MAINOS

Liuskekivi on monipuolinen ja kestävä materiaali

PihaTalo

Liuskekivi on kestävä luonnonmateriaali, joka sopii kaikenlaisiin ympäristöihin sisälle ja ulos. Liuskekivellä voidaan laatoittaa sokkelit, patiot ja terassit tai vaikkapa rakentaa polkuja, portaita tai muureja. Sisätiloissa liuskekivi on tyylikäs valinta joko kivinä tai laattoina muun muassa kylpyhuoneiden ja saunojen laatoituksessa, tehosteseinissä ja takkojen pinnoitteena.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

 

Oriveden musta liuskekivi.

Oriveden musta liuskekivi.

Liuskemestarit louhivat liuskekiveä kolmelta louhokselta Orivedeltä, Puolangalta ja Sodankylästä. Suosittua grafiitinharmaata Oriveden Mustaa liuskekiveä on toimitettu suomalaisiin pihoihin yli kolmekymmentä vuotta. Sodankylässä puolestaan louhitaan lähes valkoista liuskekiveä, ja Puolangalta tulee pronssinvärinen liuskekivi. Liuskemestareiden valikoimaan kuuluu myös ulkomaisia liuskekiviä muun muassa Norjasta ja Italiasta.

Lokan valkoisesta liuskekivestä sahattu muurattava luonnonkivitiili.

Lokan valkoisesta liuskekivestä sahattu muurattava luonnonkivitiili.

Liuskekivi on ekologinen rakennusmateriaali

Liuskekivi on ollut suosittu materiaali suomalaisessa rakentamisessa esimerkiksi erilaisissa verhouksissa ja muurauksissa. Perinteisesti kiveä on käytetty sokkeleiden ja perusmuurien tekemiseen, pihakiveyksiin ja julkisivumuurauksiin, mutta nykyään liuskekiveä käytetään myös muun muassa muotoon sahattuna laattana tuulettuvissa julkisivuissa tai vaikkapa vesikatoissa.

Liuskekivirakenteiden suunnittelu ja toteuttaminen ei juurikaan poikkea muusta kivirakentamisesta. Liuskekivellä voidaan tehdä muurattuja kuorimuurauksia tai pinnoittaa betonipintoja.

Luonnon liuskekivi on kestävä ja kierrätettävä materiaali. Kotimainen liuskekivi ei rasita ympäristöä, koska tuotteen hiilijalanjälki jää pieneksi. Tuotanto tehdään edelleen perinteisesti lähes kokonaan käsityönä, ja materiaalin kuljetusmatkat ovat lyhyitä. Liuskekivi on ekologinen valinta, koska kiven käyttöikä ja huoltoväli ovat pitkiä.

Oriveden mustasta liuskekivestä tehtyä liuskekivikatetta on käytetty istutuksien katteena Finnairin pääkonttorin edustalla.

Oriveden mustasta liuskekivestä tehtyä liuskekivikatetta on käytetty istutuksien katteena Finnairin pääkonttorin edustalla.

Liuskekivi sopii hyvin katemateriaaliksi puutarhaan

Liuskekivi soveltuu erinomaisesti istutuksien katemateriaaliksi, sillä se ei maadu kuten puusta tehdyt kuorikatteet. Tumma liuskekivi luo mukavan kontrastin vihreiden istutusten kanssa.

Liuskekivikate sopii hyvin havuille, mutta myös esimerkiksi yrtit ja perennat kasvavat hyvin liuskekivellä katetulla alustalla. Liuskekivikatteen alle voidaan laittaa paksu juurimatto, mikä myös estää rikkaruohojen kasvun.

Karhea liuskekivi märkiin tiloihin

Luonnonkivilattia on paitsi kaunis myös käytännöllinen. Altan liuskekivi on erinomainen materiaali märkien tilojen lattiamateriaaliksi, sillä se ei ole liukas märkänäkään. Lisäksi kiven karhea pinta kestää hyvin erilaisia kemikaaleja, joten liuskekiveä käytetään myös kylpylöissä ja uimahalleissa, joissa kiveä joudutaan pesemään vahvoilla aineilla.

Norjalainen vihertävänharmaa liuskekivi sisä- ja ulkokäyttöön laastiasennuksena.

Norjalainen vihertävänharmaa liuskekivi sisä- ja ulkokäyttöön laastiasennuksena.

Altan liuskekiven pinta on luonnostaan karhea, sitä ei ole käsitelty koneellisesti. Laattoja on saatavana useassa koossa aina 900 x 900 mm:n laattakokoon asti. Laattojen sahausjälki on erittäin mittatarkkaa, joten kivellä onnistuu tekemään jopa 2 mm:n saumoja.

Huippuluokan liuskekivilaatta vaativiin kohteisiin.

Huippuluokan liuskekivilaatta vaativiin kohteisiin.

Toinen märkiin tiloihin soveltuva kivilaatta on Riverstone-liuskekivi, joka on myös karheapintainen. Riverstone on väriltään tummempi kuin Altan kivi.

Kuinka pihakiveys tehdään?

Liuskekivi on kaunis ja ajaton valinta pihakiveykseksi. Liuskemestareiden liuskekiviasentajilta saat parhaan teknisen osaamisen liuskekivien kiinnitykseen, sillä he ovat asentaneet ja myyneet liuskekiviä jo yli 30 vuotta. Asennusmenetelmät ja kiinnitysaineet ovat muuttuneet vuosien aikana. Pientalojen pihoille kivet voi asentaa myös itse, jos kohteen rasitus ja laatuvaatimukset ovat vähäiset.

Puolangalta Kainuusta louhittu Paljakan pronssi on kotimainen liuskekivi.

Puolangalta Kainuusta louhittu Paljakan pronssi on kotimainen liuskekivi.

Liuskekivipintoja terasseille ja puutarhoihin voi tehdä monella eri tapaa. Sisäänkäynnin kiveyksellä, jota pestään säännöllisesti, on aivan eri laatuvaatimukset kuin pihakeinun alle tulevilla yksittäisillä liuskekivilaatoilla. Alan suurimmat järjestöt ja yritykset ovat tehneet pihaliuskekiville oman laatuohjeistuksen.

Laatuohjeistus ottaa kantaa myös asennusmenetelmiin ja kiinnitysaineisiin. Liuskekiviä voidaan asentaa kivituhkalle tai betoniin. Pääsääntönä voidaan sanoa, että jos kiville halutaan kova ja helppohoitoinen sauma, tulisi kivet asentaa maakosteaan betoniin, kuitubetoniin tai laastilla betonilaatan päälle. Mikäli pohjat elävät tai liikkuvat, voidaan liuskekivet asentaa kivituhkalle tai hiekalle ja saumata esimerkiksi sammalsaumalla. Sammal sopii hyvin vapaamuotoisille liuskekivilaatoille.

Kotimainen Lokan liuskekivi erottuu edukseen muista liuskeista sen välkehtivän valkoisen pinnan vuoksi. Vaikka liuskeen väri onkin vaalea, kvartsiittiliuskeen tiiviin pinnan vuoksi kivi ei ime likaa itseensä.

Kotimainen Lokan liuskekivi erottuu edukseen muista liuskeista sen välkehtivän valkoisen pinnan vuoksi. Vaikka liuskeen väri onkin vaalea, kvartsiittiliuskeen tiiviin pinnan vuoksi kivi ei ime likaa itseensä.

Sisäänkäynteihin ja katetuille terasseille suositellaan siis asennusta laastiin.

Kivituhkaan asennettaville pihaliuskeille on liuskekiviasennusten laatuohjeistuksessa kaksi eri luokitusta: puutarhakiveys (C-luokka) ja pinnoitekiveys (D-luokka). Puutarhakiveys perustetaan routimattomalle maalle, joten kiveys on erittäin pitkäikäinen. Pinnoitekiveys puolestaan perustetaan routivaan maahan, joten kiveys elää pohjien mukaan. Pinnoitekiveys sopii esimerkiksi hedelmäpuiden alle, koska kevyt perustus ei riko puiden juuria. 

 

Pihakivien saumauksesta.

Pihakivien saumauksesta.

 

Katso video, miten liuskekiviä voi muotoilla vasaralla:

Luonnonkivien saumaus

Kiveysten saumat ovat aina olleet kivipintojen ongelmakohta. Liuskekivi on kestävä materiaali, mutta kiveysten saumoista on haastavaa saada riittävän lujia. Ongelmia saumakohdissa saattavat aiheuttaa myös rikkaruohot ja muurahaiset.

Helpoin ja nopein tapa saumata kiveys on perinteinen kivituhka tai saumahiekka, mutta ajan kuluessa tällainen sauma-aines huuhtoutuu pois tai kasvillisuus valtaa kivisaumat. Toinen hyvä ja edullinen saumausaine on sementtilaasti, mutta sementtilaastilla saumaaminen on hidasta, ja laasti sotkee helposti kivien pinnat.

Liuskemestarit tuo maahan ammattilaisille suunnattua GftK:n VDW-tuoteperhettä. Erikoisaineet on tarkoitettu pihakiveysten saumoihin. VDW-sauma-aineella luonnonkivien saumaaminen sujuu vaivattomasti. Hartsisaumat levitetään veden avulla, jolloin kivien väliset saumat täyttyvät kunnolla ja sauma myös tiivistyy. Hidas käsityövaihe jää kokonaan pois, koska saumaa ei tarvitse erikseen tiivistää käsin. Veden avulla levitettävä sauma-aine on erinomainen etenkin liuskekivien kanssa, sillä sauma kulkeutuu jopa osin kivien alle. Aine ei sotke kivien pintoja.

Katso video sementtipohjaisen saumalaastin asentamisesta:

Käyttökohteeseen parhaiten sopivan sauma-aineen valinta on kestävyyden kannalta erittäin tärkeää. 

Kivielementtien asennus tiiville murskepohjalle suoritetaan käsin tai nosturin avulla porraselementtien koosta riippuen. Kuva: Stone Element Oy

Kivielementtien asennus tiiville murskepohjalle suoritetaan käsin tai nosturin avulla porraselementtien koosta riippuen. Kuva: Stone Element Oy

Liuskekivielementti on nopea asentaa

Liuskekivestä voidaan valmistaa myös paikallaan muuratun näköistä kivipintaa. Liuskemestareiden yhteistyökumppani Stonelement Oy suunnittelee, valmistaa ja asentaa liuskekivellä pinnoitettuja luonnonkivielementtejä. Elementtejä voidaan käyttää esimerkiksi julkisivuissa, sokkeleissa, portaissa ja pihalaatoituksissa.

Paikallaan muuratun liuskekivipinnan jäljitteleminen elementissä on vaativaa, ja elementin tekijällä täytyy olla oikeanlaista silmää kivien sommitteluun. Liuskekiviä ei voi vain roiskia elementin pintaan, vaan liuskekivet pitää asetella huolellisesti, jotta pinnasta saadaan kaunis. Myös vaihteleva sauman koko ja muoto asettavat kiviladontaan erityishaasteet. Stonelementin kiviasentajilla on kymmenien vuosien kokemus liuskekiviasennuksista, mikä näkyy myös heidän työn laadussaan. Jälki on kaunis ja lopputulos näyttää lähes paikallaan tehdyltä.

 

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

kivikkopuutarha kivilattia kivimateriaali kivimateriaalit kivipiha kivipihan asennus kiviseinä liuske