Lintujen ruokinta talvella vaatii sitoutumista

Piha
Lintu istuu puussa talvella.
Pikkulinnut koputtelevat jo ikkunoita ikään kuin muistutellen, että olisi aika pistää ravintoa tarjolle. Lintujen ruokinta kannattaa aloittaa, kun maa jäätyy tai peittyy lumeen eikä luontaista ravintoa ole enää tarjolla. Sitä jatketaan säännöllisesti siihen asti, kunnes maa on sulanut.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
28.3.2023

Lintujen ruokinta talvella vaatii jatkuvuutta. Jos lintuja alkaa ruokkia talvisin, tarjoilua pitäisi jatkaa yhtäjaksoisesti aina siihen asti, kunnes keväällä maa on paljas ja sula, eli lintujen luontaista ravintoa lentelee ilmassa ja möngertää maassa.

Yhteen ruokintapaikkaan tottuneet linnut eivät välttämättä löydä tarpeeksi nopeasti uutta ruokintapaikkaa ja saattavat jopa menehtyä, jos tarjoilu loppuu kovien pakkasten aikaan. Mökillä ei siis kannata ryhtyä ruokkimaan lintuja, jos ei pysty huolehtimaan tarjonnasta läpi talven. Kotonakin pieneltä ruokintapaikalta voi eines huveta jo muutamassa päivässä.

Lintujen ruokinta lopetetaan pesimäkauden alkaessa. Kesäisin lintuja ei muutenkaan pidä ruokkia, koska ne saavat täysipainoisen ravintonsa hyönteisistä. 

Talitiainen istuu lintulaudalla, kun lintujen ruokinta on alkanut talvella.

Lintujen talviruokinta on antoisa harrastus, jonka ansiosta lintuja pääsee tiirailemaan läheltä.

Esittelyssä ruokintapaikkojen asiakkaat

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Talitiaisten, sinitiaisten ja viherpeippojen kannat ovat runsastuneet moninkertaisesti viime vuosikymmenten aikana todennäköisesti siksi, että ne ovat saaneet ruokaa talviruokintapaikoilta. Yhä useammat mustarastaat jäävät talvehtimaan Suomeen ihmisen tarjoaman lisäravinnon turvin, ja lintujen ruokinta talvella lienee vahvistanut myös pikkuvarpuskantaa.

Talviruokintapaikoilla voi nähdä lisäksi esimerkiksi töyhtötiaisia, kuusitiaisia, käpytikkoja, valkoselkätikkoja, harmaapäätikkoja ja närhiä. Myös erittäin uhanalainen hömötiainen hyötyy talviruokinnasta. Vaikka osa lajeista kerää omiakin varastoja talveksi, ne voivat silti hyötyä ruokinnasta.

Ruokintapaikoille saapuvat yhä enemmän myös puukiipijä, tikli, pikkukäpylintu ja pyrstötiainen. Takatalven iskiessä ruokinnalla näkee kevätmuutolta kotiutuneita punarintoja, kottaraisia, peippoja ja järripeippoja.

Kaksi varpusta istuu lumen päällä ja odottavat, että lintujen ruokinta alkaisi.

Kun maa peittyy lumeen ja jäähän, lintujen on haastavaa löytää ravintoa luonnosta. Ihminen voi auttaa tarjoamalla ruokaa talviruokintapaikalle, kunhan muistaa, että se, joka hommaan ryhtyy, hommaa jaksakoon aina kevääseen asti.

Lintujen ruokinta kissojen ulottumattomissa

Ruokintapaikka pitäisi sijoittaa riittävän etäälle, ainakin kymmenen metrin päähän rakennuksista, jotta linnut eivät lennä ikkunoita päin.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Ruokintapaikan lähelle tarvitaan myös luontaista suojaa linnuille, esimerkiksi havupuita tai puskia. Paikka kannattaa valita lisäksi niin, etteivät kissat pääse nappamaan ruokailijoita.

Linnuille voi tarjoilla esimerkiksi

  • maapähkinöitä
  • auringonkukansiemeniä
  • talia
  • kauraa
  • hirssiä.

Uhanalainen valkoselkätikka pitää läskistä. Kaikkein suolaisinta apetta, kuten esimerkiksi joulukinkun rasvaa, ei saisi linnuille tarjota.

Omalla pihalla lintuja saa ruokkia vapaasti. Jos lintuja aikoo ruokkia taloyhtiön alueella, kannattaa tarkistaa taloyhtiön ohjeet ja sopia asiasta naapureiden kanssa. Jos ruokintaa suunnittelee kunnan alueelle, kannattaa tarkistaa kunnan ympäristöviranomaisten kanta.

Lintujen ruokinta isosta ruokavarastosta on kätevää. Pikkulinnut syövät auringonkukan siemeniä.

Isosta ruokapisteestä ravinto ei lopu ihan hetkessä, joten se on vaivattomampi ja varmempi kuin pieni lintulauta.

Lue lisää pihan eläimistä

Lähteet ja lisää tietoa: WWF Suomi ja BirdLife Suomi/Kuvat: Pexels.com ja Suomelan toimitus

MAINOS
MAINOS LOPPUU