MAINOS

Lisälannoitus kasvattaa tomaattisatoa – valkosipulien sadonkorjuu

Piha

Tomaattisato saa lisäpuhtia kastelulannoitteesta, jota voi antaa myös kesäkukille. Nosta amaryllikset ja huonekasvit sisälle, jotta ne ehtivät tottua lämpötilaeroihin. Mitä tehdään valkosipuleille, kun ne on nostettu ylös?

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Syksy saapuu hiljalleen ja sadonkorjuun kulta-aika on nyt parhaimmillaan. Myös syysistutuksiin on hyvä alkaa hiljalleen varustautua. Syksy on mitä ihanteellisin aika istuttaa myös monivuotisia (= perennoja). Taimet ovat yleensä edullisempia kuin keväällä, mutta eritoten niiden istuttaminen ja jatkohoito on paljon kevättä helpompaa. Perennat ovat sitten keväällä heti oikeassa kasvurytmissä. Helpottaa puutarhurin kevätkiireitä kummasti, kun perennoja ei tarvitse istutella ja kastella. Suosittelen siis lämpimästi paitsi kukkasipuleiden myös perennoiden istuttamista syys–lokakuulla.

Turvallisesti syksyllä istutettavien koko valikoiman löydät täältä.

Tomaateille lisälannoitusta = lisää satoa

Kun kelit jatkuvat lämpöisinä, olen antanut tomaateille lisää puhtia. Sekoitan 10 litraan vettä 20 g (1 g = 1 ml, normaali kastelulannoitelitra painaa yhden kilon) tavallista kukillekin käytettävää kastelulannoitetta. Se tehoaa nopeasti ja auttaa kasvia valmistamaan pienetkin tomaatit kypsiksi. Anna samalla reseptillä lannoitetta myös kesäkukille, jotta ne kasvavat komeasti vielä pitkään!

Amaryllikset huilimaan ja huonekasveja sisälle päin

Vaikka lämmintä piisaa vielä mukavasti öisinkin, siirtelen hiljalleen huonekasveja sisälle päin. Vaikka ne hyvin ulkona nyt viihtyvätkin, ero sitten myöhemmin sisälle tuotaessa tulee olemaan niin suuri, että se voi olla jopa kohtalokas. Kasvien solukko kun muuntuu olosuhteiden mukaan, mutta se ottaa aina aikansa, useamman viikon yleensä.

Amaryllikset nostelen sisätiloihin kuivumaan, ja kun lehdet alkaa olla kokonaan keltaiset, leikkaan ne irti ja vien sipulit tuonne pimeään ja viileään huilaamaan. Huilausaika on niille erittäin tärkeä, etenkin kukkimisen takia. Sipulikukille tyypilliseen tapaan myös amarylliksen kukka-aihio kehittyy levossa ja etenkin vasta lepoajan lopussa. Liian aikaisin kasvuun nostettu sipuli kasvattaa vain lehtiä eikä kukkaa tuon syyn takia. Nyrkkisääntö on, että 10 viikkoa + asteisessa paikassa olisi minimi ja sitten vasta istutus.

Uudet amaryllikset (myös vaha-amaryllikset) on nyt varattavissa täältä.

Valkosipulien sadonkorjuu ja säilytys

Varsia ei katkaista, vaan koko kasvi jätetään kuivumaan ilmavaan paikkaan muutamaksi päiväksi. Kun sipulit ovat täysin kuivia ja varret lakastuneet, naatit kierretään irti ja loput mullat ravistellaan irti juurista. Puutuneet varret leikataan irti vasta täysin kuivista sipuleista. Juuria voi lyhentää saksilla. Valkosipuli säilyy parhaiten huoneenlämmössä. Liian kosteassa paikassa sipulit alkavat helposti versoa uutta kasvua.

 

Jos osa sipuleista oli ehtinyt jo auki, ne pitäisi ottaa käyttöön heti.

Minulla oli muutama sipuli testimielessä kasvamassa hiukan savisemmassa ja huonommin lannoitetussa paikassa. Huomionarvoista oli, että paitsi sipulin koossa myös kasvurytmissä oli selvä ero (ks. kuva). Hyvässä sipulissa kynnet ovat kiinni ja toisessa ne ovat jo hiukan ”auki”. Samoin koossa on huomattava ero, maussa sitä vastoin ei suurta eroa ollut. Ne missä kynnet ovat auki, kannattaa käyttää ensimmäisinä ruuaksi. Jos kuivatuksen kanssa on yhtään epävarmuutta, niin en myöskään istuttaisi niiden kynsiä maahan vaan käyttäisin ruokaan vain. 

Ziemai-valkosipuli on ylivoimainen ykkönen

Ziemai on aromikas, terve, talvehtii täydellisesti, kaunis, säilyvä ja siinä on uskomattoman täydellinen maku ilman kirpeyttä. Tällaisia ylisanoja lajike on kerännyt viime ajat niiltä, jotka siihen suhtautuivat vielä viime vuonna epäillen ja ottivat sen yhdeksi lajikkeeksi muiden mukaan. Jopa vannoutunut Aleksandran kasvattaja laittoi viestiä (ja tilausta): ”Kyllä se vain nyt päälajike vaihtui tähän sinun ´siemaihin´, on se niin paljon parempi kaikin tavoin.” Tämä oli häneltä iso myönnytys, usko pois…

Ystävällisenä vinkkinä suosittelen, että varaisit Ziemait mahdollisimman pian. Minulla on niitä hyvin, mutta ennakkokysyntäkin on ollut kovaa. Istuttamisella ei ole kiire vielä aikoihin, mutta tilaus kannattaa tehdä jo nyt, ettei ne vain lopu kesken.

Omat Ziemait saat parhaiten täältä tai pirauta meille 05 344 0300

  • 5 kpl -> 9,90 €
  • 25 kpl -> 39,90 € (49,50)

Jokaisessa sipulissa on keskimäärin 5–6 kynttä. Eli jo viidellä sipulilla saat ensi vuonna n. 25–30 sipulia ja 25:llä 125–150 sipulia. Siitä riittää jo myyntiin tai kavereillekin asti.

Maun lisäksi valkosipulin terveysvaikutukset ovat ihan ylivoimiset, ja sehän me jo tiedettiinkin, että 1 kynsi päivässä pitää ”silmät kirkkaina ja lääkärin loitolla”.

Lapin noidan lemmenjuoma

Mustikka on metsän supermarja ihan sellaisenaan, mutta oletko koskaan kokeillut tehdä tällaista ”Lapin noidan lemmenjuomaa”? Kokeilepa, on kyllä hyvää (ja tehokastakin kenties…)!

Näin se syntyy:

2 dl mustikoita

2 dl sokeria

1 l vettä

  1. Liota sokeri huoneenlämpöiseen veteen. Lisää joukkoon mustikat.
  2. Laita juoma kelmulla peitettyyn lasitölkkiin aurinkoiselle ikkunalle. Juoma saa valmistua noin kaksi viikkoa. Siivilöi ja pullota lemmenjuoma.
  3. Vahvempi aromi saadaan vähentämällä vesimäärä puoleen. Myös väri syvenee, ja juoma sopii erittäin hyvin jälkiruokaviinin tapaan tai alkoholittomaksi ateriajuomaksi punaviinin sijaan sekä tervetuliaisjuomaksi.

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Juha Toikka / KodinKukat Oy, Pixabay

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

amarylliksen hoito amaryllis Juha Toikka metsämustikka mustikka sadonkorjuu sadonkorjuuaika syysistutukset


Lisää samasta aiheesta