Yhdistelemällä saa juuri mieleisensä vaihtoehdon. Jos haluaa käyttää sekä sähköä että kaasua, monilla valmistajilla on valikoimissaan erilaisia yhteensopivia tasoja. Kapean keraamisen tai induktiotason viereen voi asentaa esimerkiksi kaksiliekkisen kaasutason sekä wok- ja grillitason. Tasoja on tarjolla 30 senttiä leveistä aina 75-senttisiin.
 

Tummaa tyyliä: Induktiotaso, Viistoreunainen, Liukuhipaisukytkimet, Power Booster -toiminto, Eko-ajastin + norm. ajastin, Stop&Go, Lapsilukitus, 3-tasoinen jälkilämmön ilmaisin, Automaattinen virrankatkaisu, Leveys 59 cm.Kuvan malli Electrolux EHH6540FOK.
 
Liesitasoon voi yhdistää vaikka kaasu-uunin, jossa on kiertoilmatuuletin ja grilli tai vaikka kaksi erilaista uunia rinnakkain: kun perinteinen vastusuuni paistaa leivonnaiset, höyryuunin matala lämpötila kypsentää paahtopaistin meheväksi ja kasvikset kypsiksi vitamiinit säilyttäen. Uunien esikäsitellyt sisäpinnat on helppo puhdistaa. Pyrolyysi puhdistaa erityisen tehokkaasti.
 
Tosiharrastaja valitsee keittiöönsä puulieden, jossa mummonmökkitunnelma yhdistyy energiatehokkuuteen ja moderniin muotoiluun. 

Keraaminen vai induktiotaso?

Keraamisissa keittotasoissa on sileä ja helposti puhtaana pidettävä pinta. Pinnan alla on erikokoisia, sähkölämmitteisiä keittoalueita, ”levyjä”, jotka kuumetessaan kuumentavat myös niiden päälle asetetun keittoastian. Perinteisessä keraamisessa tasossa myös keittoalueita ympäröivä alue kuumenee jonkin verran.
 
Induktiotaso näyttää samalta kuin keraaminen taso, mutta sen toimintaperiaate on erilainen. Induktiotasossa magneettikenttä alkaa kuumentaa keittoastiaa heti, kun se asetetaan liedelle ja virta kytketään päälle. Astian pohjan ja sisällön lämpötila nousee, mutta tason muu pinta pysyy viileänä. Keraamisen tason alla olevaan käämiin johdettu sähkövirta synnyttää korkeataajuuksisen magneettikentän, jonka aikaansaama induktiovirta kuumentaa ainoastaan tason päälle asetetun metallipohjan alueen.
 
Huomaa: kaikki astiat eivät toimi induktiotasolla.
Astioiden pohjan on oltava terästä tai valurautaa. Sopivuuden voi testata kokeilemalla, pysyykö magneetti astian pohjassa.
 
Teppan Yaki -paistoalusta, Gaggenau.
Ammattilaisen suosikki! Kaukoidästä tutulla teräksisellä Teppan Yaki -paistoalustalla voi valmistaa ja pitää lämpimänä suuremmankin määrän ruokaa ilman erillisiä paistoastioita. Puhdistus onnistuu pelkällä vedellä ilman pesuaineita. Gaggenaun Vario Teppan Yaki 400 -sarjan mallisto. 

Nopea ja energiatehokas induktiotaso

Induktiotason teho nousee ja laskee hyvin nopeasti. Monissa malleissa on myös keittoalueiden tehot tarvittaessa yhdistäviä, kuumenemista entisestään nopeuttavia toimintoja. Vesi kiehahtaa induktiolla nopeammin kuin keittimessä, ja kattilan reunojen yli liedelle pyrkivän keitoksen saa kuriin vähentämällä tehoa, ilman astian siirtelyä. Virta katkeaa kokonaan, kun astia nostetaan liedeltä. Nopea lämpeneminen ja se, että vain keittoastian pohja kuumenee, tekevät induktiotasosta markkinoiden energiaa säästävimmän sähköliesivaihtoehdon. Induktio on myös turvallinen: taso pysyy kattiloiden ympäriltä viileänä, ja keittoalueet jäähtyvät nopeasti.
 

Kätevästi kaasulla – kaasuliesien suosio kasvaa.

Kaasuliesiä asennetaan kaikenlaisiin asuntoihin. Jos rakennus on liitetty maakaasuverkkoon, kaasulaitteet liitetään siihen, muutoin huoneistoon voidaan asentaa kaasupullo esimerkiksi työtason viereiseen kaapistoon. Pullotilan tuuletus hoituu yksinkertaisella tuuletusritilällä, jolle avataan reikä joko työtasoon tai kaapin oveen. Etäisyys pullosta uuniin on oltava vähintään 20 senttiä ja muuhun tulisijaan metri. Kaasupullon pinnan lämpötila ei saa nousta 40 lämpöastetta korkeammaksi. Omakotitalossa kaasupullo voidaan myös sijoittaa ulkotilaan, josta ammattilainen asentaa kupariputken kaasun siirtoa varten. Liitännät ja kumiletkujen kunto on hyvä tarkistaa ja huoltaa säännöllisesti ja korjaukset teettää ammattilaisella. Kun kaasuliekki on sininen ja liekin keskusta sinivihreä, kaasu palaa oikein. Palamislämpötilaltaan korkea, puhtaasti palava kaasu on ympäristöystävällinen energialähde.

Ilve-kaasuliesi, Gasum

Asiakkaan toiveiden mukaan valmistettavan italialaisen Ilve-lieden voi hankkia mittojen mukaan joko 60, 70, 80, 90, 100, 120 tai 150 cm leveänä neste- tai maakaasukäyttöisenä yhdellä tai kahdella kaasu- tai sähköuunilla varustettuna. Useita eri värivaihtoehtoja. Lisävarusteena muun muassa wok-tuki, parilat, pizzakivet. Pelkkä liesitaso myös 30 cm leveänä. Toimitustuote, toimitusaika noin kuusi viikkoa. Kuvan lattialieden hinta n. 2 200 euroa.

Useissa kaasuliesissä on sähköinen sytytys, eikä tulitikkuja tarvita.

Kaasu syttyy, kun väännin käännetään sytytysasentoon ja sitä painetaan samanaikaisesti. Väännintä täytyy painaa muutamia sekunteja, jotta liekinvarmistin lämpenee ja liekki jää palamaan. Jos varmistin ei ole lämmennyt riittävästi, kaasuntulo katkeaa. Liekinvarmistin on nykyisin kaikille kaasuliesille pakollinen laite, joka ruuan kiehuessa yli sammuttaa liekin automaattisesti. Laite estää myös kaasun tulon polttimolle, jos säädin on avattu vahingossa. Kaasuliesikäyttöön sopivat kaikki keittoastiat materiaalista riippumatta.