MAINOS

Leikkaa pensasta harkiten

Piha

Alasleikkaus on pensaiden helpoin, mutta samalla rajuin leikkaustapa. Se sopii vain osalle kasveista.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Pensaan leikkaaminen – kysymyksiä ja vastauksia

Pensaan leikkaaminen voi herättää monia kysymyksiä. Vastasimme yleisimpiin kysymyksiin tässä artikkelissa!

Mitä pensaita voin leikata alas?

Voit katkaista kaikkia voimakkaasti kasvavia, elinvoimaisia ja nuoria pensaita läheltä maanpintaa. Runsaasti versovat lajit, kuten japaninangervot, toipuvat leikkauksesta parhaiten. Voit myös pätkäistä vanhan, hyvässä kasvukunnossa olevan puskan alas, jos haluat sen kasvattavan runsaasti uusia versoja. Myös monet piikikkäät ja tiheät lajit, kuten aitaorapihlaja ja happomarjat, on vaivattominta leikata alas.

Miltä korkeudelta leikkaan oksat?

Leikkuukohta vaihtelee pensaan oksien paksuuden ja määrän mukaan viidestä sentistä reiluun pariinkymmeneen senttiin. Esimerkiksi jo aiemminkin alasleikatun, alhaalta haaroittuneen pihajasmikkeen voit leikata ylempää kuin hento-oksaisen ruusuangervon. Vahvaoksaisilla lajeilla korkealta leikkaaminen usein myös onnistuu helposti.

Milloin voin ryhtyä toimeen?

Pensaan leikkaaminen kannattaa tehdä varhain keväällä lumen sulettua ja pakkasten mentyä. Pensaat toipuvat leikkaamisesta parhaiten ennen silmujen puhkeamista. Kuiva sää on ihanteellinen. Se vähentää haavapintojen likaantumista ja kostumista.

Mitä työvälineitä tarvitsen?

Pitkävartiset oksasakset eli niin sanotut raivaussakset ovat kätevät ja tarpeeksi voimakkaat useimmille pensaille. Hennoilla ja helposti katkeavilla oksilla aitaleikkuri on hyvä valinta, jos niiden terä on oikeassa kulmassa leikattavaan pensaistoon nähden ja työ sujuu turvallisesti. Moottorisaha on yleensä liian järeä, ja sen terä saattaa vahingoittaa oksia ja kuorta. Paksuja runkoja voit sahata moottorisahalla tai käsisahalla.

Pilaako raju leikkaaminen pensaan?

Liika leikkaaminen uuvuttaa kasveja. Leikkaaminen keskimäärin 3–5 vuoden välein on useimmille lajeille vuosittaista voimakasta käsittelyä parempi vaihtoehto. Toistuvasti alasleikattuun pensaaseen saattaa muodostua tiheä, roskia ja kosteutta keräävä kanto, joka altistaa pensaan taudeille. Uusia versojakaan ei kasva runsain mitoin tiheäksi muodostuneeseen tyveen.

Entä alppiruusut ja havupensaat?

Havukasvit sietävät huonosti voimakasta leikkaamista. Jätä niihin aina hiukan edellisen vuoden kasvua, jotta ne säilyvät elinvoimaisina. Vaikka oksankärjet saattavat ruskettua kevättalvella, leikkaustarve on yleensä vähäinen, sillä uusi kasvu peittää pian kärsineet osat. Hidaskasvuisen alppiruusun uusiutuminen alasleikkauksen jälkeen vie aikaa. Leikkaaminen on järkevää, jos pensaan oksisto on pahasti vioittunut tai haluat siirtää väärässä paikassa kituvan kasvin.

Menetänkö kesän kukinnan?

Valtaosalla pensaista kukinta jää väliin. Myös monet pensasruusut, muun muassa persiankeltaruusu, kartanoruusut ja ranskanruusut, menettävät leikkuukesän kukinnan. Saman vuoden versoilla kukkivat lajit sen sijaan kasvattavat sekä versot että kukat keväisen alasleikkuun jälkeen. Tällaisia lajeja ovat esimerkiksi keijuangervo ja pajuangervo, kurtturuusu ja hansaruusu sekä pallohortensia.

Uskallanko leikata aran pensaan haaroittumisen toivossa?

Monen ilmastollisesti aran lajin alasleikkuun luonto hoitaa puolestasi. Esimerkiksi jalohortensia paleltuu usein lähes maanrajaan asti. Suojaa alasleikkuun sijaan pensaasi hyvin vaikkapa talvensuojaturpeella. Runsas leikkaaminen kiihdyttää kasvua ja saattaa heikentää talvehtimista, joten se ei ole aroille lajeille suositeltavaa.

Mitä teen, kun pensas pukkaa valtavasti uusia versoja?

Jotkut lajit, kuten esimerkiksi jasmikkeet, kasvattavat leikkauksen jälkeen roppakaupalla uusia versoja. Harvenna uutta kasvua poistamalla kokonaisia oksia, jotta pensas säilyisi ilmavana ja saisi valoa.

Onko alasleikkaus hyvä tapa uudistaa harva pensasaita?

Pensasaitaan pätee sama sääntö kuin yksittäispensaisiin. Hyväkuntoinen ja elinvoimainen aita uusiutuu alasleikkauksen jälkeen. Huonokuntoinen ja vanha aita ei yleensä enää toivu rajusta leikkauksesta. Leikkaa esimerkiksi ränsistynyt hernepensasaita tai harva taikinamarja-aidanne matalaksi varhaiskeväällä ennen silmujen puhkeamista. Orapihlaja-aidan voit leikata muunakin aikana. Se sietää hyvin saksimista.

Lisätietoa: Monivuotisten puutarhakasvien leikkausopas, Puutarhaliiton julkaisuja nro 351, Ella Räty  

Nämä pensaat voit leikata alas

Aitaorapihlaja (Crataegus grayana)
Happomarjat (Berberis)
Mahonia (Mahonia aquifolium)
Pihlaja-angervo (Sorbaria sorbifolium)
Pensasangervot (Spiraea)
Hansaruusu (Rosa ’Hansa’)
Hernepensaat (Caragana)
Karoliinanruusu (R. carolina)
Keijunruusu (R. ’Dart’s Defender’)
Kiiltoruusu (R. virginiana)
Kurtturuusu (R. rugosa)
Nukkeruusu (R. nitida)
Seppelvarpu (Stephanandra incisa ’Crispa’)
Taikinamarja (Ribes alpinum)
Tuoksuvatukka (Rubus odoratus)
Vuohenkuusamat (Diervilla)

Suosi näiden pensaiden kohdalla harvennusta

Aroniat (Aronia)
Atsaleat (Rhododendron)
Jasmikkeet (Philadelphus)
Kanukat (Cornus alba)
Kultasade (Laburnum alpinum)
Kuusamat (Lonicera)
Herukat (Ribes)
Hortensiat (Hydrangea)
Marjaomenapensas (Malus toringo var. sargentii)
Onnenpensaat (Forsythia)
Pensashanhikki (Dasiphora fruticosa)
Syreenit (Syringa)
Tuhkapensaat (Cotoneaster)
Tuomipihlajat (Amelanchier)
Tyrni (Hippophaë rhamnoides)
Vihmat (Cytisus)  

Termit tutuiksi

Alasleikkaus: pensaan kaikki versot katkaistaan samanaikaisesti läheltä maanpintaa.
Harvennus
: vanhimmat, vioittuneet ja heikot oksat poistetaan valikoiden. Samalla leikataan liikoja uusia versoja.  

Tämän artikkelin sisältö on tuotettu yhteistyössä Kotipuutarha-lehden ja Puutarhaliiton kanssa. Artikkelin Copyright Kotipuutarha-lehti.

 

Lue myös: Satumainen puutarha, Puutarhatuotteita netistä, Pergolat, köynnöskaaret ja tilanjakajat jäsentävät puutarhaa, Viherpeukalon muistilista, Kasvit muokkaavat pihan tunnelman ja Mitä viljelisin kasvihuoneessa? 

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

kasvi kasvit kotipuutarha leikata leikkaus pensaat pensas puutarhanhoito