MAINOS

Lokakuussa istutetaan ja varaudutaan talveen sekä syyssateisiin

Piha

Pihalla ja puutarhassa riittää tekemistä myös lokakuulla. Pakkasyön palelluttamat kasvit kerätään pois, ruukut ja vesiastiat pestään ja viedään varastoon varttumaan seuraavaa kevättä, kasteluletkut tyhjennetään ja nostetaan nekin säilöön. Työvälineet kannattaa myös pestä ja puunata, on sitten keväällä mukavampi aloittaa pihatyöt puhtaalta pöydältä.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Lehdet eivät ole vielä muutamista pakkasenpuremista huolimatta varisseet, joten haravoimaan emme ihan vielä pääse, mutta lehtikompostin kehikot/pohjat voit tehdä jo valmiiksi. Kun on aika tarttua haravaan, ollaanhan niitä huolettomia haravoitsijoita ja jätetään vähän lehtiä myös maan matosille ruoaksi ja nurmikolle ravinteeksi.

Mikäli kuulut meihin, jotka tykkäävät siivota perennapenkit jo syksyllä, niin malttakaamme vielä hetki. Vartutaan, että lehdet kellastuvat tai paleltuvat, ja harkitaan vasta tämän jälkeen alasleikkuuta. Ja mikäli perennapenkit jäävät oman onnensa nojaan, ei syytä huoleen, perennat eivät siitä kärsi – ennemminkin ehkä tykkäävät. 

Perennoiden istutus

Perennoiden istutuskausi on parhaimmillaan käynnissä. Vaikka muutamia pakkasöitä onkin jo ollut, ei se vielä haittaa istutustöitä. Nämä pienet yöpakkaset kun eivät ole jäädyttäneet maata, ainakaan istutussyvyydeltä. Perennoita voidaan siis huoletta istuttaa vielä jokunen viikko.

Olemme viime viikkoina saaneet kyselyitä, kuinka nämä juurakot sitten istutetaan. Tässä pienen pieni kertaus:

  • Muokkaa maa huolella riittävän syvältä ja laajalta alueelta.
  • Laita juurakko istutuskuoppaan siten, että saat oikaiset juuret suoraksi.
  • Peitä juurakot siten, että kasvupisteen päälle tulee muutamia senttejä multaa. Mikäli multaa tulee hivenen liikaa, ei siitäkään haittaa ole, kyllä ne alut keväällä parin ylimääräisen multasentinkin alta puskevat lävitse.
  • Tiivistä multa hellävaroen, kuitenkin niin, ettei juuriston alle jää tyhjää tilaa vaan kaikki juuret saavat oman osuutensa mullasta.

Mikäli sinulla on perennapenkeissä vielä tilaa tai harkitset uuden penkin tekoa, tässä sinulle muutama valmis kokonaisuus tilattavaksi ja istutettavaksi.

Syysspipuleiden istutusta

Syyssipuleiden paras istutusaika on käsillä, kun lämpötilat ovat laskeneet +10 asteen tienoille tai hieman allekin. Nyrkkisääntönä pidetään, että syyssipuleiden istutusaika on parhaimmillaan, kun maan lämpötila laskee +10 asteen alle. Toki sipuleitakin voi istuttaa niin pitkään, kun istutuslapio maahan pystyy, mutta tällöin sipulien kukinta keväällä voi viivästyä, sillä pitäähän sipuleiden ensin juurtua alustaansa, ennen kuin ne jaksavat kukkia.

Mikäli sinulla on vielä syyssipulit hankkimatta tai tarvitset niitä lisää, kannattaa ne tilata viimeistään nyt, sillä nyt sipulikauppa käy kuumana, kun paras istutusaika on käsillä. 

Valkosipuleiden kanssa on kuitenkin syytä vielä hetki viivytellä, ne kun kaipaavat hivenen kukkasipuleita viileämmän istutusajan. Hyvä aika tarttua toimeen on kun lämpötila on noin +5 asteen tienoilla. Toki penkit kannattaa tehdä valmiiksi jo ennakkoon, ettei tarvitse sitten muuta kuin upottaa kynnet maan uumeniin.

Mikäli sinulla on aikomus istuttaa valkosipuleita, mutta kynnet vielä uupuvat, niin meiltä löydät vielä hetken aikaa valkosipuleita, sillä viimeisiä viedään. Täältä löydät Ljubasha-valkosipulin 5 kpl hintaan 12,90 €.

Talvisuojat ja talvisuojaus

Pakkasyöt houkuttelevat kovin jo laittamaan arimmille kasveille talvisuojia, mutta maltetaan mielemme ja jarrutellaan vielä kotvanen talvisuojien laittoa. Toki, jos iltauutisissa kerrotaan, että yöksi on tulossa hallaa, voit käydä heittämässä arkojen kasvien päälle harson tai vaikkapa kerroksen sanomalehtiä suojaksi – mutta muistetaanhan, että nämä väliaikaiset suojat poistetaan päivän lämmettyä. Varsinaiset talvisuojat; havut, talvetusturve, lehdet, pakkaspeitot sun muut laitetaan paikoilleen vasta sitten, kun maan pinta on hivenen kohmettunut. Näin säästytään siltä, ettei suojien alle jää kosteutta, eivätkä erilaiset pöpöt ja itiöt pääse pesiytymään kasvustoon. Myös liian lämpimällä suojat voivat aiheuttaa sen, että kasvit innostuvat lämmöstä kasvamaan ja tietäänhän sen, mitä sitten tapahtuu, jos syksyllä kasvi kasvuun innostuu. Tällöin talvehtiminen on miltei menetetty, suojista huolimatta.

Kasvihuone on myös hyvä ottaa käsittelyn näin lokakuussa. Pääset sitten keväällä suoraan istutustöihin, kun sää sen sallii. Tyhjennetään kasvihuoneesta kaikki kasvillisuus, rikkaruohoja myöten. Mikäli huoneeseen on jäänyt ruukkuja ja työvälineitä, pestään ne ja siirretään varastoon (mikäli et käytä kasvihuonetta varastona). Tyhjä huone onkin sitten pesua vaille valmis. Pesuun sopii parhaiten kuuma vesi, halutessasi voit lorauttaa tilkan mäntynestesaippuaa veteen, näin pesutulos paranee entisestään. Ja ollaanhan sitten tarkkoja pesun kanssa ja puunataan myös ne vaikeimmatkin kohdat, eikä vain laajoja pintoja. Talven pakkaset pitävät huolen sitten lopullisesta desinfioinnista.

Kumisaappaat ja vähän muutakin sateen suojaa

Kumisaappaat, nämä jokaisen tuntemat jalkineet, joita ammoisina aikoina pidettiin ainoastaan maalaisten menopeleinä ovat saaneet aivan uuden maineen. Me puutarhassa, pihapiirissä ja metsissä samoilevat ihmiset olemme aina tienneet, kuinka loistavat menopelit saappaat ovat. Pikkuinen kaste nurmikolla tai isompikaan rankkasade ei menoa haittaa, jalat pysyvät kuivina ja olo lämpimänä viileämmälläkin säällä. Nyt nämä maan mainiot menopelit ovat saaneet vihdoinkin arvostusta ja Suomen ensimmäistä Saapaspäiväävietetään tulevana torstaina 11.10. Saappaat eivät enää ole vain luonnossa liikkujan menopelit, vaan yhtä lailla ”kumpparit” voi kiskaista jalkaankaupunkireissullekin. Satoi tai paistoi, laittakaamme torstaina saappaat jalkaan ja lompsitaan niillä nauttien ajatuksesta, ”jalkani pysyvät kuivana, vaikka sade minut yllättäisikin”.

Mikäli sade kuitenkin yllättää ja tarkoitus olisi lähteä ulos, niin ei syytä huoleen – hyvä sadeviitta saappaiden lisäksi tekee ulkoilusta luxusta. Täältä löydät joka menoon sopivan monitoimisadeviitan, se päällä ja saappaat jalassa voit ulkoilla kuivin nahoin. Tämä sadeviitta sopii hyvin myös metsämiehille tai -naisille, sillä sadeviitta täyttää hirvi- ja peurajahdin lainmukaiset turvaväritysvaatimukset. Ja mikäli reissussa haluat suojautua tuulelta, onnistut viitasta tekemään myös tuulen suojaksi laavun. 

Terveisin lokakuisen lämpöaallon tuloa hämmästellen, jatkuneesta istutuskaudesta samalla iloiten puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity täällä >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Pixabay, Juha Toikka / KodinKukat Oy

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

Ei liitettyjä avainsanoja.Lisää samasta aiheesta