MAINOS

Lunta tupaan ja kellariin, uusia tulppaanilajikkeita tarjolla – tamikuvasto ilmestynyt!

Piha

Lunta myös kellarissa talvehtiville kasveille? Kyllä! Tulppaanikausi parhaimmillaan, tarkkaile myös uusia ja erikoisempia lajikkeita. Taimikuvasto ilmestyi!

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Kyllä sitä lunta nyt tuleekin, ehkä jopa enemmän kuin omiksi tapeiksi. Toisaalta se on hyvä asia, jos ajatellaan hiukan lumen hyviä puolia. Ensinnäkin kasvit nukkuu lumen suojissa kuin lapsi kehdossa, turvallisesti ja tyytyväisenä. Ja miten hyvää tuo tekee maalle sitten kun nuo sulaa. Syksyllä maat jäivät yllättävän kuiviksi ja pohjavedet alas. Nyt kun nuo lumet sulaa, niin johan taas asiat korjaantuvat. Kyllä luonto taas jälleen kerran pitää huolen omistaan.

Tulppaanit – pari niksiä

Nyt kun tulppaani aika on parhaimmillaan, niin kerrataanko pari niksiä millä saadaan tulppaanikimpusta enemmän iloa.

  • Katson aina lehtien kunto, kun valitsen tulppaaneja kaupasta – terveen vihreät lehdet ovat hyvä merkki tuoreudesta.
  • Kotiin tultua leikkaa varsiin uusi, suora imupinta. Siis aivan suoraan poikki, toisin kuin muille leikkokukille, joille tehdään vino leikkuupinta. Näin imupinta on pienempi, eivätkä varret veny niin paljoa.
  • Laita maljakkoon aina kylmää vettä ja anna tulppaanien vetää vettä muutama tunti kääreessä, ennen kuin purat kääreen ja asettelet ne maljakkoon. Näin varret napakoituvat ja tulppaanit on helpompi asetella maljakkoon.
  • Usein maljakko tahtoo jäädä ahtaaksi, joten poista reilusti lehtiä. Tulppaanit eivät kärsi siitä, eikä se vaikuta niiden kestoon.
  • Silloin kun et niitä katsele, vie ne mahdollisimman viileään. Ne kestävät jopa 0-asteista ilmaa, pakkasta ei kumminkaan.
  • Vaihda / lisää uutta, puhdasta ja kylmää vettä tarpeen mukaan. Vanha myytti, että vettä pitäisi olla vain vähän etteivät varret veny, ei oikeasti pidä paikkaansa. Tulppaanit kasvavat aina ja lämpötila on tärkeämpi venymisen estäjä, jos sille nyt on edes tarvetta. Ja paljon pahempi on jos maljakosta loppuu vesi, kuin että sitä on reilusti.
  • Pienikin kimppu tulppaaneita tuo hyvän ja kodikkaan tunnelman, se pärjää melkein jo tuoreen pullan ja kahvin tuoksulle.

Pieni ”knoppitieto” vielä – tänä vuonna Suomessa kasvatetaan ainakin 405 erilaista tulppaanilajiketta. Se on enemmän lajikkeita kuin koskaan ennen! Syy miksi näitä on nyt tänä vuonna ennätys paljon, johtuu viime kesän Hollannin kuivuudesta, jonka syystä / ansiosta myös hiukan harvinaisemmat ja erikoisemmat värit ja lajikkeet pääsivät valikoimiin, kun yleensä ne tuppaa jäämään valtalajikkeiden varjoon. Joten tänä vuonna voit löytää jotain todella erikoisia lajikkeita, kannattaa siis katsella valikoimia nyt hiukan sillä silmällä.

Lunta myös kellarin suojissa talvehtiville

Samalla kun käyn kellarissa tarkistamassa lämpötilat yms. niin laitan lunta talvehtivien ruukkujen päälle. Syy miksi tykkään aina helmi-maaliskuussa nän tehdä on se, että lumi paitsi hiljalleen kostuttaa multaa, niin se myös viilentää kasveja. Näin ne lepäävät paremmin, eikä suotta lähde pimeässä kasvamaan ja tuhlaamaan energiaansa.

Ps. Jos sinulla oli jouluruusuja joulun jäljiltä odottamassa kevään istutuksia, niin ne vasta tykkäävätkin lumesta. Joskus jopa heräävät henkiin sen ansiosta, mutta ainakin säilyvät paremmin hengissä vielä muutaman kuukauden, ennen kuin pääsevät maahan kasvamaan.

Taimikuvasto ilmestynee tällä viikolla

Tämä on nyt varmaa, sillä painokoneet ovat tehneet työnsä hyvin ja ajallaan, joten kuvastot ovat nyt jaossa. Viime viikolla kun sain painotuoreen kuvaston käteeni, niin vaikka olen tuossa ruudulta sitä katsellut ja tehnyt jo monta kuukautta, niin eihän siitä meinannut malttaa päästää irti. Jotenkin tuntuu, että nyt se kevät vihdoin alkaa!

Kuvasto tulee automaattisesti kaikille tilaajille sekä heille, jotka on kuvaston viime tai tänä vuonna tilanneet.

Mikäli kuvastoa ei ole sinulle vielä tulossa tai haluat vinkata kaverille, niin täältä saat sen tilattua.

Terveisin puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Pixabay, Juha Toikka / KodinKukat Oy

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

Juha Toikka Kodin Kukat Kodinkukat taimi taimikuvasto talvehtia talvehtiminen talvehtiva kasvi


Lisää samasta aiheesta