Suomen Pelastusalan Keskusliiton (SPEK) mediaseurannan mukaan vuonna 2008 tulipaloissa menehtyi 103 henkilöä. Näistä 17 kuolemantapausta aiheutui sähköpaloista. Liesi ja sähkökiuas aiheuttivat kumpikin neljän palon syttymisen, televisio ja sähkölämmitin aiheuttivat yhden sähköpalon. Viiden palon syttymissyynä oli muu sähkölaite ja kahden palon sähkölaitteisto.

Jotta sähköpaloilta vältytään, laitteet tulee asentaa asianmukaisesti ja niiden kuntoa ja toimintaa tulee tarkkailla. Laitetta saa käyttää vain siihen tarkoitukseen ja siinä ympäristössä, mihin laite on tarkoitettu ja suunniteltu, ja laitteen käyttöohjeita on noudatettava huolellisesti.

Sähköliedet ovat useissa sähköpaloissa menneet päälle vahingossa tai huolimattomuuden vuoksi. Lisäksi lieden päällä on saattanut olla palavaa materiaalia. Myös sähkökiuas on asennettava asennusohjeiden mukaisesti ja sitä tulee käyttää vain saunan lämmitykseen. Vaaraa aiheutuu, jos kiukaan päälle joutuu syttyvää materiaalia esimerkiksi pyykkiä kuivattaessa.

Kotien sähkölaitteisiin on tullut runsaasti uusia teknisiä ratkaisuja, jotka ovat yleensä entistä energiatehokkaampia ja monilta osin turvallisuutta parantavia. Väärin asennettuna ja käytettynä uudet laitteet ovat kuitenkin aivan yhtä vaarallisia kuin vanhat.

www.spek.fi