MAINOS

Loma-asunnon remonttitarpeissa korostuvat jäte- ja harmaavesien käsittely, ilmanvaihto ja jäätymisen esto

Talo

Suomalaisten vapaa-ajan asuntojen remonttitarpeet ovat varsin yksilöllisiä. Koska haja-asutusalueiden jätevesiasetuksen siirtymäaika vuoteen 2016 on lähellä, remonttitarpeissa korostuu jäte- ja harmaavesien käsittely. Lue lisää!

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Talon jäte- ja harmaavesien käsittelyn vaatimukset riippuvat asunnon varustelutasosta ja käyttöasteesta sekä kunnan kaava- ja ympäristömääräyksistä.  Alkeellisen mökin ja omakotitalotasoa olevan loma-asunnon jätevesien puhdistukseen vaaditaan erilaiset ratkaisut. Ääripäiden väliin jää lukuisia erilaisia mökkiasumisen muotoja.

Haja-asutusalueiden jätevesiasetuksen siirtymäaika vuoteen 2016 on lähellä

Haja-asutusalueiden jätevesiasetuksen siirtymäaika vuoteen 2016 on jo lähellä. Remonttipalveluiden kysyntä on todennäköisesti huipussaan parin vuoden kuluttua.

Kantoveteen perustuvalla vedenkäytöllä ja huussi- eli kuivakäymälä -yhdistelmällä riittää kompostointi ja vähäisten kannettujen vesien kaataminen maahan. Jos loma-asunnossa on juokseva vesi ja vesivessa, tulee jäteveden käsittelyjärjestelmä valita yhdessä asiantuntijan kanssa ja ottaa huomioon alueen kaava- ja kunnan ympäristösuojelumääräykset. Ratkaisussa pitää huomioida myös kiinteistön käyttöaste. Asiantuntija osaa neuvoa, mikä vaihtoehto on omalla kohdalla paras.

− Haja-asutusalueiden jätevesiasetuksen siirtymäaika vuoteen 2016 on jo lähellä. Remonttipalveluiden kysyntä on todennäköisesti huipussaan parin vuoden kuluttua, palvelukonseptipäällikkö Terhi Klemetti Uponor Suomi Oy:sta korostaa.

Sisäilman ja juomaveden laatu olennaista tarkistaa

Loma-asuntoa remontoitaessa ja erityisesti sen eristystä parannettaessa pitää muistaa myös ilmanvaihto. Muovinen ilmanvaihtokanava on joustava ratkaisu loma-asunnon ilmanvaihtosaneeraukseen.

− Jos talo on käytössä vain osan vuodesta, ilmanlaatuun on kiinnitettävä erityistä huomiota. Tiiviissä rakennuksessa kosteus tulee poistaa tehokkaalla ilmanvaihdolla. Siten sisäilma on terveellistä hengittää eikä kosteus vaurioita rakenteita, Klemetti sanoo.

Jos mökillä käytetään kaivovettä, sen laatu kannattaa tarkastuttaa muutaman vuoden välein. Vesi on analysoitava, jos se on värillistä tai jos se haisee tai maistuu pahalle. Veden laatu tulisi tarkastaa myös silloin, jos kiinteistöä ollaan myymässä.

− Suomessa käsittelemätön kaivovesi syövyttää usein metalliputket nopeasti, joten vanhojen metallisten putkistojen kunto on syytä tarkastuttaa. Myös käsitellyt pohjavedet voivat aiheuttaa korroosiota. Korroosio-ongelma voidaan ehkäistä käyttämällä putkistosaneerauksessa pinta-asennettavaa  komposiittiputkea.

Eristetyt putket pitävät veden sulana


Kotitalousvähennystä kannattaa hakea kaikista teettämistään remonttitöistä.

Käyttöveden johtamiseen putkilla järvestä tai kaivosta on suositeltavaa käyttää putkien jäätymisen estäviä eristettyjä putkia. Jäätyneet putket johtavat isoihin vaurioihin. Sulana pysyvän putken voi asentaa lähelle maanpintaa tai kallioisilla alueilla jopa kallion päälle.

Jos mökki pidetään lämpimänä ympärivuotisesti, vesikiertoinen lattialämmitys on hyvä ratkaisu. Jos lämmöt eivät ole päällä koko ajan, on putkissa kierrätettävä glykolia, jotta putket eivät jäädy. Lattialämmityksen hyvä puoli on, että maalämpötaloissa se soveltuu myös viilentämiseen. Siten se tuo lisämukavuutta kaikkina vuodenaikoina.

Aurinkokeräimillä voidaan alentaa asunnon kokonaisenergiankulutusta. Suomen olosuhteissa keräimillä ei voida kattaa koko rakennuksen lämmitysenergiantarvetta.  Ne vaativatkin aina rinnalleen lämmönlähteen, jolla energia tuotetaan, kun aurinkolämpöä ei ole saatavilla. Keräimillä voidaan kattaa noin 50 prosenttia käyttöveden ja 15−30 prosenttia rakennuksen lämmitykseen vaadittavasta energiasta.

− Jos talossa on vesikiertoinen lattialämmitys, joka vaatii alhaisen kiertoveden lämpötilan, on aurinkokeräinten vuotuinen käyttöaika pidempi kuin pelkästään käyttöveden tuotannossa, Uponorin lattialämmityksen ja energiatuotteiden asiantuntija Mikko Roininen sanoo.

Ethän unohda rakennuslupaa?

Vapaa-ajan asunnon kunnostajan velvollisuuksiin kuuluu huomioida, että pieniä kunnostuksia ja kuluneiden osien uusimista saa tehdä ilman rakennuslupaa, mutta vähänkin isompiin hankkeisiin on haettava joko rakennus- tai toimenpidelupa. Esimerkiksi talon asuinpinta-alan kasvuun johtava laajentaminen edellyttää aina rakennuslupaa.

Remontoijalla on myös rahanarvoisia oikeuksia: kotitalousvähennystä kannattaa hakea kaikista teettämistään remonttitöistä.

 

Lähde: Uponor Suomi Oy, www.uponor.fi/ 
Uponor KOTI -rakentajan ja remontoijan palvelukonsepti auttaa löytämään omiin tarpeisiin sopivan ratkaisun ja tarvittaessa myös osaavan jätevesisuunnittelijan ja toteuttajan.

 

 

 

 

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

harmaavesien suodatus jätevesiasetus jätevesiremontti mökkiremontti