MAINOS

LVI-urakoinnin hintakilpailu on kovaa

Lämmitys

Korjausrakentamisen kohtalainen taso näkyy LVI-asennusyritysten liikevaihdossa, mutta hintakilpailu tuntuu kannattavuudessa. Huoltopalvelut ovat usein toiminnan kivijalka. Lue lisää!

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

LVI-asennusyritykset ennustavat rakentamisen laskusuunnan jatkuvan vuodenvaihteen yli myös talotekniikka-alalla. LVI-asennusyritysten suhdannekyselyssäkin yli 30 % arvioi uudisrakentamisen heikkenevän yhä kevättä 2014 kohti.

Kilpailu urakoista on kovaa

Rakennusalan tarjousrumba pyörii kohtuullisen vinhasti, mutta kilpailu urakoista on kovaa. LVI-asennusyritykset pystyvät vastaamaan 78 %:iin tarjouspyynnöistä. Niistä 18 % realisoituu.

Raju kilpailu näkyy hinnoissa: vastaajat arvioivat hintatason laskeneen keväästä syksyyn 3,2 %, ja laskua povataan myös keväälle 2014. Vastaajista 68 % ennustaa liikevaihtonsa säilyvän vähintään ennallaan, mutta jopa 41 % arvioi kannattavuutensa heikkenevän tänä vuonna.

– Aina löytyy yrittäjiä, jotka tarvitsevat töitä niin kipeästi, että lähtevät talkoisiin työmaalle, toimitusjohtaja Jari Syrjälä LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry:stä toteaa.

Huoltopalvelut toiminnan kivijalka

LVI-asennusyritysten liikevaihdosta 46 % tulee korjausrakentamisesta. Vielä keväällä korjausrakentamisen tilanne oli tyydyttävä 46 %:lla, nyt enää 36 %:lla.

– Korjausavustuksen vaikutukset näkyvät LVI-asennusyritysten töissä vasta ensi vuoden lopussa, Syrjälä arvioi.

LVI-alan tilauskanta on kohtuullinen

Töitä riittää 3,5 kuukaudeksi. Keväälle 36 % vastaajista ennustaa kuitenkin tilauskannan laskua. Lomautettuna LVI-henkilöstöstä on 7 %, mikä on vähiten rakentamisen toimialoista.

Monella LVI-asennusliikkeellä huoltopalvelut ovat toiminnan kivijalka. Vajaat 40 % arvioikin tilanteen vähintään hyväksi, ja sen arvioidaan jatkuvan samana myös keväällä.

 

Lähde: LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry

 

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

korjausrakentaminen lvi-asennus lvi-asennusyritys lvi-urakointi