Kun espoolainen pari suunnitteli uuteen taloonsa unelmiensa saunaosastoa, tavoite oli tehdä siitä mahdollisimman klassinen, ajaton ja kestävä. Siksi he panostivat laatuun: hyviin materiaaleihin ja kalusteisiin sekä tilan kokoon. He päättivät tehdä kaksikerroksisen talonsa alakertaan kotikylpylän, jossa voi rentoutua ja irtautua arjesta.
 
Espoolaisperheen kylpylässä on sauna ja pesutila, jonka kruunaa iso neljän hengen poreamme. Lisäksi kylpylän yhteydessä on wc ja pukeutumis-/oleskelutila. Kylpylästä pääsee suoraan terassille vilvoittelemaan.

Oikean tunnelman tavoittamiseksi kylpytilojen pintamateriaaliksi valitiin marmori

Upean ulkonäön lisäksi luonnonkiven valintaa tuki materiaalin helppo käsiteltävyys ja kestävyys. Vaikka tilaa oli reilusti käytettävissä, perhe halusi lisätä tilan tuntua vaaleilla, kermansävyisillä marmorilaatoilla.
 
Suurten laattojen rinnalle he valitsivat eläväpintaisia marmorimosaiikkeja, joista tehtiin piristäviä yksityiskohtia, kuten boordeja ja kahden erillisen suihkun taustat. Pienet mosaiikkipalat taipuivat mainiosti myös poreammeen ympärille sekä kaarevaan seinään. Kalliita hukkapaloja marmorilaatoista ja -mosaiikeista ei jäännyt, sillä pariskunta suunnitteli ja hioi yksityiskohtia vielä asennustyön keskellä yhdessä työmiesten kanssa.

Vaaleat laattavalinnat tuovat kotikylpylään rauhallisen tunnelman.
Vaaleat laattavalinnat tuovat kotikylpylään rauhallisen tunnelman. Kahden suihkun asentaminen perheasunnon pesuhuoneeseen on nykyään hyvin tavallista. Suihkutilan ja saunan välistä johtaa ovi suoraan vilvoitteluterassille. Hanat ja suihkusetit Oras. Katto on tervaleppää.

Saunaosastossa ei ole mitään turhaa

Kotikylpylän avara tunnelma syntyy myös siitä, ettei saunosastossa ole mitään turhaa. Tilaa ei haluttu tuhlata kodin vaatehuollolle, vaan pyykinpesukone ja –kuivain sijoitettiin kylpyläosaston viereen kodinhoitohuoneeseen. Ennen kuin pesutilat otettiin käyttöön, kaikki marmoripinnat käsiteltiin likaa ja rasvaa hylkiviksi. Suojakäsittelyn jälkeen marmoripintojen puhtaanapito on helppoa – kostealla liinalla pyyhkiminen riittää.
Kaarevat lauteet tuovat eloa tilavaan saunaan
Kaarevat lauteet tuovat eloa tilavaan saunaan, jonne mahtuu kerrallaan helposti kuusikin saunojaa. Istuin- ja jalkalauteen välissä on tyylikäs ritilä, jonka ansiosta lastenkin on turvallista saunoa. Lauteet ja katto ovat lämpökuivattua tervaleppää. Pariskunta aikoo vielä käsitellä lauteet asteen verran tummemmiksi. Lauteet Sun Sauna, kiuas Kastor.
 

Paljonko maksoi?

Marmori on Tulikiven valikoimasta, ja se hinnoitellaan tapauskohtaisesti, 120–160 euroa / neliö.
Poreallas on Svedbergsin mallistoa, hinta noin 10 000 euroa.