MAINOS

Lisäeristys rintamamiestaloon ja 2000-luvun perinnetaloon

Talo

Jokainen sen tietää: lämmin ilma nousee ylöspäin. Jos talo ja etenkin sen yläpohja on eristetty hyvin, lämpö ei karkaa kylmällä säällä harakoille. Kesähelteellä eristetyn rakennuksen yläkerta pysyy viileänä. Lisäeristys voi tuoda säästöjä lämmityskuluihin ja tehdä asumisesta mukavampaa.

Jaa sosiaalisessa mediassa

1. Rintamamiestalon lisäeristys

Perinteisen rintamamiestalon yläpohjalle oli aikanaan laitettu kahta eri eristettä: puolet oli noin 30 sentin paksuista vuorivillaa ja toinen puoli ilmeisesti alkuperäistä saha- ja kutterinpurueristettä 1940-luvulta. 

Talossa oli tehty 1980-luvulla ensimmäinen kattoremontti, ja sen yhteydessä oli vaihdettu muutama homehtunut kattotuoli. Ilmeisesti tuolloin oli uusittu osa eristeestä, koska vanha puru oli kastunut liikaa.

Selluvilla sopivin vaihtoehto

Eristystyön toteuttanut, Eko-Expert suositteli lisäeristämiseen selluvillaa, joka sopii ominaisuuksiltaan parhaiten rintamamiestalon hengittävän rakenteen jatkeeksi.

Rintamamiestaloissa ei ole yleensä käytetty höyrynsulkumuovia, kuten nykytaloissa. Selluvilla imee ja luovuttaa kosteutta, aivan kuten perinteinen sahanpurueristekin. Se häviää muille puhallusvillatyypeille (kivi- tai lasivilla) vain paloluokituksessa. Selluvillaan lisätään kuitenkin boorikemikaaleja, jotka hidastavat palamista. 

Lisäksi lisäeristys saattaa karkottaa välikaton kutsumattomat oravavieraat ja muut häiriköt, sillä linnut ja pikkujyrsijät eivät pidä boorikemikaaleista – vaikka asiasta ei olekaan virallista näyttöä.

Iso kalusto vaatii tilaa. Tämä kannattaa ottaa huomioon urakkaa suunnitellessa.

Rivakkaa työtä

Vielä ennen varsinaista puhallustyötä Eko-Expertin edustaja mittasi, kuinka paljon puhallettavaa villaa tarvitaan. Pinta-alan ja eristeen paksuuden mukaan laskettiin villasäkkien määrä. Kun asiakas oli hyväksynyt tarjouksen, puhallukselle sovittiin ajankohta.

Itse puhaltaminen ei kestänyt kauan. Kun ammattimies pääsi katolle ja sai ujutettua mukaan puhallusputken ja sähkökatkaisijan, työ jo lähes tehty. Noin 6 kuution puhaltaminen kesti alle tunnin. Eristeestä tuli 30 sentin paksuinen.

Katolle kannattaa ennen puhallusvaihetta asentaa tuulenohjaimet, sillä lisävilla saattaa tukkia ilmaraot ja estää laipioiden ilmanvaihdon. Ohjainten asentaminen ei aina ole mahdollista ja siksi puhaltajalta vaaditaan erityistä tarkkuutta.

Kaikki lisäeristystä tarjoavat yritykset eivät tee lainkaan pieniä lisäeristyksiä. Siksi kannattaa jo tarjouksia pyytäessä selvittää, minkä kokoisia urakoita kullakin on tarjolla.

Paksua puhallusletkua oli mukana yli sata metriä.

Katto ennen lisäeristystä. Ilmanvaihtoputket eristettiin etukäteen.

Lisäeristys on puhallettu. Selluvillan tunnistaa harmaasta väristä.

Katolle mentiin ensin ullakkotikkailla, jotka suljettiin ennen loppupuhallusta.

Loppupuhallus suoritettiin tuuletusaukosta.

Säästöä ja hyötyä? 

Kohteen sähkönkulutus on ollut melko korkea (noin 30 000 kWh/vuosi). Myös talon lattiat ovat talvipakkasilla melko viileät, koska talossa on vetänyt. Sähkönkulutuksen toivotaan nyt laskevan ja vedon vähenevän, kun yläpohjan eristystä on lisätty. 

2. Lisäeristys 2000-luvun perinnetaloon

Uudempien pientalojen eristysmateriaalit ja rakennustavat poikkeavat perinteisempien rintamamiestalojen rakenteista. 

Kosteussulkumuoviin perustuva hengittämätön rakenne on tehnyt ei-orgaanisten eristeiden käytöstä erittäin yleistä ja suositeltavaakin. Tästä syystä uudemmissa kohteissa käytetään lisäeristyksessä useimmiten paloturvallisia kivi- eli vuorivilloja tai lasivilloja. 

Vuori- ja lasivillojen heikkous selluvillaan verrattuna on, että ne imevät kosteutta ja luovuttavat sitä heikosti, eli pienet kattovuodot saattavat aiheuttaa ongelmia, koska vesi jää eristeen sisään.

Tuuletus tärkeää 

Vuosien saatossa rakennuksien lisäeristämiseen on käytetty jokaista kolmea eri puhallusvillatyyppiä, eikä niiden valinnasta sopivimmaksi vaihtoehdoksi ole yhtä oikeaa vastausta – oli kyseessä sitten uusi tai vanha talo. 

Tärkeää lisäeristämisessä on huolehtia siitä, että yläpohjan tuuletus pysyy auki eikä esty. Lisäksi on tärkeää huolehtia siitä, että ilmanvaihtokanavat lämpöeristetään, jotta niiden pintaan syntyvä kondenssivesi ei kastele eristeitä. Mahdollisen piipun ympärille on hyvä laittaa palonkestävää kivivillalevyä, joka vähentää tulipaloriskiä. 

Perinnetalon välikatolle mentiin parvekkeen yläpuolella olevan ikkunan kautta.

Puhaltaja työskenteli ahtaissa tiloissa, ja otsalamppu oli ainut valonlähde. Nyt urakka on valmis ja on aika kömpiä ulos.

Puhalluslasivillan tunnistaa keltaisesta väristä.

Säästöä eristämisellä 

Tämä 2000-luvun alkupuolella valmistunut perinnetalo on eristetty lasivillalla, joten lisäeristeeksi valittiin puhalluslasivilla. Eko-Expertin ammattilainen puhalsi entisen 40 sentin eristeen päälle noin 20 senttiä lisää lasivillaa. Näinkin vähäinen lisäeristys parantaa huomattavasti talon lämmöneristystä. 

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

lisäeristys lisäeristäminen perinnetalo puhalluseristäminen puhallusvilla rakentaja rintamamiestalo selluvilla


Lisää samasta aiheesta