MAINOS

Liljoista siemenkodat pois – vihreät tomaatit käyttöön

Piha

Upeat puutarhakelit jatkuvat, ja istutuksissa keskitytään monivuotisten istuttamiseen ja jakamiseen. Napsi liljoista siemenkodat pois mutta älä leikkaa varsia. Syyssipuleista voi istuttaa jo pikkusipuleita ja narsisseja. Jos tomaatit eivät jaksa enää punastua, säilö ne helpoksi herkuksi.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Kukkineista liljoista siemenkodat pois

Nyt kun valtaosa liljoista on kukkinut, napsi siemenkodat niistä pois, jotta kasvin energia ei suotta mene niiden kasvattamiseen. Varsia sen sijaan en suosittele leikkaamaan poikki, ne kannattaa korkeintaan taittaa nurin juuri ennen talvea. Jos liljan onton varren leikkaa poikki, on vaarana, että syksyn vesi- tai räntäsateet satavat sipulin sisään ja mädännyttävät sen.

Varret voit toki taittaa juuri ennen talvea, jolloin ne suojaavat sipulia ja ne on keväällä helppo kerätä pois. Jos liljapenkissäsi on paljon pikkuisia varsia eli sipuliin on tullut sivusipuleita, niiden jakaminen ja uudelleen istuttaminen onnistuvat nyt hyvin. Lilja kun on hyvin erityyppinen kasvutavaltaan kuin syysistutettavat sipulit.

Miksi tulppaanit istutetaan vasta, kun maa alle 10 °C?

Tulppaanien syysistutukset on kovasti kiinnostava aihe. Moni ”asiantuntija” epäilee sitä, että tulppaanit saa istuttaa vasta kun maa on alle 10 °C, huuhaaksi, mutta ei se niin ole.

Tulppaani, joka on nostettu nyt kesällä ja sen jälkeen siirretty 10–12 asteeseen kylmiöön lepäämään, on täydellisellä energialla varustettu nyt. Jos se istutetaan liian lämpimään maahan, se ei lähde juurtumaan (sen juurtuminen käynnistyy luonnostaan vasta, kun lämpötila on alle 10 °C ja kosteutta riittävästi). Se voi jopa yrittää kasvattaa kukkavartta tai sitten vain ”nyytyy” paikalleen. ”Lämpimään” maahan istutetut sipulit yleensä säästyvät, mutta kukinta on paljon heikompaa kuin jos sipulit on istutettu alle 10-asteiseen maahan johtuen juurtumattomuudesta. Tämä koskee siis etenkin tulppaaneita. Narrisissit ja pikkusipulit voi istuttaa jo aiemminkin, niillä mekanismi ei ole samanlainen. Itse istutan nekin vasta myöhemmin.

Turvallisinta ja palkitsevinta on istuttaa ennemmin myöhään kuin liian aikaisin. Sipulit kannattaa säilyttää ennen istuttamista alle +10 °C:n paikassa.

Vihreät tomaatit käyttöön

Tomaatit kypsyvät vielä ihan hyvin, mutta varmasti lähiviikkoina käy niin, etteivät kaikki jaksa enää punastua. Älä heitä vihreitäkään tomaatteja pois, vaan säilö ne herkuksi!

Ja näin se käy:

 • 1 litra vihreitä tomaatteja
 • 1,5 rkl etikkaa
 • 1,2 l vettä

Keitä tomaatteja tässä liemessä vähän aikaa ja valmista sen jälkeen etikkaliemi:

 • 2 dl etikkaa
 • 2 dl vettä
 • ½ kg sokeria
 • kanelipala
 • 5 neilikkaa

Keitä liemeä hetki ja lisää tomaatit. Keitä vielä hetki ja purkita. Varmista vielä, että liemi on makeaa.

Näin kypsät tomaatit säilyvät pidempään

Kuulin tällaisen pikkuniksin tomaattien säilymisen parantamiseksi. Laita tomaatit kanta alaspäin, niin ne säilyvät paremmin ja pidempään. Kokeilin tuota, ja kyllä siinä muuten vinha perä oli!

Soilan tyrni- tai pihlajanmarjakiisseli

 • 4 dl tyrnejä tai pihlajanmarjoja
 • 2 l vettä
 • 2 ½ dl sokeria
 • 4 munaa
 • 12 rkl perunajauhoja
 1. Murskaa tyrnit tai pihlajanmarjat sauvasekoittimella pienen vesitilkan kanssa.
 2. Mittaa kaikki ainekset kattilaan ja vispaa kierrevatkaimella sekaisin.
 3. Kuumenna kiisseli kiehuvaksi koko ajan sekoittaen lastalla kattilan pohjasta asti.
 4. Anna kiisselin jäähtyä. Nauti sellaisenaan tai jogurtin, jäätelön tai vaniljakastikkeen kanssa.

Kiitos Soila ohjeesta! Kaikki muutkin ihanat ja maistuvat reseptit pihlajan- tai ruusunmarjoille sekä aronioille on täällä: https://www.puutarha.com/pages/ruokaohjeita

Hyttysmyrkyt pilaavat kalvovaatteet

Tiesitkö, että ns. kalvovaatteiden kalvo tuhoutuu äärettömän herkästi hyttysmyrkkyjä ja esimerkiksi Bio Kill -torjunta-ainetta käytettäessä. Syynä on hyttyskarkotteiden sisältämässä DEET-ainesosassa, joka tuhoaa kalvot yllättävän helposti. Kannattaa siis katsoa, ettei karkotteessa ole DEET-ainesosaa, jos on tarkoitus sitä kalvopuvulle suihkuttaa. Menee muuten hyvän puvun hyvä idea pilalle.

Voiko sipuleita käsitellä paljain käsin?

Kodin kukkien sipuleita ei käsitellä säilyvyyttä parantavilla kemikaaleilla, koska ei tarvitse. Meillä sipulit ovat kylmiössä oikeassa lämpötilassa, jolloin ne eivät yksinkertaisesti tarvitse mitään ylimääräistä kemikaalisuojaa, toisin kuin jos ne olisivat lämpimässä varastoituna. Meidän sipuleistamme menen täyteen takuuseen, että niitä voi käsitellä paljain käsin vaikka lapsetkin.

Valkosipulit, liian auki vai ei?

Jos valkosipulinkynnet ovat hiukan harallaan, se ei ole mikään hätätila – eli kynnet ovat hyvin tyvessä kiinni ja kaikki hyvin. Jos kynnet ovat lähes irti ja irtoilevat itsestään, niin sitten ne ovat auki. Eivätkä ne sittenkään pilalla ole, ne vain kannattaa käyttää ensimmäisenä. Joten ei hätää, nämä meidän sipulimme käydään käsin läpi vielä kerran ennen lähettämistä, joten huonoja ei varmasti matkaan tule!

Takuuvarmat Ziemiai-valkosipulit löytyvät täältä.

Keskiviikon tarjouspaketit

Keskiviikkona vastasin toivomuksiin valmiista kootuista ja yhteensopivista paketeista, ja nehän saivat taas hurjan suosion. Osa niistä tosiaan loppui jo, mutta ei hätää, teimme lisää uusia paketteja samassa hengessä ja lisäsimme tarjoussivulle

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity täällä >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Juha Toikka / KodinKukat Oy, Pixabay

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

kukkasipuleiden istutus kukkasipuli kukkasipulit lilja liljat talvivalkosipuli tomaatin kasvatus tomaatit