Luo kauneutta yrttitarhaan Westersin tyyliin

Piha

Vinkkejä yrttitarhaan saat kauniista Westersin puutarhasta. Kokeile vaikka heti ensi kesänä!

Jaa sosiaalisessa mediassa
  • Saat yrttitarhaan palloja ja reunuksia iisopista. Tanakan kasvutapansa takia valkokukkainen ’Albus’-lajike sopii parhaiten leikattavaksi. Istuta taimet noin 30 sentin välein.
  • Iisopin kasvu lähtee keväisin maanrajasta, joten edellisvuoden pitkiä rankoja ei kannata säästellä. Saat kauniin kasvuston nopeasti, kun leikkaat kaikki versot keväällä matalaksi.
  • Siisti kasvustoa usein. Jos nopeakasvuinen laji ehtii kukkaan ennen leikkaamista, nauti kukinnasta ja kerää kukkia teehen. 
  • Jos yksittäinen kasvi kuolee talvella, aidassa oleva aukko paikkaantuu melko nopeasti.
  • Myös aaprottimaruna (Artemisia abrotanum) sopii muotoiltavaksi. Puuvartisen ja ainavihannan puksipuun (Buxus) ongelmana on heikko talvenkesto.

Iisoppi ympäröi lintujen kylpyallasta.

2. Luo jännittäviä yhdistelmiä

  • Istuta yrttejä hiekan kattamalle alueelle. Saat jännittävän vaikutelman, jossa kasvit tuntuvat nousevan hiekasta. Kuvassa lintujen kylpyallasta ympäröi iisoppi.
  • Voit helpottaa hoitoa suodatinkankaalla, joka estää hiekan ja mullan sekoittumisen.
  • Älä anna kasvien röyhytä liikaa, jotta hiekan ja vihreyden vastakohta säilyy.

Ajuruoho ja laventeli talvehtivat suhteellisen hyvin.

3. Vaali ajuruohoa ja laventelia  

  • Maanmyötäiset ajuruohot, kuten kangas-ajuruoho (Thymus serphyllum) ja harmaa-ajuruoho (T. praecox var. pseudolanuginosus), talvehtivat pystykasvuisia lajeja paremmin. Jakotaimia on helppo siirtää uuteen paikkaan.
  • Tähkälaventeli (Lavandula angustifolia) on laventeleista tavallisin ja parhaiten talvehtiva. Talvehtiminen paranee sitä mukaa, kun juuristo voimistuu. Laventeli lähtee keväällä hitaasti kasvuun, joten odota ainakin kesäkuuhun uuden kasvun ilmaantumista. Istuta sulotuoksuista kasvia myös kulkureitin varrelle.

Auringonkukka houkuttelee perhosia puutarhaan.

4. Kasvata kukkia perhosille

Mitä isompi yrttimeri, sitä enemmän perhosia se houkuttelee. Eri kasvilajit vetävät puoleensa eri hyönteisiä, minkä ansiosta ryytitarhassa riittää seurattavaa. Hyviä houkutinkasveja ovat muun muassa kuvan auringonhatut (Echinacea), mäkimeirami (Origanum vulgare), yrtti-iiso, mintut, iisoppi, ampiaisyrtit ja sitruunamelissa.

Tiilet luovat vastakohdan yrttien hennolle vihreydelle,
Kuva Teija Tuisku

5. Luo särmää kovilla pinnoilla

Tiilet lämmittävät ja luovat vastakohdan yrttien hennolle vihreydelle. Vanhat tiilet eivät yleensä kestä talvea. Korkeassa lämpötilassa poltetut, niin sanotut antiikkitiilet kestävät talvet, kun taas tavalliset vanhat tiilet imevät kosteutta ja murenevat.

6. Rajoita hienovaraisesti

Kuoki taimen ympäristö muutaman kerran kesässä, jolloin liiat taimet saavat kyytiä heti ilmestyttyään. Taimivaiheessa on helpompi olla kovasydäminen kuin kasvin kukkiessa. Esimerkiksi oreganon pienet taimet on helppo kitkeä, kun taas isompien kasvustojen kanssa on jo tekemistä. Poista kukinnot ennen siementen kypsymistä, jos kasvi uhkaa vallata liikaa tilaa.

Asiantuntijana Gunilla Törnroos, Westersin puutarha, Suomenkulmantie 1255, Kemiö, www.westers.fi. Avoinna klo 12–18 (kesä–elokuu), muina aikoina sopimuksen mukaan.

Tämän artikkelin sisältö on tuotettu yhteistyössä Kotipuutarha-lehden ja Puutarhaliiton kanssa. Artikkelin Copyright Kotipuutarha-lehti.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

kotipuutarha puutarhasuunnittelu yrtit yrtti yrttitarha