MAINOS

Luonnollinen puunsuoja perinteitä kunnioittaen

Talo

Juuri nyt on oikea aika suojata terassit, laiturit ja pihakalusteet kuntoon. Suojauksen voi tehdä perinteitä kunnioittaen ja luonnonmukaisesti.

Jaa sosiaalisessa mediassa

 

On asioita, jotka pitävät pintansa vuodesta toiseen. Pellavaöljy, terva ja keittomaalit ovat edelleen suosittuja ja kiinnostavia, vaikka uusia ratkaisuja on tarjolla. Vanha perinne kiinnostaa nuorempiakin sukupolvia. Eikä ihme, sillä luonnolliset materiaalit ovat turvallisia käyttää.

Pellavansiemenöljy on luonnonmukainen ja turvallinen puunsuoja

pellavaöljy

Puun luonnonkaunis pinta korostuu pellavaöljyllä.

Kylmäpuristettu pellavansiemenöljy soveltuu sellaisenaan hyvin puunsuojaukseen, sillä sen rakenne on pienimolekyylistä ja siksi erinomaisesti puun solukoihin imeytyvää. Kuivuessaan pellavaöljy laajenee ja samalla sulkee puusolukot niin, että veden pääsy puuhun estyy. Samalla puun pinta säilyy hengittävänä. Pellavansiemenöljy on monipuolinen ja soveltuu käytettäväksi laajoille puupinnoille niin sisälle kuin ulos mm. hirsiseiniin, terasseille ja paneeliseiniin. Koska pellavansiemenistä puristettu öljy on puhdasta ja luonnonmukaista, on se myös turvallinen vaihtoehto suojaamaan puiset keittiövälineet ja lasten leikkikalut.

Roslagin mahonki suojaa sään armoilla riutuvat puupinnat

puunsuoja - veneen suojaus

Perinnevene Bränskärin laiturissa.

Perinneseos, nimeltään Roslagin mahonki, koostuu pellavansiemenöljyn, tervan ja havupuutärpätin sekoituksesta ja sitä on käytetty Suomessa puunsuojaukseen jo 1700-luvulta lähtien. Seos säilyy puussa erinomaisesti, eikä haihdu pois, niin kuin liuotinpohjaisilla puuöljyillä on tapana. Tästä syystä Roslagin mahonki on kestävä puunsuoja-aine kaikille ympärivuotisesti sään koettelemille puupinnoille, kuten puisille veneille, laitureille ja terasseille.

Perinneseos on suosittu myös massiivihirsirakennusten suoja-aineena, sillä käsitelty pinta säilyttää hengittävyytensä antaen vesihöyryn kulkea lävitseen. Puuveneissä taas Roslagin mahongin etu pelkkään tervaan verrattuna on, että seos imeytyy ja kuivuu puun sisälle, eikä pinta jää tahmeaksi. Väriltään Roslagin mahonki on läpikuultavan ruskeaa. Kuultavuutensa ansiosta puun omat syyt korostuvat kauniisti ja puupinnasta tulee yksilöllinen. Halutessaan seosta voidaan myös sävyttää pigmenteillä.

Perinteiset keittomaalit ovat ympäristöystävällisiä ja myrkyttömiä

Punamultamaali

Punamultamaalilla käsitelty puu saa hengittää.

Keittomaalien käyttö oli hyvin tavanomainen puutalojen ulkopintojen suojaustapa 1800-luvulla. Keittomaalin toiminta perustuu kasvistärkkelyksen, useimmiten ruis- tai vehnäjauhon käyttöön värin sidosaineena maalissa. Kun maalia keitetään useita tunteja, tärkkelyksestä muodostuu sitkeää liisteriä, jolla väripigmentti sidotaan puun pintaan. Väripigmenttinä käytetään maasta saatavaa puna- tai keltamultaa. Perinteiset keittomaalit ovat myös nykypäivänä turvallinen ja myrkytön vaihtoehto yleisesti käytössä oleville, synteettisille alkydi- ja lateksimaaleille. Keittomaali suojaa puuta ja jättää pinnan hengittäväksi. Perinteisellä keittomaalilla voi maalata täysin käsittelemättömiä tai jo aiemmin keittomaalilla käsiteltyjä puupintoja. Punamultaus eli punamullasta valmistetulla keittomaalilla maalaus on edullinen tapa suojata puupinnat, sillä maalin voi hyvin keittää itse.

Pellavansiemenistä balsamia kuiville puupinnoille

puunsuojabalsami

Balsami imeytyy puuhun nopeasti.

Uusinta kehitystä puunsuojamarkkinoilla edustaa pellavansiemenöljypohjainen ja täysin luonnollinen puunsuojabalsami. Pellavansiemenöljyä hoitavampi balsamimainen koostumus kuivuu ja imeytyy puuhun pellavaöljyä nopeammin ja antaa entistä paremman suojan säätä ja kulutusta vastaan. Suomalainen Elixi Oil Oy on uranuurtaja kotimaisen öljypellavan viljelyttämisessä ja siitä valmistettavien pellavaöljypohjaisten puunsuojatuotteiden kehitellyssä. Balsamituotteiden käyttö on ekologista, sillä ne ovat riittoisia, eivätkä vaadi alleen pohjustusaineita, kertoo Elixi Oilin toimitusjohtaja Ville Kauppinen. Vesiohenteinen Elixin Ekobalsami on sekä sisä- että ulkokäyttöön soveltuva yleispuunkäsittelyaine. Saatavana on myös omat balsaminsa mm. saunan lauteille, ulkokalusteille ja terasseille.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

Elixi oil keittomaali pellavaöljy punamulta puunsuoja puunsuojabalsami