MAINOS

Liesituuletin tärkeimpiä hankintoja keittiöön

Keittiö

Miten löytää omaan keittiöön sopiva tyylikäs ja tehokas liesituuletin? Talon ilmastointijärjestelmä, keittiön koko ja sisustus ohjaavat sopivan liesikuvun valinnassa.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Keittiö on kokkailun ohella monessa kodissa myös keskeinen oleskelupaikka, joten miellyttävä sisäilma on tärkeää. Liesituuletin onkin yksi keittiön tärkeimmistä hankinnoista, sillä ilman sitä keittiö täyttyy ruuankäryistä.

Lapetek-mallistossa on laaja valikoima liesituulettimia ja -kupuja suomalaiseen makuun. Kuvuissa on monipuoliset käyttöominaisuudet käryjen poiston lisäksi. Esimerkiksi raitisilmatoiminnon avulla huoneilma pysyy raikkaana ympäri vuorokauden ja moderni LED-tekniikka takaa riittävän valaistuksen.

Valitse liesituuletin näin

Liesituuletin

Ilmastointijärjestelmä ohjaa kuvun valinnassa

Tärkein valintakriteeri liesikuvun valinnassa on talon ilmastointijärjestelmä. Tarvitaanko huippuimurin ohjaamisen vaadittava liesikupu vai omalla moottorilla oleva malli?

Toiset haluavat huomaamattoman liesituulettimen, toiset taas tyylikkään koko keittiön keskipisteen. Ilmastointijärjestelmän ja ulkonäön lisäksi sopivan kuvun valintaa ohjaa myös liesituulettimen sijoituspaikka. Omalla moottorilla toimivia liesituulettimia on saatavilla katto-, saareke-, seinä– ja pöytäliesikupuina sekä integroitavia kalustemalleina. Moottorimallien lisäksi Lapetekilla on laaja valikoima huippuimuriohjaukseen suunniteltuja liesikupuja. Huippuimurimallin maksimitehon määrittelee katolla oleva huippuimuri tai LTO-laite. Uusilla X-Hybrid-malleilla voi ohjata sekä perinteisiä AC- että energiatehokkaita EC-huippuimureita.

Myös keittiön koko vaikuttaa liesikuvun valintaan oleellisesti. Muista, että kuvun pitää pystyä vaihtamaan huoneilma vähintään 10 kertaa tunnissa. Äänenvoimakkuus saa tällöin nousta korkeintaan 55 dB(A):n tasolle. Liesikuvun tehoa vähentävät mm. ilmanvaihtohormin risteyskohdat, hormin pituus ja kulmien määrät. Mitä pidempi ja mutkikkaampi hormi on, sitä tehokkaampi moottori tarvitaan. Imuteho ei kuitenkaan kasva samassa suhteessa kuin moottorin teho. Liesikuvun muotoilulla voidaan vaikuttaa lähinnä kärynkeräykseen, mutta ei niinkään paljoa ilmavirtauksiin.

Lue lisää eri järjestelmävaihtoehdoista täältä >.

Liesituuletin Liesituuletin

Suodatin poistaa rasvaa ja hajuja

Liesituuletinkupujen suodattimet ovat pääasiallisesti joko rasvaa tai käryjä vähentäviä. Rasvaa pienentävät suodattimet on valmistettu kertakäyttöisestä kankaasta tai monikerroksisesta alumiinista. Lapetekin liesikuvuissa käytetään metallisuodattimia, jotka on helppo huoltaa, ja ne voidaan pestä astianpesukoneessa. Niissä on labyrinttimainen kerrosrakenne, joka tekee niistä hiljaisempia ja tehokkaampia kuin normaalit suodattimet.

Hajuja vähentävät suodattimet sisältävät aktiivihiiltä. Niitä käytetään ainoastaan kuvuissa, joissa on kiertoilmaliitäntä. Suodattimia on pestäviä ja vaihdettavia. Useimmista Lapetekin liesikupumalleissa käytetään kertakäyttöisiä aktiivihiilisuodattimia, jotka vaihdetaan 1–4 kertaa vuodessa (n. 200 käyttötuntia). Lapetek-perustuulettimissa on saatavissa myös astianpesukoneessa pestävä aktiivihiilisuodatin.

Aktiivihiilisuodattimen tehtävänä on poistaa tuulettimen imemästä ilmasta hajut ja käryt. Koska suodatin vaikuttaa ilman kulkuun aiheuttamalla siihen vastusta, se lisää myös sekä äänitasoa että pienentää ilmavirran määrää. Käytännössä ilmavirran määrä pienenee sitä enemmän mitä tehokkaammasta tuulettimesta on kyse. Vaikutus ilmavirran pienentymiseen ja äänitason nousemiseen on sitä suurempi mitä likaisempi suodatin on. Pahimmillaan imuteho saattaa pienentyä jopa alle puoleen alkuperäisestä arvosta.

Poistoilmaliitäntä vai kiertoilmaliitäntä?

Poistoilmaliitännällä oleva liesikupu puhdistaa huomattavasti tehokkaammin keittiön ilmaa kuin kiertoilmaliitännällä oleva tuuletin. Poistoilmaliitäntä vie hormin kautta pois savuisen keittiön käryjä ja samalla keittiöön tulee raikasta ilmaa. Tällainen järjestelmä takaa maksimaalisen hajujen poiston keittiössä.

Kiertoilmaliitännällä olevat liesikuvut puolestaan imevät keittiön käryjä sisäänsä, kuljettavat ne rasvaa ja hajua vähentävien metalli- ja aktiivihiilisuodattimien läpi ja palauttavat suodattimien puhdistamaa ilmaa takaisin keittiöön. Kiertoilmaliitäntä vaatii säännöllistä suodattimien pesua ja vaihtoa. Lisäksi keittiön normaalista ilmanvaihdosta on huolehdittava erikseen. Jos ilmastointihormi on halkaisijaltaan pieni ja siihen tulisi paljon mutkia ja pituutta, saattaa kiertoilma kuitenkin olla paras ratkaisu.

Poikkeuksen tekevät E.ion-tekniikalla varustetut tuulettimet, joissa on rasvaa ja hajuja vähentävien suodattimien lisäksi raitista ilmaa tuottava ionisaattori. Tällöin raitista ilmaa ei tarvitse tuoda ulkoa huonetilaan, vaan järjestelmä kykenee itse tuottamaan sen.

Katso video markkinoiden ainoasta ilmanpuhdistimen sisältävän liesikuvusta >

Kaikki Lapetekin kiertoilmaliitännälliset liesikuvut voidaan muuttaa poistoilmaliitännällisiksi.

Vinkkejä liesituulettimen käyttöön

  • Käynnistä liesituuletin n. 10 minuuttia ennen ruoanlaiton aloittamista, jotta ilmavirta keittiössä kulkee haluttuun suuntaan.
  • Käytä ykkösnopeutta kun käytät alhaisia lämpötiloja ja kakkosnopeutta kun keität keskilämmöllä, grillaat tai paistat ruokaa. Kolmosnopeutta käytetään, kun rasvaa ja höyryjä muodostuu on normaalia enemmän.
  • Liesikuvun huono imu voi johtua esimerkiksi likaisista suodattimista, liian pienestä poistoilmahormin halkaisijasta, liian pitkästä ja mutkikkaasta hormista tai siitä, ettei huoneilmaan tule riittävästi korvausilmaa, jolloin alipaine kasvaa liian suureksi. Ratkaisun ongelmiin löydät täältä >.
  • Liesituuletinta tulisi käyttää myös ruoanlaiton jälkeen, jolloin liesituuletin poistaa loputkin käryt huoneesta. Useissa Lapetekin liesituulettimissa ominaisuus, jolla yhdellä kytkimen painalluksella tuuletin käy tietyn ajan ja sammuttaa sen jälkeen itse itsensä.

 

Lue myös: Kodin lämmitys pakkaskaudella – lämmitätkö oikein?Lämmitä kotia energiatehokkaasti – vinkit lämmityskauden alkuun, Kodin lämmitysvinkit – lämmitä kotisi oikein, Älykäs lämmityksen ohjausjärjestelmä omakoti- ja paritaloille, Kodin energiankäyttö, Ekolämpöä tupaan, Lämmityskausi alkaa – varaudu tiivistämällä kotia, Säästääkö tulisija lämmityskustannuksia ja Lämmitysjärjestelmiä yhdistelemällä säästyy pitkä penni

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

liesikupu liesituuletin