MAINOS

Älykkään keittiön suunnittelu

Keittiö

Älykkäässä keittiössä uuni valitsee paistolämpötilan valitun reseptitoiminnon mukaan, liesituuletin käynnistyy automaattisesti kun laitat lieden päälle ja samaan aikaan lempimusiikkisi soi taustalla täydellisellä äänellä. Lue neuvot älykkään keittiön suunnitteluun.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Lue vinkit älykkään keittiön suunnitteluun

Älykkäässä keittiössä uuni valitsee paistolämpötilan valitun reseptitoiminnon mukaan, liesituuletin käynnistyy automaattisesti kun laitat lieden päälle ja samaan aikaan lempimusiikkisi soi taustalla täydellisellä äänellä. Lue neuvot älykkään keittiön suunnitteluun.

 

Gigantin viime vuonna teettämän tutkimuksen mukaan yli puolet vastaajista kertoi keittiönsä olevan yli kymmenen vuotta vanha. Yli kolmannes ei ole remontoinut kotinsa keittiötä koskaan.

Vaikka remontti on suuri investointi, nykyään markkinoilla on jo useita edullisemman hintaluokan keittiövalmistajia.

– Ennen ajateltiin, että keittiö vaihdetaan sitten, kun se on kulunut korjauskelvottomaksi. Nykyään keittiön muutostarve huomataan esimerkiksi perhekoon muuttuessa tai kun halutaan nostaa asunnon jälleenmyyntiarvoa. Toki osa haluaa keittiöstään yksinkertaisesti viihtyisämmän, kertoo Gigantin Epoq-keittiöiden tuotepäällikkö Antti Siitonen.

Älykkyys keittiössä helpottaa arkea

Nykyajan keittiö on monen kodin sydän. Kokkaamisen lisäksi sinne kokoonnutaan viettämään aikaa. Tekniikan kehittyminen näkyy myös keittiöissä.

– Tänä päivänä keittiössä kuunnellaan musiikkia, katsotaan televisiota, etsitään reseptit tabletilta ja viihdytään pitkään. Lisäksi kehittynyt tekniikka näkyy myös älykkäissä säilytysratkaisuissa: perinteisten alakaappien sijaan voi valita leveät laatikostot ja nurkkatila hyödynnetään nerokkailla mekanismeilla, Siitonen kuvailee.

Myös kodinkoneet pystyvät yhä uskomattomampiin suorituksiin säästäen ruonlaittajan aikaa. Esimerkiksi keittiön liesituuletinta voi ohjata nykyään kaukosäätimellä: se laskeutuu yläkaapin piilosta alas tai keittiösaarekkeesta ylös. Liesituuletin ja keittotaso toimivat myös tarvittaessa yhdessä: kun käytät keittotasoa, liesituuletin menee automaattisesti päälle.

– Uunit ovat kehittyneet valtavasti ja nykyisin ne pystyvät auttamaan ruoan kypsentämisessä. Uuni valitsee paistolämpötilan valitun reseptitoiminnon mukaan. Kiireisimmälle ruoanlaittajalle löytyy myös uuni, joka toimii myös mikroaaltouunina.

Musiikin ystävä voi puolestaan virittää äänentoiston huippuunsa uudella äänentoistojärjestelmällä, jossa yksittäisiä kaiuttimia voi hallita erikseen ja luoda kodin jokaiseen huoneeseen täydellisen äänentoiston. Television voi integroida tyylikkäästi keittiön seinään ilman, että johdot ovat näkyvillä.

– Vaikka keittiöönsä haluaisi monia toimintoja, ei suunnittelun silti tarvitse olla pitkä prosessi. Pienellä suunnittelulla ja ammattilaisen avulla uuden, toimivamman keittiön saa vaihdettua itselleen noin viikossa. Jos mahdollista, keittiösuunnitelma kannattaa tehdä ennen sähkö- ja vesisuunnitelmaa, jotta saa haluamansa ominaisuudet ja toiminnallisuudet keittiöön, Siitonen neuvoo.

Keittiösuunnittelun ABC

Keittiön suunnittelu kannattaa aloittaa vanhan keittiön puutteiden ja omien toiveiden tarkastelulla. Mieti esimerkiksi kodinkoneiden sijoittelu ja säilytys: ovatko kodinkoneet helposti käytettävissä? Jos yleiskone pitää aina kaivaa alahyllyltä ylös, parempi ratkaisu voisi olla käyttökorkeudella oleva, ulosvedettävä hylly, josta sen saisi esiin. Jos astiat painavat paljon, olisiko parempi siirtää ne ylähyllyn sijaan alas vetolaatikoihin? Entä mahdutko tekemään ruokaa? Ammattilaiset suosittelevat ainakin 50 senttimetrin laskutilaa kokkauspisteen molemmin puolin. Myös keittiössä käytettävät sähköpistokkeet ovat hyvä huomioida, jos nyt esimerkiksi kahvinkeitin, mikro ja leivänpaahdin tappelevat samasta virtalähteestä. Tänä päivänä niin puhelimia kuin tablettejakin ladataan paljon, joten latauspisteitä kannattaa hankkia hyville paikoille tarpeeksi monta. Entä vietätäänkö keittiössäsi paljon aikaa viihteen parissa ja musiikkia kuunnellen? Tällöin äänentoistoon ja televisioon kannattaa panostaa.

Keittiön toiminnallisuuksien kartoittamisen jälkeen on hyvä rakentaa loppu keittiösuunnitelma, joka on joidenkin mielestä se vaikein kohta: minkä näköisen keittiön haluan? Vaihtoehtoja löytyy kaapistojen väreissä ja malleissa, vetimissä ja niin edelleen. Siitosen mukaan hyvä tapa värittää keittiötään on valita huomioväri esimerkiksi vain alakaappeihin ja piristää näin keittiön ilmettä.

Kun tarpeet ja haaveet alkavat olla selvillä, alkaa käytännön suunnittelu. Monet keittiöt voi suunnitella viimeistä yksityiskohtaa myöten itse erilaisilla suunnitteluohjelmilla. Ne paitsi havainnollistaa uuden keittiön 3d-kuvina, myös laskee suunnitelman hinnan. Siitonen suosittelee käymään suunnittelijan puheille, joka pystyy kertomaan eri vaihtoehdoista sekä mahdollisuuksista, joista et kenties tiennyt.

Vanhan keittiön voi purkaa itse, kunhan ei koske vesi- ja sähköliitäntöihin. Samalla tavoin uuden keittiön voi myös asentaa itse. Ammattilaisen asennus maksaa, mutta on usein hintansa väärti, koska näin säästät aikaasi ja vältyt virheiltä.

Vinkit älykkään keittiön suunnitteluun

  1. Kartoita uuden keittiön tarpeet ja toivomuksesi. Millaisia tarpeita sinulla on, vaativatko kodinkoneet päivitystä? Entä mitkä keittiön ominaisuudet voisivat tehdä keittiöstäsi juuri sinulle sopivan? Vietätkö keittiössä paljon aikaa myös muuten kuin keittiöaskareiden parissa? Mitkä elektroniikkalaitteet tekisivät keittiöstäsi viihtyisämmän?
  2. Tee keittiösuunnitelma. Suunnittele uusi keittiö suunnitteluohjelmalla tai ammattisuunnittelijan avulla.
  3. Ota ammattilainen avuksi. Selvitä, mitä muutoksia asunnossa on mahdollista tehdä, ja hanki tarvittavat luvat. Palkkaa ammattilainen tekemään vesi- ja sähkötyöt. Jos mahdollista, tee LVI-suunnitelma keittiösuunnitelman pohjalta, jotta saat kaikki toivomasi ratkaisut.

Lisätietoja:

Epoq-keittiöt

www.epoq.fi

Epoq-mallisto 2015 >

Lähde: Mynewsdesk

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

keittiö keittiösuunnittelu kodinkone nykyaika sisustus suunnttelu tekniikka uuni


Lisää samasta aiheesta