MAINOS

Lisääntyvä valo ja lämpö herättävät kasvamaan

Piha

Kevään tuloa ei mikään voi estää, mutta ehkä on vielä lupa toivoa osakseen hippunen talven parasta antia, hohtavia hankia ja kuuraisten puitten kauneutta. Sisällä ja ikkunalaudalla kasvu alkaa heti, kun aurinko lämmittää ja valoa on tarpeeksi.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Kuva: Pixbay

• Kirsikka- ja luumupuut tahtovat helposti kasvaa niin suuriksi, että sadonkorjuu käy hankalaksi. Pidä puut matalina. Helmi-maaliskuu on hyvää aikaa kirsikan ja luumun leikkaamiseen, silloin voit jopa katkaista liiaksi taivaita tavoittelevan latvan ja lyhentää oksia niin, että hedelmät kehittyvät lähemmäksi runkoa. Varsinkin kirsikkapuut kaljuuntuvat latvuksen sisältä vähitellen, jos oksia ei koskaan lyhennetä.

• Kylvä tomaatit maaliskuun jälkipuoliskolla. Jos haluat varman ja kylmiä säitä kestävän pensastomaatin, valitse ”Siberia”. Verraton amppelitomaatti taas on makeahedelmäinen kirsikkatomaatti ”Tumbler”, joka antaa runsaasti satoa jo varhain ja viihtyy parvekkeellakin. Siemenkatalogit pullistelevat taas lajikkeita, joten ei uuden kokeilijaakaan ole unohdettu.

• Pelargonit ovat monen viherpeukalon intohimoisen harrastuksen kohteena. Talvetetut keräilyharvinaisuudet ja muut säästämisen arvoiset pelargonit on nyt hyvä saatella kasvun alkuun. Kanna ruukut viileästä talvetuspaikasta huoneenlämpöön ja valoon, vaihda multa ja tarpeen mukaan isompi ruukku. Leikkaa versot lyhyiksi, jotta kasvi tuuhettuu kunnolla. Kastele nuukasti ja ryhdy lannoittamaan kasvun päästyä vauhtiin.

• Pääsiäinen on huhtikuun ensimmäisellä viikolla. Varaa ruoholle viikon verran kasvuaikaa, niin se ehtii parhaimmilleen. Kylvä pääsiäisruoho vaikkapa munankuoren puolikkaisiin, jotka voit asetella isojen viherkasvien juurelle tai kivien varaan laajalle lautaselle. Kylvä kissalle vehnää pääsiäiseksi.

• Monivuotisten koristeheinien kasvatus siemenestä on helppoa ja taloudellisesti vaivan arvoista. Yhdestä annospussista saa parissa kesässä komeat mättäät. Tutki hinnastoja, valitse monivuotista kultatesmaa varjopaikoille ja komeaa elefanttiheinää oleskelupaikalle tai veden ääreen. Kylvä siemenet maalis-huhtikuussa sisälle ruukkuun.

• Lumi on puutarhan paras suoja myös kevättalvella. Jos lumesta ei ole tietoakaan, vaan kivikot ja yrttimaat ovat alttiina auringolle ja tuulelle, tuo ainavihantien kasvien ja maasta nousevien sipulikukkien suojaksi havuja. Poista ne vasta sitten, kun maa on sulaa.

• Vanhat mustaherukkapensaat tahtovat saada äkämäpunkin riesakseen. Tarkista pensaat ja kerää niistä huolella pois pyöreäksi pullistuneet äkämäsilmut. Tämä on ainoa keino pitää tuholaiset kurissa. Jos äkämäsilmuja on paljon, leikkaa pois kokonaisia oksia. Oksat ja silmut pitäisi aina hävittää polttamalla.

Idea

Jalka poikki? Ei se mitään – risa viinilasi pärjää hyvin vielä taimisuojana. Voit pitää sen ensin pistokkaan minikasvihuoneena ja viedä toukokuussa ulos yrttitarhaan basilikan lämmittäjäksi.

Hortonomi Sinikka Neuvonen hoitaa puu- ja hyötytarhaansa ja neuvoo Suomelan lukijoita ajankohtaisissa viherasioissa. Hän on myös kirjoittanut ja suomentanut useita puutarhakirjoja.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

aita amppeli aste hede hedelmä hedelmät ikkuna kasvaa