MAINOS

Leikkaa nurmikko ja haravoi enimmät lehdet – viimeisiä syysistutuksia

Piha

Leikkaa nurmikko lyhyelle sängelle talvipituuteen. Muista silputa leikkuujäte riittävän pieneksi tai korjata kokonaan pois! Istuta sipulikukkia ruukkuun. Syysitutettavat perennat nyt -50%!

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Ruska on nyt parhaimmillaan Etelä- ja Keski-Suomessa ja ainakin minä hurmioidun tuosta luonnon värikkäästä tavasta asettua ansaittuun lepoon. Ruska itsessäänhän johtuu siitä, että lämpö ja valo vähenevät niin paljon, että lehtien yhteyttäminen loppuu ja lehtivihreä alkaa hajota. Tällöin lehdissä olevat muut värit tulevat esiin.

Mutta tiesitkö, että samalla kasvit myös puhdistuvat? Kun lehtivihreä siirtyy runkoon, kasvit työntävät kasvukauden aikana mahdollisesti kertyneet epäpuhtaudet lehtiin ja ne tippuvat lehtien myötä pois ja puhdistaa samalla koko puun. Luonto on sitten ihmeellinen ja viisas! Eikö meidänkin olisi hyvä aina aika-ajoin ”tiputtaa lehtemme” – eli heittää turhat murheet pois ja antaa tilaa uusille ”silmuille” elämässämme.

Kasvihuoneen palovaara

Nyt se sitten tapahtui tuolla appilassa mistä olen varoitellut aina aika ajoin – kasvihuoneen lisälämmitin oli mennyt oikosulkuun ja sytytti koko kasvihuoneen palamaan! Oliko lämmitin saanut kosteutta vai kävikö vain huono tuuri, mutta se syttyi palamaan ja poltti hetkessä koko kasvihuoneen. Mitään ei ollut tehtävissä, vaikka havaitsivat palon kun vasta nurkka oli tulessa. Tuollainen kennorakenteinen kasvihuone kun syttyy, niin sehän palaa kuin soihtu. Pari minuuttia ja koko huone oli palanut. Onneksi kenellekään ei sattunut mitään eikä muita rakennuksia palanut, ainoastaan hyvä chili ja tomaattisato meni. Eli olethan sinäkin tarkkana noiden lisälämmittimien kanssa, ettei käy näin.

Nurmikon leikkuuta

Tämä lämmin ilma saisi kyllä nurmikon vielä kasvamaan, mutta tuo valon vähyys tekee sen, että kasvua ei juuri enää tapahdu. Leikkaan siis nyt viikonlopulla tuon nurmikon jo talvilyhyyteen eli n. 3-4 cm pituiseksi. Sen verran se on pitkää ja puiden lehtiäkin on tippunut, että leikkaan sen kahteen kertaan. Näin leikkuutähteet silppuuntuvat hyvin ja vältytään talvituhoilta. Leikkuujäte myös maatuu paljon paremmin. Eli leikkaus kahteen kertaan lyhyeen sänkeen ja sitten leikkuri pesuun, huoltoon ja talviteloille!

Lehdet pois kätevästi

Pihamme iso saarnipuuni tiputti, ja tiputtaa yhä sen verran paljon lehtiä, että niistä on pakko osa haravoida pois. Niitä on nimittäin tuossa lähes 200-vuotiaan puun juurella useamman sentin paksuinen matto. Minusta kätevin tapa siirtää suurimmat määrät pois on kevytpressun avulla. Se vain levälleen, haravoin lehdet sen päälle, nurkista kiinni ja lehdet lehtikompostiin. Isompikin määrä tulee yllättävän vaivattomasti.

Amaryllikset lepoon – lepoajan pituus tärkeää

Myös kesän ulkona olleet amaryllikset siirtelin jo lepoon. Annoin niiden kuivahtaa kunnolla, leikkasin lehdet n. kaksi senttiä sipulin yläpuolelta poikki ja siirsin ne tuonne n. 10-asteiseen varastoon pimeään lepäilemään. Siellä ne saavat nyt levätä pari-kolme kuukautta ja sitten istutan ne uudelleen. Tuo lepoaika on tärkeää pitää riittävän pitkänä, sillä juuri tuon levon aikana (tarkemmin sen loppupuolella) uudet kukka-aihiot muodostuvat sipuliin sisälle. Jos lepoaika jää liian lyhyeksi, niin sipuli kasvattaa vain lehdet. Lajikkeittain erot ovat melko suuria, jopa useamman viikon, mutta nyrkkisääntönä on että +10 asteessa 10 viikkoa, vähintään. Ja siitä jokainen aste ylös tai alaspäin, tietää viikkoa lisää lepoaikaa.  

 

 

Vuoden jouluamaryllis valinnat

Joulun odotus ei koskaan tunnu alkavan ennen kuin pääsen istuttamaan ensimmäiset jouluamaryllikset. Ihan vielä ei pääse, kun ovat tuolla levossa, mutta viimeistään ensi kuun alussa istutan ensimmäiset. Niiden ensimmäiset putket tosin kukkii jo selvästi ennen joulua, mutta eipä se haittaa. Varsinaiset jouluksi kukkivat istuttelen sitten vasta marraskuun puolivälin jälkeen. Nämä lajikkeet on sen verran nopeita, että tulevat kukkaan kolmessa-neljässä viikossa.

Minä olen valinnut tämmöisiä lajikkeita tälle joululle ja tiedän jo nyt, että kukkien määrä tulee olemaan huikea. Sen verran on avattu sipuleita ja tarkastettu kukka-aihioiden määrää jo nyt.

Tämän joulun upeimmat amaryllikset sekä joulukaktukset löydät ja saat itsellesi täältä

Sipulikukkia ruukkuun

Sen verran on lämmintä, että sipulikukkia en vielä hirveästi ole ulos laittanut. Narsisseja ja pikkusipuleita toki, mutta tulppaanit odottavat vielä ilmojen viilentymistä ja istuttamista.

Mutta kun kovasti mieli tekee istutella, niin kellariin vietäviin ruukkuihin niitä jo istutan. Ne on ihan mahdottoman kivoja sitten aikaisin keväällä tuoda terassille ja rapun pieleen tuomaan kevättä. Kokeile sinäkin, tämä on helppoa. Näin se kaikessa yksinkertaisuudessaan menee:

  • Valitse sopivan kokoinen, mielellään hiukan laakea ja suhteellisen syvä astia.
  • Laita pohjalle ruukunpaloja tai kevytsoraa salaojaksi.
  • Käytä hiekansekaista multaa. Laita sitä n. 2/3 ruukun korkeudesta ja tiivistän kevyesti.
  • Toisin kuin maahan istuttaessa, laita sipulit ihan vieri viereen tai jopa useampaan kerrokseen. Isot sipulit syvempään ja pienet pinnempaan. Näin niistä tulee upeita ja pitkään kukkivia astelmia.
  • Peittele lopuksi sipulit joko samalla mullalla tai hiekalla. Muutama sentin kasteluvara on hyvä jättää.
  • Kastele lopuksi istutukset kevyesti. Liika märkyys – sehän se oli se sipulikukkien pahin vihollinen.
  • Vie ruukut viileään (n. 4-10-asteiseen) ja pimeään paikkaan talveksi.
  • Keväällä, usein jo helmikuussa niitä voi nostaa sisälle ja lämpiminä päivinä ulos tervehtimään kevään tuloa.

Varoitus! Näitä kun kerran tekee, niin näihin jää ”koukkuun”, ja joka syksy pitää tehdä uudelleen! On nämä niin ihania kevääntuojia.

Kukkasipulit, niin maahan kuin ruukkuistutuksiinkin, alkaa huveta, mutta vielä löytyy hyvä valikoima täältä.

Syysistutettavien perennojen loppukiri – kerhotarjous -50 %!

Monivuotisten istutusaika jatkuu vielä, mutta innostus on ollut niin suurta, että pian on kaikki ylösnostetut jo saaneet uuden kodin. Vielä on toki jäljellä, mutta suosittelen nyt viimeistään varaamaan, ennen kuin loppuvat. Ja vaikkei sinulla nyt olisi paikkaa/aikaa istuttaa, niin nämä voit istuttaa vaikka valeeseen ja istuttaa sitten keväällä lopullisille paikoilleen. Tai hiukan multaa ruukkuun/astioihin ja kellariin/varastoon talveksi ja istuttaa keväällä.

Nämä on nyt niin halpoja, että kannattaa hankkia vaikkei tarvisikaan!

Koko valikoimani näet täältä ja kerhotarjouksena kaikki nyt -50 % alennuksella, niin kauan kuin riittää. Parin viikon päästä aloitan itse istutukset ja tarjous loppuu viimeistään silloin.

Terveisin lokakuista lämpöä ja väriloistoa ihmettelevä ja ihasteleva puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity täällä >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Pixabay, Juha Toikka / KodinKukat Oy

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

amaryllis haravoida haravointi Juha Toikka kasvihuone Kodin Kukat Kodinkukat kukkasipuli


Lisää samasta aiheesta

Aiheeseen liittyviä tuotteita