MAINOS

Leipä on tämän viikon sankari – tutustu leipäviikon teemoihin, tee juliste ja voita jopo.

Keittiö

Leipä muuttuu trendien mukana. Perinteiset limput ja reikäleivät ovat saaneet rinnalleen uusia suosikkeja. Lue lisää leivästä ja julistekisasta.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Leipä on aina ollut tärkeä osa suomalaista ruokavaliota. Leipä on muuttunut trendien mukana, mutta sen terveellisyys, kuitupitoisuus ja hyvä maku ovat olleet pääroolissa läpi vuosien. Juhlavuoden teemaviikkoa vietetään perinteisesti viikolla 37 ja sen teema on ”Hyvät ja herkulliset asiat säilyvät vuosikymmenestä toiseen.”

Leipä – terveyttä ennen ja nyt

Leivän terveellisyys puhutti jo 60-luvulla. Jo tuolloin Suomessa tiedettiin kuidun merkityksestä ja leivän hyvästä ravintoarvosta. Ensimmäisen Leipäviikon teemana oli ”Leipä valmista ruokaa ja aterian perusta”.

Teemaviikon julisteissa etenkin 60 – 70 -luvulla pääosaa näyttelee juuri leivän terveellisyys. 80-luvulla kuluttajia alkoivat kiinnostaa kuntoiluun ja painonhallintaan liittyvät asiat. Siltä ajalta ovat peräisin sloganit ”Leipä ei lihota” ja ”Kevyesti leivällä”. 90-luvulla Viikolla olivat vahvasti esillä ravitsemusteemat; rukiin terveellisyys, kuidut ja myös hiilihydraatit.

Nykyisin täysjyväviljasta ja viljan kuiduista tiedetään jo paljon enemmän. Niillä on vahva yhteys mm. hyvään sydänterveyteen, painonhallintaan ja suolen toimintaan. Viljakuidun saannilla saattaa olla jopa muita kuidunlähteitä suurempi yhteys pienempään kuolleisuuteen. Niinpä ravitsemussuosituksissakin on päädytty suosittelemaan täysjyväviljaa.

Leipä on muuttunut trendien mukana

Terveenä leivasta 60-luvun juliste

Terveenä leivasta 60-luvun juliste

Perinteiset limput ja reikäleivät ovat saaneet rinnalleen uusia trendikkäitä muotoja. Ensin leipä viipaloitiin valmiiksi, ja tänä päivänä palaleivät hallitsevat hyllyjä. Erilaiset buumit ovat tuoneet yllättäviäkin innovaatioita, kuten hetken markkinoilla käväisseet karppausleivät.

”Monet leipomot taipuivat nopeasti vastaamaan tämän marginaaliryhmän toiveisiin, joskin nyt voi jo onneksi todeta, että kansa on tullut järkiinsä ja palannut kunnon leivän pariin”, kommentoi Leipätiedotuksen toiminnanjohtaja Kaisa Mensonen.

Vaikka uusia ruokatrendejä ilmaantuukin tuon tuosta, niin Leipäviikon teeman mukaisesti hyvät ja herkulliset asiat säilyvät vuosikymmenestä toiseen. Yhä useammat haluavat ostaa esimerkiksi perinteistä 100 % ruisleipää. Toisaalta trendikkäät siemenet ja jyvät maustavat entistä useampia leipiä. Vaihtelua leipien makuun haetaan myös mm. oliiveista, sipulista, aurinkokuivatuista tomaateista tai karpaloista. Kokeile Leipäviikon kunniaksi jotain uutta!

Osallistu julistekilpailuun ja voita itsellesi Jopo >

Terveenä leivästä 60-luvun juliste

Terveenä leivästä 60-luvun juliste

Leipätiedotus ry on vuonna 1961 perustettu leipomoteollisuuden yhteinen tiedotusyksikkö. Yhdistyksen tarkoitus on vahvistaa leivän ja leipomotuotteiden myönteistä mielikuvaa viestinnällisin keinoin hyvän ravitsemuksen edistämiseksi. Toiminnan perustana ovat ravitsemussuositukset.

Lisätietoa: www.leipatiedotus.fi

Leipä miehen tiellä pitää juliste 80-luvulta

Leipä miehen tiellä pitää juliste 80-luvulta

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

leipä leipäviikko ruokatrendit täysjyvävilja