Leikkaa nurmikko säännöllisesti ja hyödynnä leikkuujäte

Piha
Leikkaa nurmikko säännöllisesti ja hyödynnä leikkuujäte

Nurmikonleikkaus ja leikkuujätteen hyödyntäminen

Nurmikkoa on hyvä leikata kesällä säännöllisesti 1–2 kertaa viikossa. Näin se ei pääse liian pitkäksi eikä leikkuujätteestä tule ongelmia. Nyrkkisääntönä leikattavasta pituudesta on, että kerralla leikataan kolmannes pois. Hellejaksoina pituudeksi jätetään 6–10 cm ja muulloin sen voi leikata 3–6 cm:n pituiseksi.

Leikkuujäte kannattaa korjata talteen ja levittää kasvimaalle, perennapenkkeihin tai pensaiden alustoille. Näin säästyt kitkemiseltä ja lisäksi kosteus säilyy paremmin eli kastelun tarve vähenee ja kasvit kasvavat paremmin sekä helpommin.

Lannoita kesälannoitteella

Nurmikolle ja perennapenkeille on hyvä antaa lannoitetäydennystä. Kasvien kasvu tarvitsee nyt enemmän fosforia ja kaliumia, joten käytä ns. kesälannoitteita nyt. Elokuun puolivälissä siirrytään syyslannoitteeseen. Lannoitteet kannattaa levittää aina ennen sadetta, etteivät ne polta kasveja suotta.

Ryhmäruusujen kukkineet kukat leikataan pois

Ryhmäruusujen kukkineet kukat on hyvä leikata pois. Näin kukinta uudistuu, ja ruusut kukkivat komeasti koko kesän. Terälehdet kannattaa korjata pois, etteivät ne jää mätänemään kasvustoon, jolloin kasvitaudit iskevät herkemmin.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity täällä >

Teksti: Juha Toikka, KodinKukat Oy, kuva: Pixabay