MAINOS

Liesituuletinpalo on suomalaiskodeissa aiemmin tuntematon tulipaloriski

KeittiöTalo

Oudosti alkunsa saaneen rivitalopalon tutkinta paljasti Ifille, että monesta suomalaiskeittiöstä löytyvä mekaanisella liukukytkimellä varustettu liesituuletin voi syttyä palamaan pelkästään vettä keitettäessä. Näin ehkäiset liesituulettimen tulipaloriskin omassa kodissasi.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Kaikista Suomessa tilastoiduista kodin tulipaloista noin kolmannes saa alkunsa ruuanlaitosta, kuten päälle unohtuneesta liedestä. Ifin tekemä havainto paljastaa, että moni liesipaloksi luultu tulipalo onkin todellisuudessa voinut saada alkunsa liesituulettimesta.

Havaittu tulipaloriski on liesituulettimissa, joissa on mekaaninen liukukytkin.

– Tällaisissa liesituulettimissa liukukytkintä ei yleensä ole suojattu tai koteloitu riittävän hyvin kestämään liedeltä tulevia rasvaisia tai suolaisia höyryjä, jolloin ne pääsevät vahingoittamaan kytkintä. Käytön myötä kytkimeen alkaa kertyä rasvaa ja likaa, ja jossakin vaiheessa siihen tulee tekninen vika. Vioittunut kytkin ei kuitenkaan mene oikosulkuun ja polta sulaketta, vaan siihen syntyy kipinöintiä. Kipinöinti voi sytyttää likaantuneessa kytkimessä olevan rasvan palamaan ja palava rasva sytyttää sitten edelleen tuulettimen muoviosat, kuvaa Ifin vahingontorjuntapäällikkö Jari Pekka Koskela.

Löydös liesituulettimen tulipaloriskistä on uusi ja merkittävä.

– Aloimme tutkia keittiöstä alkunsa saanutta rivitalopaloa tarkemmin, kun asiakas kertoi, että liesituuletin oli mennyt itsestään päälle sen jälkeen, kun hän oli keittänyt teevettä. Tutkinnan edetessä teimme myös testin samanlaisella liesituulettimella kuin palaneessa asunnossa oli ollut. Liesituuletinpalo leviää hyvin nopeasti tuulettimesta kaapistoon ja hetkessä jopa koko asunnon kattava palo on valmis, taustoittaa Ifin vakuutustutkija Jyrki Eskola.

Näin tunnistat liesituuletinpalon riskin

Liesituulettimia, joissa on mekaaninen liukukytkin, on markkinoilla useita erimallisia. Liukukytkin on yleinen erityisesti vanhemmissa liesituuletinmalleissa. Kaikkiaan niitä löytyy suomalaiskodeista arviolta kymmeniä tuhansia.

Liukukytkimellä varustetun liesituulettimen tulipaloriski on tunnistettavissa ja estettävissä. Hälytysmerkki on jonkinlainen häiriö liesituulettimen toiminnassa.

– Liesituuletin ei esimerkiksi toimi jollakin tietyllä nopeudella tai se käynnistyy itsestään. Liesituulettimen kytkimiä ei ole mahdollista huoltaa tai korjata, joten jos tuulettimen toiminnassa on jotakin eriskummallista, se pitää vaihtaa heti uuteen. Lisäksi liesituulettimen suodattimet kannattaa puhdistaa säännöllisesti. Liesituulettimen puhtaanapito voi auttaa siinä, että höyry ohjautuu tuulettimessa oikeaan suuntaan eikä liukukytkimelle, jossa se voi edesauttaa palon syntymistä, kertoo Jari Pekka Koskela.

Video: Näin liesituuletin sytyttää tulipalon

Lisätietoja:

If Vahinkovakuutusyhtiö

www.if.fi

If vakuuttaa kaiken, mikä on elämässä arvokasta: ihmiset, eläimet, kodit, autot ja paljon muuta. Autamme myös yrityksiä turvaamaan toimintansa silloin, kun vahinko sattuu. 6 800 ammattitaitoista työntekijäämme huolehtivat, että 3,6 miljoonaa asiakastamme Pohjoismaissa ja Baltiassa saavat tarvitsemaansa apua ja oikeanlaista turvaa – jos jotain sattuisi tapahtumaan. If kuuluu Sampo-konserniin.

Lähde: Mynewsdesk

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

liesituuletin liesituuletinpalo liesituuletinpaloriski tulipalo tulipaloriski


Lisää samasta aiheesta