MAINOS

Lumityöt sujuvat hyvillä välineillä ja asenteella

Piha

Kuulutko luovaan luokkaan? Tee lumityöt säännöllisesti, jotta pihalla on helppoa ja turvallista liikkua eivätkä kinokset kasva liian suuriksi. Kulkutiet on pidettävä avoimena ja tarvittaessa myös katto on puhdistettava lumesta, jotta katolle kasautunut lumi ei romahda itsestään alas. Lumityöt on tehokasta liikuntaa, ja samalla saat raitista ilmaa!

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Kunnolliset työvälineet auttavat taistelussa kasvavia kinoksia vastaan. Pienille pihoille riittää usein laadukas lumikola ja -lapio, mutta myös lumentyöntimellä on paikkansa peruslumityökalujen joukossa. Jos lumityöt käyvät liian raskaiksi tai aika ei riitä, pienkoneet helpottavat tätäkin urakkaa. Työnnettävällä lumilingolla lumet lentävät pidemmälle kuin lapiolla eikä korkeita nietoksia synny niin helposti. Jos linko on tontille liian pieni ja traktori puolestaan liian suuri, lumityöt sujuvat myös monilla mönkijöillä.

Kolaa lumet mahdollisimman kauas kulkureiteiltä, mutta ei aivan rakennusten viereen, sillä kinokset kastelevat sulaessaan talon perustukset ja seinät. Lumet kannattaakin kasata esimerkiksi lähelle ojaa, jotta sulamisvedet valuvat sinne.

Lumi suojaa puutarhan kasveja kylmältä. Älä tallaa tai auraa lunta kasvien vierestä, koska tiiviisti tampattu lumi ei eristä lämpöä – esimerkiksi monet perennat ovat arkoja pakkaselle ja viimalle. Jos lunta tupruttaa niin paljon, että kasvit taipuvat sen painosta, kannattaa lumi pudotella varovasti alas kasvien päältä.

Lumiesteet katolla estävät lumien romahtamisen

Rakennusmääräysten mukaan katolle on oltava katkeamaton kulkutie, jotta lumien pudotus ja muut katon huoltotyöt sujuvat turvallisesti. Katon lumiesteiden avulla katolla oleva lumi on hallinnassa eikä romahda ihmisten, autojen, istutusten tai talon rakenteiden päälle. Vaikka katot kestävätkin painavia lumikuormia, voi sulava vesi vaurioittaa talon rakenteita, jos katolle kertyy paksu lumikerros.

Kun ryhdyt pudottamaan lumia katolta, muista siirtää autot ja muu irtain omaisuus pois talon edustalta. Varoita lähistöllä liikkuvia putoavasta lumesta ja huolehdi omasta turvallisuudestasi kiinnittämällä itsesi esimerkiksi kattosiltaan tai savupiippuun. Lumenpoiston voi antaa myös ammattilaisen hoidettavaksi.

Lumet voidaan pudottaa myös maasta käsin lumenpudottimen avulla. Tällöinkään työturvallisuutta ei saa unohtaa, sillä lumimassa saattaa pudota hyvinkin nopeasti, joten tippuvan lumen alta on kiiruhdettava äkkiä pois.

Fiskars_Action_Garden_SnowXpert_Snowpusher_white_1003469

Lumenluonti on tehokasta kuntoilua. Fiskarsin SnowXpert-sarjan tuotteissa on uudistetut kädensijat ja tarttumapinnat sekä kestävä kärkilista.

Tehokasta hyötyliikuntaa

Lumenluonti on rankkaa puuhaa mutta toisaalta tehokasta hyötyliikuntaa. Lumityöt ovat siis mahdollisuus eivätkä uhka, kunhan vain asennoituu oikein. Viisas varustautuu lumitöihin kunnollisilla jalkineilla ja lämmittelee ennen kolaan tarttumista. Varsinkin aamuisin kannattaa panostaa lämmittelyyn, sillä yön jäljiltä välilevyt ovat pulleana ja siksi loukkaantumisriski suurempi.

Lumityöt kuluttavat noin 400 kilokaloria tunnissa riippuen töiden raskaudesta ja työntekijän painosta. Lumen työntäminen kolalla tai työntimellä on lapioimista parempi vaihtoehto selälle. Jos kuitenkin joudut tarttumaan lapioon, muista pitää selkä suorana ja tehdä nostotyö jaloilla. Älä kierrä vartaloa heittäessäsi lunta lapiosta.

Kannattaa myös muistaa, että piha-alueen lumitöiden teettäminen ulkopuolisella kuuluu kotitalousvähennyksen piiriin.

Teksti: Elina Turunen

Kuvat: Valmistajat

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

lumentyönnin lumikola lumilinko lumityöt mönkijä talvi talvipuutarha