MAINOS

Liesituuletin vangitsee katseet

Keittiö

Liesituulettimia on tarjolla monenlaisia, ja hintahaarukka on melkoinen. Tyylikäs tuuletin on varsinainen katseenvangitsija.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Teksti Clas von Bell ja Martti Tala
Kuvat: Pixabay

Talossa pitää sekä terveys- että mukavuussyistä olla mahdollisimman raikas ilma. Keittiön ilmanvaihdon järjestäminen on erityisen tärkeää. Ruokaa laitettaessa ilmaan nousee höyryjä ja hajuja, ja veden höyrystyminen nostaa ilman kosteutta.

Tehokkaimmin käryt ja liian kosteuden saa pois liesituulettimella. Paras on sellainen malli, joka imee käryt ja johtaa ne kokonaan ulos asunnosta. Huonompi vaihtoehto on sellainen tuuletin, joka kierrättää ilman aktiivihiilisuodattimen kautta.

Aikoinaan liesituuletin oli laite, jonka piti olla huomaamaton. Se oli vain imuri, joka imi ulos huonon ilman. Nyt liesikupua tai -tuuletinta ei pyritä enää piilottamaan, vaan sitä käytetään sisustuselementtinä. Tämä korostuu etenkin saarekekeittiöissä: keskelle huonetta lieden yläpuolelle asennettava kupu ja tuuletin ovat väistämättä katseenvangitsijoita, minkä takia liesikuvun muotoilu on noussut tärkeään asemaan.

Samalla kun liesikuvut ja -tuulettimet ovat kehittyneet sisustuselementeiksi, niiden hinnat ovat nousseet. Huolellisesti muotoiltu terälasiyhdistelmä maksaa perustuulettimet maksavat vain muutaman satasen, design-tuotteet tuhansia euroja.

Valintaan voi vaikuttaa myös äänitaso. Huippuimurilla varustettu tuuletin on hiljaisempi kuin sellainen, jossa tuulettimen moottori on keittiössä.

Saarekekeittiö on liesituulettimelle vaativa ympäristö. Koska tuulettimen ympärillä ei ole ilmavirtoja ohjaavia seiniä, tehoa pitää olla reilusti, jotta käryt eivät karkaa asuintiloihin. Myös kuvun muotoilulla on merkitystä tavallista enemmän. Ero on suuri verrattuna esimerkiksi sellaiseen tilanteeseen, jossa tuuletin kupuineen on nurkassa ja kaksi seinää ohjaa virtauksia.

Sopiva kanava?

Selvitä remontin yhteydessä, onko talosi piipussa vapaa poistokanava. Jos on, pyydä nuohoojaa tai lvi-asiantuntijaa arvioimaan, sopiiko se liesituulettimen poistokanavaksi.

Jos ei sovi, pitää tehdä uusi kanava katon tai seinän läpi. Kattokanava on yleisempi. Poistokanavan pitää olla mahdollisimman lyhyt ja suora, jotta imutehon häviöt jäävät mahdollisimman pieniksi.

Kiinnitä huomiota myös tuulettimen valaisimeen sekä käyttökytkinten kokoon, asetteluun ja toimintaan. Kytkimillä on merkitystä etenkin, jos jollakin käyttäjistä on näköongelmia.

Valaisin voi olla halogeeni, loisteputki tai hehkulamppu. Joka tapauksessa lamppu on vaihdettava ennemmin tai myöhemmin. Siksi vaihtamisen helppous tai hankaluus kannattaa tutkia ennen ostopäätöstä, samoin se, mistä saa varalamppuja. Parasta on, jos lamppu on jotain yleisesti saatavilla olevaa tyyppiä.

Liesituulettimen valaisimen paikka vaikuttaa muun muassa häikäisyyn. Jos valaisin on kovin lähellä takaseinää, se saattaa häikäistä enemmän kuin lähelle etureunaa sijoitettu valaisin.

Oikea korkeus, oikea teho

Liesituuletin toimii sitä paremmin, mitä lähempänä liettä se on, mutta se pitää sijoittaa niin ylös, ettei se häiritse työskentelyä lieden ääressä. Jos asukkaat ovat pitkiä, voi olla viisasta asentaa tuuletin hiukan tavallista korkeammalle.

Eri liesivaihtoehdoille on annettu ohjeelliset asennuskorkeudet: etäisyys sähköliedestä vähintään 50–55 senttiä, kaasuliedestä 60 cm ja puuliedestä 70 cm. Kannattaa varmistaa, että esimerkiksi mehumaija mahtuu tuulettimen alle.

Useimmat liesituulettimet liitetään tavalliseen pistorasiaan. Jälkiasennettavaa liesituuletinta varten pitää vetää sähköliitäntä tuulettimen lähelle, mieluiten piiloon kaapin sisään tai tuulettimen taakse.

Useimmissa liesituulettimissa on 1–5 nopeutta. Säätö voi olla portaaton tai porrastettu. Joissakin malleissa voi valita myös tehoimun, joka saattaa kytkeytyä päältä itsestään esimerkiksi kymmenen minuutin kuluttua. Markkinoilla on myös automaattisesti toimivia tuulettimia. Kun se tunnistaa käryn tai kosteuden, se käynnistyy sopivan tehokkaasti.

Tuuletinta ei kannata käyttää aina suurimmalla teholla, sillä käryjen mukana menee harakoille myös lämpöä. Etenkin talvipakkasilla kannattaa käyttää tuuletinta vain tarpeeseen.

Muista pestä rasvasuodin

Kaikissa liesituulettimissa on rasvasuodin. Se on yleensä tehty metalliverkosta, ja sen voi pestä vaikka astianpesukoneessa. Pesu unohtuu helposti, mutta se kannattaa tehdä säännöllisesti, sillä likainen suodin heikentää tuulettimen tehoa. Kun suodin on puhdas, voit ehkä käyttää tuuletinta pienemmällä teholla, jolloin se meluaa vähemmän. Vaahtomuovimaisesta aineesta tehty rasvasuodin on pestävissä, mutta jossain vaiheessa se pitää uusia. Joissakin tuulettimissa on merkkivalo, joka ilmoittaa, milloin rasvasuodin on pestävä. Hyvä nyrkkisääntö on pestä suodin kerran kuussa.

Ilmaa kierrättävässä liesituulettimessa on aktiivihiilisuodatin, joka poistaa kierrätettävän ilman epäpuhtauksia. Se on yleensä kertakäyttöinen tuote, joka on uusittava säännöllisin väliajoin.

Varmista korvausilman saanti

Kun tuuletin poistaa ilmaa asuintiloista, korvausilman saanti on varmistettava. Korvausilmakysymykset nousevat esiin etenkin silloin, kun asennetaan vanhaan taloon uusi liesituuletin. Korvausilmaa tarvitaan riittävästi ja sen pitää tulla oikeasta paikasta. Jos talossa on tulisija, pitää huolehtia siitä, ettei korvausilma tule piipun ja tulisijan kautta. Silloin tulisijan savut tulevat helposti sisään. Ellei korvausilmaa tule muuten riittävästi, pitää asentaa erityiset korvausilmaventtiilit.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

design elementti höyry ilma imu imuri itää kana