MAINOS

Versojen kasvatus – lisää kasveja versojen avulla

PihaTalo

Pensaiden ja köynnösten lisäämistä pidetään usein ammattilaisten työnä. Mutta innokas kotipuutarhuri voi myös kasvattaa lempikasvejaan versonpätkistä.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Versojen kasvatus on mielletty pidetään usein ammattilaisten työnä. Mutta innokas kotipuutarhuri voi myös kasvattaa lempikasvejaan versonpätkistä. Tässä tekstissä kerromme, miten versojen kasvatus kannattaa tehdä ja miten versojen avulla voi kasvattaa lisää kasveja.

Versojen kasvatus

Kesäpistokkaat

Mistä on kyse?

Kesällä otettuja pistokkaita kutsutaan ruohopistokkaiksi, koska ne leikataan puutumattomista tai vähän puutuneista uusista versoista. Paras aika on kesäkuun puolivälistä heinäkuun alkuun.

Miten teen?

Leikkaa uutta versoa noin 10–20 senttiä. Jos lehdet ovat vastakkain, ota mukaan kaksi lehtiparia ja poista niistä alempi. Katkaise pistokas poistetun lehtiparin alapuolelta. Jos lehdet eivät ole pareittain ja niitä kasvaa tiheään, voit jättää lehtiä enemmän. Paina pistokas ylimmän lehtiparin hankaa myöten kasvualustaan. Varmista, että pistokas on ainakin viiden sentin syvyydessä.

Mitä kasvualustaa käytän?

Tavallinen puutarhasta otettu multa ei sovellu juurrutukseen, koska se on liian tiivistä ja siinä voi olla bakteereja ja sieniä. Käytä puhdasta ja kuohkeaa kasvuturvetta sekoitettuna hiekkaan suhteessa 2:1 tai turpeen ja hiekan lisäksi perliittiä tai vermikuliittia suhteessa 2:1:1.

Miten varmistan juurtumisen?

Suurin ongelma on pistokkaiden nuutuminen, sillä ilman juuria lehtevä pistokas kuivuu nopeasti. Ota useita pistokkaita ja peitä ne rei’itetyllä muovihupulla, jolloin ilmankosteus pysyy sopivana. Laita kasteltu ruukku varjoisaan paikkaan noin 20 asteeseen. Sumuta pistokasta, jos turve näyttää kuivalta, sillä liika märkyys mädännyttää pistokkaat. Hankasilmusta puhkeaa uutta versoa yleensä 1–2 kuukauden kuluttua.

Lisää kesällä

Hanhikit (Dasiphora)
Happomarjat (Berberis)
Heidet (Viburnum)
Herukat (Ribes)
Hortensiat (Hydrangea)
Jasmikkeet (Philadelphus)
Kanukat (Cornus)
Kelasköynnökset (Celastrus)
Kuusamat (Lonicera)
Kärhöt (Clematis)
Laikkuköynnökset (Actinidia)
Lumimarja (Symphoricarpos albus)
Muratit (Hedera)
Nietospensaat (Deutzia)
Onnenpensaat (Forsythia)
Pensasangervot (Spiraea)
Piippuköynnökset (Aristolochia)*
Ruusut (Rosa)
Sorvarinpensaat (Euonymus)
Sulkatuhkapensas (Cotoneaster horizontalis)
Syreenit (Syringa)*
Tuomipihlajat (Amelanchier)*
Tyrnit (Hippophaë rhamnoides)*
Vihmat (Cytisus)
Viiniköynnökset (Vitis)
Villiviinit (Parthenocissus)
Vuohenkuusamat (Diervilla)

* Haastava laji lisätä pistokkaista

Versojen kasvatus – kesäpistokkaat

Talvipistokkaat

Mistä on kyse?

Talvipistokkaat otetaan talviasuisen kasvin edellisen kesän puutuneista versoista. Marras–tammikuu on tavallisin leikkauskausi, mutta myös kevättalvi kovimpien pakkasten jälkeen on hyvää aikaa.

Miten teen?

Leikkaa oksasaksilla 15–20 sentin pituisia, noin lyijykynän paksuisia versoja. Kerää niistä löyhä nippu ja varmista, että tyvi- ja latvapuolet ovat kaikissa samoin päin. Merkitse varmuuden vuoksi nipun tyvipää erikseen, ettet juurruta pistokkaita latvapuoli alaspäin. Laita nippu vinosti pystyyn joko kostealla hiekalla tai turpeella täytettyyn laatikkoon ja laita laatikko lumihankeen, maakellariin, jääkaappiin tai muuhun paikkaan, jossa lämpötila pysyy 0–3 asteen tietämillä. Jätä muutama sentti pistokkaista hiekan tai turpeen yläpuolelle.

Koska voin istuttaa?

Kevääseen mennessä pistokkaan tyveen on kehittynyt kallussolukkoa ja mahdollisesti juuria. Talvipistokkaat voit pistää suoraan maahan roudan sulettua tai ruukkuun maalis–huhtikuun tienoilla. Käytä ruukuissa kostutettua turve-hiekkaseosta ja pistä pistokas alustaan niin, että vain yksi tai kaksi silmua jää maanpinnan yläpuolelle. Laita pistokkaiden ylle muovi tai harso kosteutta pidättämään. Talvipistokkaat lähtevät kotioloissa kasvuun kesäpistokkaita varmemmin. Juurtumiseen kuluu 1–2 kuukautta.

Lisää talvella

Angervot (Spiraea)
Herukat (Ribes)
Hortensiat (Hydrangea)
Jasmikkeet (Philadelphus)
Kanukat (Cornus)
Kelasköynnökset (Celastrus)
Kuusamat (Lonicera)
Lumimarja (Symphoricarpos albus)
Muratit (Hedera)
Onnenpensaat (Forsythia)
Pajut (Salix)
Ruusut (Rosa)
Seljat (Sambucus)
Sorvarinpensas (Euonymus)
Tyrni (Hippophaë rhamnoides)
Viiniköynnökset (Vitis)
Villiviinit (Parthenocissus)

Versojen kasvatus – kesäpistokkaat

Taivukaslisäys

Mistä on kyse?

Taivuttaminen tarkoittaa pensaan tai puuvartisen köynnöksen versojen ohjaamista maahan, jolloin verso kasvattaa juuret. Aloita taivuttaminen aikaisin keväällä, ennen silmujen puhkeamista.

Miten teen?

Kuohkeuta maata emokasvin ympäriltä. Voit parantaa maata lisäämällä siihen hiekkaa, turvetta tai lehtimultaa. Kaiva emokasvin viereen vako ja ankkuroi verso sen pohjalle esimerkiksi puu- tai teräskoukulla. Jätä taivutettavan verson kärki maan pinnalle ja täytä vako mullalla. Taivukkaat juurtuvat yleensä ensimmäisenä kesänä, mutta siihen voi kulua kaksikin vuotta. Kaiva taivukas juurtumisen jälkeen ylös, katkaise ja istuta uudelleen.

Taivuta oksasta

Heidet (Viburnum)
Herukat (Ribes)
Hopeapensaat (Eleagnus)
Kanukat (Cornus)
Kelasköynnökset (Celastrus)
Kuusamat (Lonicera)
Kärhöt (Clematis)
Köynnöshortensia (Hydrangea anomala subsp. petiolaris)
Laikkuköynnökset (Actinidia)
Muratit (Hedera)
Pajut (Salix)
Palsamiköynnös (Schisandra chinensis)
Piippuköynnökset (Aristolochia)
Viiniköynnökset (Vitis)
Villiviinit (Parthenocissus)

Apua juurrutukseen

  • Voit edistää pistokkaiden juurtumista kaupallisilla valmisteilla. Neudofix on luonnonmukainen merileväuutepohjainen juurrutushormoni, joka sisältää auksiinia. Tiedustelut www.esbau.fi. Rhizopon puolestaan sisältää synteettistä juurrutushormonia. Tiedustelut www.taimia.fi.
  • Kokeile juurruttamisessa myös pajusta tehtyä auksiinipitoista uutetta. Leikkaa astiaan lyijykynän paksuisia, 2–7 sentin pituisia pajunoksia noin puolen litran verran ja kaada niiden päälle kaksi litraa kiehuvaa vettä. Anna liuoksen seisoa yön yli. Käytä juurrutettavia pistokkaita paju-uutteessa tai kastele uutteella pistokkaita. Liuos säilyy jääkaapissa käyttökelpoisena pari kuukautta kannellisessa purkissa. Lähde: bluestem.ca/willow-article1.htm.

 

Tämän artikkelin sisältö on tuotettu yhteistyössä Kotipuutarha-lehden ja Puutarhaliiton kanssa. Artikkelin Copyright Kotipuutarha-lehti.

Lue myös: Kasvata itse versoja ja ituja, Omenapuiden leikkaaminen ja versojen taivuttaminen, Huonekasvi vaatii huolenpitoa – vinkit talvihoitoon, Huonekasvien tuholaiset – 7 kysymystä ja vastausta, Mullanvaihto herättää huonekasvit kevääseen, Vanhat huonekasvit ovat taas muotia, Huonekasvien hoitoniksejä, Huonekasvit kaipaavat nyt huolenpitoaHuonekasvi vaatii huolenpitoa – vinkit talvihoitoon, Talvehtiva kasvi kaipaa nyt valoa ja hoitoa, ja Näin huonekasvit selviävät talvesta

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

kasvi kasvit kotipuutarha lisätä lisäys taivukas verso versot