MAINOS

Leikkaa nurmikko vasta pakkasten tultua – tyrnin lehdistä voimaa

Piha

Nurmikko voi olla pitkässä sängessä siihen saakka, kunnes kunnon pakkaset sitä nipistävät. Nyt on hyvä aika aloittaa valmistelut kesäkukkien talvettamista varten. Tiesitkö, että tyrnin lehdistä saa lähes yhtä paljon puhtia kuin marjoistakin?

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Kun ihailin eilen illalla Pulmankijärvellä ruskaa, pohdiskelin, että monikohan tietää tai muistaa, mistä ruska johtuu ja mitä kaikkea silloin tapahtuu. Samalla kun kasvit tarjoavat upeat jäähyväiset ennen talvea, ne myös luopuvat turhasta, ottavat talteen tarpeellisen ja puhdistavat itseään. Tosin eivät kaikki kasvit, mutta siihenkin on syynsä… Lyhyen mutta hyvin kuvaavan artikkelin ruskasta voit lukea täältä.

Hyödynnä ruskan värit ja tee syksyn lehdistä upeita koristeita! Helppo video aiheesta löytyy täältä. https://www.youtube.com/watch?v=zvhFtI4_DVs

Nurmikko imee vielä voimaa auringosta

Kun lämpimät säät jatkuvat, anna nurmikon kasvaa pitkässä sängessä ihan rauhassa. Näin siinä on mahdollisimman paljon vihreää, jolla se saa kerättyä auringosta energiaa talven varalle. Itse leikkaan nurmikon ihan lyhyeksi vasta sitten, kun ensimmäiset kunnon pakkaset sitä nipistävät. Nyt nurmikko voi olla jopa 10 cm. Ennen talven tuloa se leikataan 3–4 cm pituuteen ja silloin suurimmat silput kannattaa siivota pois tai levittää nurmikolle, jotta ne eivät jää hautumaan.

Olitko ajatellut talvettaa kesäkukkia?

Itse talvetan paljonkin ns. kesäkukkia talven yli, kuten pelargoneita (etenkin vanhat ovat silmäteräni), verenpisaroita, markettoja ja miljoonakelloja. Mikäli sinäkin aiot, nyt on hyvä vaihtaa lannoitteet syyslannoitteeksi, kastella varovaisemmin ja leikata huonoja osia pois sekä harventaa muutenkin, etteivät kasvitaudit iske kukkiin. Siirto verannalle tai muualle hiukan suojaisaan mutta viileään paikkaan tekee niille hyvää.

Tyrnin lehdistä voimaa

Luin mielenkiintoisen artikkelin, jossa oli tutkittu tyrnin lehtien ominaisuuksia. Niissä on omega kolmosta lukuun ottamatta lähes kaikki samat ominaisuudet kuin marjoissakin. Joten jos ei ole marjoja, mutta lehtiä on, kuivata ne ja ota käyttöön esimerkiksi smoothiessa tai teessä.

Hiiret hiippailevat sisälle

Peltohiiret alkavat etsiä talvipesäpaikkoja, ja tuhoja syntyy talven mittaan niiden takia. Karkotustyöt kannattaa aloittaa hyvissä ajoin niin talojen, mökkien kuin varastojenkin suhteen. Myös kellarissa on hyvä pitää lossia tai karkottimia, ettei sato vaihdu papanoihin talven mittaan.

Perennoiden istutukset jatkuvat, kohta myös kukkasipulien

Perennoiden parhaat syysistutukset jatkuvat ja paranevat vain, kiitos lämpimien kelien. Jos nyt ei istutetut perennat onnistu, niin ei koskaan! Syyssipuleiden kanssa odotellaan ainakin Etelä-Suomessa vielä tovi. Maa saa jäähtyä vielä, ettei kevään loistokkuus suotta vaarannu. Näillä näkymin syyssipulit istutetaan pääosin lokakuussa.

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity täällä >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Pixabay

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

hiiret hiiri Juha Toikka jyrsijä jyrsijät kesäkukat kesäkukka Nurmikko


Lisää samasta aiheesta