Olympus FE-170EDULLINEN
Olympus FE-170
Hinta: n. 169 €
Kenelle: Nähtävyydet taltioivalle lomailijalle, joka haluaa kuvaamisen olevan mahdollisimman yksinkertaista.
Erottelukyky: 6,0 megapikseliä
Zoom: 3,0-kertainen
Näyttö: 6,4 cm, LCD
”Yksi painike, yksi toiminto” -filosofiaa noudattava helppokäyttöinen ja hintaluokassaan erittäin suorituskykyinen peruspokkari. Kuvaamaan pääsee ilman kameran ominaisuuksien monimutkaista opiskelua, sillä käyttöjärjestelmä on markkinoiden simppelein. Tulosteet syntyvät ilman tietokoneosaamista. Toimii kahdella AAparistolla, kuutisenkymmentä euroa kalliimpi isovelimalli FE-190 on jo litiumioniakulla käyvä.
Lisätietoja: www.olympus.fi
 
Canon 850 ISKESKIHINTAINEN
Canon IXUS 850 IS
Hinta: n. 485 €
Kenelle: Kevyesti matkustavalle mutta kamerastaan suorituskykyä hakevalle luontomatkaajalle.
Erottelykyky: 7,1 megapikseliä
Zoom: 3,8-kertainen optinen
Näyttö: 2,5 tuumaa, LCD
Pieni, kevyt ja ketterä laajakulmapokkari edustaa keskihintaisten digikameroiden huippua. Digic III -prosessori ja laajakulmaobjektiivi sekä optinen kuvanvakaaja mahdollistavat tuttuja kymppikuvia isompien ja laadukkaampien kuvien nappaamisen. Erottelukyky ja kuvausohjelmavaihtoehdot ylittävät arkikuvaamisen tarpeet ja riittävät vaativammallekin luontokuvaajalle Madeiran kukkaloiston keskellä.
Lisätietoja: www.canon.fi
 
Nikon D80KALLIS
Nikon D80
Hinta: n. 1300 € (runko+objektiivi)
Kenelle: Valokuvausharrastukseensa vakavasti suhtautuvalle, jolle järjestelmäkamera on ainoa vaihtoehto.
Erottelukyky: 10,2 megapikseliä
Näyttö: 2,5 tuumaa, LCD
Jos kuvaaminen on intohimo eikä budjetti ole ongelma, reissulasse taltioi lomamuistonsa järjestelmäkameralla. Se avaa valokuvaamiselle kokonaan uuden maailman verrattuna pokkarikameroihin. D80 edustaa digijärkkäreiden parasta A-ryhmää hintaluokassaan. Kehittynyt automaattitarkennus, tehokkaat kuvankäsittelyominaisuudet ja ilmiömäinen nopeus tekevät siitä todella järeän aseen asianharrastajan käsissä.
 
Ericsson K800Puhetta & kuvaa
Ensimmäiset kamerakännykät olivat hellyttävän surkeita. Sekä kuvanlaatu että kameraominaisuuden käytettävyys häikäisivät heikkoudellaan. Nyt on toisin. Parhailla kamerakännyköillä saa kymppikuvatasoista kuvajälkeä ja käytettävyys on vähintään kelvollista luokkaa. Tarjonta on kuitenkin monenkirjava: jos suunnittelee täyttävänsä perheen
digikuvaustarpeet kamerakännykällä, on syytä kokeilla useamman puhelimen kameraominaisuutta ja todeta kuvanlaatu ennen ostopäätöstä.
Kamerapuhelinten kompastuskivi on perinteisesti ollut linssissä. Nyt järeimmissä laitteissa alkavat linssit olla kohdallaan. Monen puhelinvalmistajan megapikselilupaukset ovat kuitenkin löysää puhetta. Usein väite viidestä megapikselistä tarkoittaa käytännössä samantasoista erottelykykyä kuin pätevimmissä kolmen megapikselin laitteissa.
Aitoja kamerakännyköitä ovat muun muassa Sony Ericsson K800i sekä Nokia N93. Ensinmainittu tarjoaa markkinoiden parhaan still-kuvien laadun ja jälkimmäinen vakuuttaa erityisesti video-ominaisuuksillaan.
Sony Ericssonin kuvanlaatu pärjää jopa perustason digipokkareille. Lisäksi käyttöjärjestelmä on vaivaton.
Matkapuhelinten ”päivänhinta” vaihtelee. Sony Ericsson K800i -mallia myytiin lehden mennessä painoon reilulla 400 eurolla, Nokia N93 -mallia vajaalla 700 eurolla.
 
OTA HUOMIOON NÄMÄ 5 SEIKKAA
Paristo vai akku?
Halvimmat digipokkarit käyvät pattereilla ja kalliimmat laitteet on varustettu akulla. Ladattavalla akulla toimivien kameroiden hinnat alkavat reilusta kahdesta sadasta eurosta. Muista tarkistaa myyjältä kyseisen mallin virrankulutus – paristotoiminen virtasyöppö kamera on maanvaiva!
• • Pokkari vai järkkäri?
On turha ostaa kallista ja usein raskastekoista järjestelmäkameraa jos räpsii vain satunnaisesti kuvia ilman taiteellista kunnianhimoa. Jos katselet otoksiasi pääsääntöisesti tietokoneen ruudulta, digipokkari riittää mainiosti. Jos sen sijaan tulostat kuvista isompia kuin kymppikuvakokoisia printtejä tai haluat kameraltasi muuten vain enemmän suorituskykyä, digijärkkäri on sinun valintasi.
• • • Muistikortti
Ota selvää, että mikä tahansa muistikortti sopii kameraan, jota olet hankkimassa. Myyjä saattaa tyrkyttää kallista kameravalmistajan omaa muistikorttia, mutta halvemman ”merkittömän” muistikortin pitää toimia yhteen kameran kanssa. On turha maksaa tuotemerkistä, joka on piilossa kameran sisuksissa!
• • • • Käyttöjärjestelmä
Kokeile muutaman eri kameran käyttöjärjestelmää ja etsi netistä käyttäjätestejä – valmistajien käyttöjärjestelmät poikkeavat suuresti toisistaan ja osa on käyttäjäystävällisempiä kuin toiset.
• • • • • Pikselit
Älä anna myyjän pikselihehkutuksen sokaista – normaaliin kymppikuvatasoiseen kuvaamiseen riittää alhaisempikin pikselimäärä. Huipputason pikselimääristä kannattaa maksaa satojen eurojen extraa vain jos niitä oikeasti tarvitsee.