet, nyt voi siirtää

Jos sinulla on lehtipuita, joita olet ajatellut siirtää uuteen paikkaan, niin se on turvallista tehdä nyt kun puut ovat lepotilassa. Ihan normaali istutus ja mieluusti tukikeppi, johon sidot puun kiinni talven ja ensikesän ajaksi. Näin se pysyy pystyssä eikä heilu, ja kasvi juurtuu hyvin uudelle paikalleen. Lannoitetta ei tarvitse antaa kunnes vasta keväällä ja vettäkin vain sen verran, että saat istutuskuopan maan tiivistettyä hyvin.

Pihamaan merkkausta – aurausmies ja kasvit kiittävät

Nyt kun maa on vielä sulaa, niin merkkitikkuja, oli ne sitten millaisia tahansa, kannattaa laitella paikoilleen. Itse laitan aina heijastimilla varustettuja aurauskeppejä niihin kohtiin, jotka on hyvä nähdä talvella lumitöissä – näin ne näkyvät pimeässäkin hyvin. Nurmikon reunoihin, kukkapenkkien, matalien pensaiden, kaivonkansien jne. paikat merkkailen myös heinäseipäillä. Ne ovat kivan näköisiä ja auttavat ihan uskomattoman paljon muistamaan, mistä lunta voi poistaa, minne kipata ja minne ei. Suosittelen – pieni homma, mutta iso apu.

Ps. Arkojen, suojausta tarvitsevien kasvien paikat kun merkkaat, niin niitä on helpompi sitten talvella suojata lumella, jos lunta sattuukin tulemaan vain vähän.

Hiirille maustetta elämään

Hiiret ovat nyt jotenkin poikkeuksellisen aktiivisia ja moni sanoo, että vaikka niitä kuinka pyytää, niin aina niitä vain tulee lisää. Itse en loukkuja käytä (työläitä, etenkin vinteillä), vaan noita sähköisiä karkottimia– ja valkopippuria! Sain tuon valkopippurivinkin muutama vuosi sitten ja kyllä se vain toimii. Mahdottoman hyvä vaihtoehto myrkyille ja loukuille. Naapurikin sanoi, että sieltähän ne juoksivat ulos ”hännät suorina”.

Tuhkaa kompostiin?

Tästä aina aika-ajoin keskustelaan, että voiko ja kannattako tuhkaa laittaa kompostiin. Minä ainakin olen ripotellut sitä kompostin sekaan ihan säännöllisesti. En toki paljoa, mutta sellainen sopivan ohut kerros säännöllisesti. Se tekee hyvää tuolle kypsyvän mullan pH:lle ja ihan kuin hiukan parantaisi käymistäkin.

Kalenterit tulivat painosta, toimitukset alkavat

Nuo ”somat” puutarhurin kerhokalenterit on nyt painettu ja lopputulos on kuin taulun seinälle laittaisi. Kiitos kaikille vinkeistä, kuvista, ruoka-ohjeista jne. Yhdessä tehtiin taas upea kalenteri, josta on paitsi silmäniloa, niin toivottavasti paljon myös hyötyä joka kuukausi. Siinä on nyt siis mm.:

 • Kuujutut (symbolit ja selitykset)
 • Sesonkiaikainen ns. satokausiresepti joka kuukaudelle
 • Kuukauden ajankohtaiset vinkit
 • Kuukauden mietelause
 • Upeita kuvia ympäri Suomen

Puutarhurin ”somat” seinäkalenterit löytyvät siis nyt uunituoreena ja vaikka itse sanonkin, niin pahuksen komeina. Näitä kelpaa vaikka lahjaksi antaa!

17,95 € / 1 kpl (ovh 19,90) täältä.

49,95 € / 3 kpl (ovh 53,85) täältä.

Ps. Nämä ehtii hyvin joulukukkatoimituksiin mukaan, jotka alkaa puolentoista viikon kuluttua. Tulevat sitten samassa paketissa.

Amarylliksen istuttamisesta, hoidosta, kukinnasta ja jatkokasvatuksesta

”Amaryllis, siis miksi joku kukkii ja näyttää ihan eri kuin toiset? Mistä tämän nyt tietää? Ja miten niitä pitää kasvattaa ja hoitaa?”

Ulla lähestyi näillä kysymyksillä liittyen Amarylliksiin ja niiden eroihin sekä hoitoon. Ulla pyysi selvennystä asiaan, niin että maallikkokin ymmärtää mikä amarylliksen sipuli on mikäkin, ja miten sen hoito ja jatkokasvatus onnistuu parhaiten.

Tämä ei ole ihan helppo juttu, mutta ei nyt niin kovin vaikeakaan. Erot ovat aika selkeät, mutta parasta on, että varmistat asian puutarhakauppiaaltasi.

Lyhyesti nämä asiathan olivat siis näin:

Preparoitu sipuli:

 • Preaproitu sipuli tarkoittaa kasvihuoneessa (yleensä Hollannissa) tänä kesänä viljeltyjä sipuleita, jotka on loppukesällä nostettu ylös ja viety ”pakkolepoon” kylmiöihin, joissa niihin kehittyy kukka-aihiot.
 • Tällaisen preparoidun sipulin kukinta-aika on yleensä 6–8 viikkoa, joskus jopa 10–12 viikkoa. Eli ne pitäisi olla jo istutettuina, jos haluaa ne jouluksi kukkaan.
 • Yksi tapa erottaa preparoitu sipuli on sen ”freesimpi” ulkomuoto. Se näyttää ja tuntuukin useimmiten juuri nostetulta.
 • Näitä myydään yleensä kaupoissa, joissa myyntipaikan lämpötilaa ei voida säätää ja sipulin ulkonäöllä on merkitystä. Tämä sipuli kestää pitkän myyntiajan, eikä lähde omineen kasvuun.
 • Näistä tulee ihan komeita kukkia, mutta kasvatusaika kukkaan on siis pitkä.

Preparoimattomat sipulit:

 • Nämä ammattilaisten käyttämät sipulit tulevat pääosin Brasiliasta ja Etelä-Afrikasta. Niiden luontainen kukinta-aika on nyt, joten ne suorastaan uhkuu kasvuintoa.
 • Normaalissa huonelämmössä nämä tulevat kukaan 3–4 viikossa.
 • Kasvu lähtee käyntiin heti, kun lämpötila ylittää n.+15 astetta. Jopa pimeässä ja ilman vettä.
 • Ulkomuoto ei ole yhtä ”freesi” kuin preparoiduilla, mutta sillä ei ole vaikutusta kukintaan eikä kasvuun jatkossakaan.
 • Näitä saa yleensä vain suoraan puutarhoilta, joissa niitä voidaan pitää kylmiöissä, ja samalla jarruttaa niiden ennenaikaista kasvua.

Lisäksi kukinta-aikaan ja kukkavarren pituuteen vaikuttaa:

 • Lämpö. Mitä korkeampi lämpötila, sen nopeampi kukintaan tulo ja lyhyempi kukkavarsi. Ihanne on pohjan kautta tuleva lämpö. +22 astetta on hyvä. Korkeampi lämpö (max. +35 astetta) nopeuttaa, alempi (ei kuitenkaan koskaan alle +15 astetta) hidastaa. 
 • Valo. Mitä runsaampi valo, sen lyhyempi kukkavarsi ja hiukan nopeampi kukkaan tulo. Valolla vahva vaikutus etenkin kukkavarren pituuteen. Luonnonvalo hyvä, kasvilampun alla paras.
 • Kastelu. Mitä enemmän vettä, sen pidempi varsi. Eli parasta olisi liottaa sipulin juuria 12 h ennen istutusta, kastella istutus kunnolla istutusvaiheessa ja sitten pistää kastelukannu hyllylle. Vain pieni määrä vettä harvakseltaan (jos silloinkaan) kasvun aikana. Sitten kun kukka aukeaa, annetaan vettä kerran viikossa kunnolla. Annetaan mullan kuivahtaa kunnolla kastelujen välissä ja sitten taas (uppo)kastellaan kunnolla ja kaadetaan ylimääräinen vesi pois.

Kaikkien amaryllisten mukana laitan vielä kirjallisen hoito-ohjeen, jossa on kerrottu kaikki istuttamisesta aina jatkokasvatukseen. Ja jos jokin ei selviä, niin kysy vain, autan varmasti!

Olet ehkä nähnytkin nämä meidän videot amarylliksen istuttamisesta ruukkuun ja lasimaljaan, mutta laitan ne nyt tähän, jos haluat katsoa. Klikkaa vain kuvaa ja video pyörähtää käyntiin.

Istutus lasimaljaan

Tavallinen istutus

Varaa nyt – laarit huutavat kohta tyhjyyttään

Niin amaryllikset kuin joulukaktukset ja tasetitkin tahtovat mennä ihan käsistä.

Vaha-amaryllikset valloittavat helppoudellaan

Sipuli näissä on tosiaan samaa, nopeasti, isosti ja varmasti kukkivia lajikkeita. Ainut ero on, että näitä ei tarvitse istuttaa eikä hoitaa sen ihmeemmin. Nostaa vain minne haluaa ja antaa komeuden puhjeta esiin. Näissä on valmiina pohjassa tukikehikko, jonka avulla ne pysyvät hyvin pystyssä.

Kukat ovat joko joulunpunaisia tai puhtaanvalkoisia.

Koko komeus on pakattu läpinäkyvään pakkaukseen, jossa se on helppo viedä vaikka ystävälle tai antaa lahjaksi (jos esimerkiksi mukavaa pikkujoululahjaa mietit, niin nämä ovat varmasti pidettyjä)

Amaryllisvalikoimaani pääset täältä.

Lasten suosikki – Tasetti

Tasetit ovat aina olleet hauskoja ja helppoja kasvattaa, mutta nykyään etenkin lapset ovat niistä innoissaan. Eikä suotta, sillä ne ovat helppoja istuttaa sekä nopeita ja varmoja kasvamaan ja kukkimaan, joten jokainen lapsi saa kokea kasvattamisen iloa ja onnistumisia. Ja samalla saa ensikosketuksia kasvien kiehtovaan maailmaan ja kannustaa kasvattamaa kaikkea muutakin jatkossa.

Tasetit itsellesi tai lapsille löydät täältä.

5,90 € / 5 kpl

12,90 € / 15 kpl (ovh 17,70)

HUOM! Kaikkien joulukukkien toimitukset (joulukaktukset, tasetit ja amaryllikset) alkavat maanantaina 12.11.

Marraskuun ihanuutta sinulle hyvä puutarhaystäväni toivottaa puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity täällä >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Pixabay, Juha Toikka / KodinKukat Oy

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

amaryllis Juha Toikka Kodin Kukat Kodinkukat lehtipuiden siirto pensaiden siirto tasetti vaha-amaryllis


Lisää samasta aiheesta