MAINOS

Leikkaa kuusiaita – pienkoneiden talvisäilytys

PihaSisustus

Puut ovat levossa, joten lehtipuita voi siirtää ja kuusiaitaa leikata. Mutta entä perennojen leikkaus? Tankkaa pienkoneisiin pienkonebensiiniä, jotta koneisto pysyy kunnossa talven ajan.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Kuusiaidan voi leikata ja lehtipuita siirtää

Kuusiaidan voi leikata nyt, ettei sitten keväällä tarvitse kahlata hangessa. Havukasvitkin ovat jo vaipuneet lepoon, joten mitään estettä leikkaamiselle ei ole, päinvastoin!

Lehtipuutkin voit siirtää ja istuttaa nyt, sillä nekin ovat on levossa nyt – ja keväällä ne ovat heti valmiita kasvuun. Isompiin lehtipuihin (yli 1 metrin puihin) kannattaa laittaa istutuksen yhteydessä tukikepit, jotta ne pärjäävät talven lumia vasten paremmin ja juurtuvat keväällä heti suoraan.

Perennojen leikkaus?

En leikkaa perennoja nyt sen takia, että tykkään talventörröttäjistä, kuten pikkulinnutkin. Lisäksi kasvusto suojaa juuria aina paremmin, kun se on paikallaan. Jos nyt ihan pakko on jotain laittaa matalaksi, taita vain varret ja irrota ne vasta keväällä.

Pienkoneisiin pienkonebensaa

Käytän ruohonleikkureissa ja jyrsimissä ihan tavallista bensiiniä kesällä, mutta talveksi tankkaan tai ainakin lisään tankkiin pienkonebensiiniä. Siihen on lisätty aineita, jotka pitävät tankin ja koko polttoainejärjestelmän kunnossa. Eli pistän pienkonebensaa tankkiin ja käytän konetta sen aikaa, että bensaa on varmasti myös kaasuttimessa, ja sitten vain kone huilimaan. Toiset vannovat koko bensiinijärjestelmän tyhjentämisen nimeen ja varmasti on hyvä keino sekin, mutta minä olen sen verran laiska, että teen sen noin.

Merkkitikut paikalleen

Lumitöitä tehdessä olen oppinut arvostamaan pitkiä tikkuja paikoissa, joita tulee varoa. Merkitsen tikuilla penkit, nurmikon reunat, kivet, vesiastiat jne. Olen myös huomannut, että heijastinnauhalla varustetut kepit ovat hyviä etenkin silloin, kun tekee lumitöitä pelkkien työvalojen kanssa. Kepit näkyvät kuin itsestään eikä tarvitse katsoa tihrustaa, että missä ne nyt taas olivatkaan.

Paljon helpompi on laittaa kepit paikoilleen nyt kuin keväällä haravoida sepeleitä pois nurmikolta tai kukkapenkeistä tai korjata istutuksia tai nurmikkoa tai surra menetettyjä kasveja tai kolhittuja kivetyksiä. Lisäksi vähäisen lumen aikaan on vielä helppoa kasata lunta arempien kasvien päälle ja auttaa niitä talvehtimaan paremmin.

Tuhkaa sipulipenkkeihin

Pentti lähetti hyvän vinkin: ”Te onnelliset, joilla on mahdollisuus tuhkan käyttöön: laittakaa sitä sipulikukkapenkkeihin ympäriinsä ja päälle. Se karkottaa hiiret, myyrät ja rotat, koska yksikään niistä ei halua sotkea turkkiaan märässä tuhkassa.”

Keittiöveitsien peseminen

Pidän siitä, että työvälineet ovat teräviä ja kunnossa, olivat ne sitten puutarhassa tai keittiössä käytettäviä. Erilaisia veitsenteroittimia minulla on varmaan jo ihan liikaakin, mutta olen aina tykännyt niitä testailla ja käyttää. Mikään kun ei ole tylsempää kuin tylsät työkalut, etenkin veitset, eikö vain?

Veitsiä ei kannata pestä astianpesukoneessa, sillä niitä saa sitten teroitella tämän tästä. Astianpesukone toimii kuin hiomakivi, mutta huonolla tapaa. Syy astianpesukoneessa veitsen tylsymiseen on pesuaineessa. Se kovettaa veden erittäin kovaksi, ja silloin se on kuin hiekkapuhallusta veitsen terälle eli terävänä pesuun ja tylsänä ulos. Pesen veitset nykyään aina käsin, kuumalla vedellä ja tarvittaessa tilkalla pesuainetta ja kuivaan terät heti. Näin ne pysyvät pitkään terävinä ja niillä on ilo leikata.

Vinkki! Tiesitkö hyvän niksin veitsen pikateroitukseen? Ota tavallinen posliinista tehty kahvikuppi käteen ylösalaisin ja sen lasittamattomaan pohjareunaa vasten pari pitkittäistä vetoa terän molemmin puolin ja ero on yllättävän iso. Eihän se toki hyvää hiontaa vastaa, mutta ensiapuna yllättävän hyvä, jos ei satu muuta teroitusvälinettä olemaan käsillä.

Vaha-amaryllisten sesonki alkaa

Ensimmäiset vaha-amaryllikset saapuivat jo, ja lisää tulee vielä muutaman viikon ajan. Nämä on tehty meille käsityönä niistä ei-preparoiduista, nopeasti kukkaan tulevista lajikkeista!

Vaha-amarylliksissä on valkoiset tai punaiset kukat, ja vahapinnan saat valita mieltymyksesi mukaan. Kasvatus ei tarvitse sen ihmeempää: ota sipuli pois lahjalaatikosta lämpöön ja valoon. Nämä saavuttivat valtavan suosion viime vuonna myös lahjoina mm. sairaaloissa, palvelutaloissa ja asiakastiloissa. Amaryllis ei tuoksu, sen kasvua on kiinnostavaa seurata, ja se tuo hyvää mieltä kaikille. Koko vaha-amaryllisvalikoiman sekä tasetit ja kolmiväriset joulukaktukset löydät täältä.

Meillä on myynnissä nyt myös maailman paras sumutinpullo! Kevyt ja uusi tekniikka yhdessä todella hienojakoisen sumun kanssa tekee tästä ihan täydellisen. Tällä on niin ilo sumutella, että ei meinaa malttaa lopettaa. Sumutinpullo on mitä mainioin lahjaidea viherpeukalolle!

1 kpl -> 6,90 € täällä

3 kpl -> 19,90 € täällä

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity täällä >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Pixabay, Juha Toikka / KodinKukat Oy

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

amaryllis joulukukat joulukukka kukkasipuli kukkasipulit kuusiaita pienkonepolttoaine puiden leikkaus


Lisää samasta aiheesta