TUOTEUUTUUS

Maailman ensimmäinen täysin puupohjainen kalustelevy

Talo
Koskisen ottaa uuden ilmastoystävällisen tuoteperheensä valmistuksessa ensimmäisenä käyttöön biopohjaisen NeoLigno®- by Stora Enso -sideaineen. Yritysten yhteistyön tuloksena syntyy maailman ensimmäinen täysin puupohjainen kalustelevy. Sekä levyn perusraaka-aine että koossapitävä sideaine ovat peräisin yritysten valmistusprosessien sivuvirroista, eli kyseessä on myös kokonaan kotimainen kiertotaloustuote.

Suomalainen puuteollisuus kehittää esimerkillisesti yhteistyössä kestävän kehityksen mukaisia ilmastoystävällisiä ratkaisuja eteenpäin, tuote kerrallaan.

Puunjalostusalan kotimainen pikkujättiläinen Koskisen ryhtyy ensimmäisenä maailmassa tuottamaan täysin puuperäisistä raaka-aineista valmistettua kalustelevyä. Siinä fossiilisista raaka-aineista tehdyt liimahartsit on korvattu Stora Enson kehittämällä ligniiniin eli luonnon omaan liimaan pohjautuvalla NeoLigno® -sideaineella. Ilmastoystävällisyytensä lisäksi NeoLigno® on formaldehyditön.

– Uusi Zero-tuoteperheemme vastaa sekä kotimaassa että vientimarkkinoilla nousseeseen biopohjaisten ratkaisujen kysyntään. Tuoteuutuuden ansiosta esimerkiksi kalustevalmistajat voivat tarjota jatkossa asiakkailleen entistä ilmastoystävällisempiä sekä terveysturvallisempia vaihtoehtoja, summaa Head of Product Management and R&D Timo Linna Koskiselta.

Puun hyödyntämisen optimointia

Kalustelevy, Zero-tuoteperheen esikoinen, valmistetaan Koskisen levytehtaalla Järvelässä, tunnin päässä Helsingistä. Koskisen kalustelevyjen perusmateriaali saadaan yrityksen vaneritehtaan ja sahan sivuvirroista. Zero-tuotteissa levyjä koossapitävän aineen NeoLignon® ligniini puolestaan on eroteltu Stora Enson Sunilan tehtaan selluprosessista omaksi sivuvirrakseen. Levyn raaka-aineet ovat siis täysin puuperäiset.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

– Ympäristövastuullisen strategiamme ytimessä on yhtäältä tehdä tuotekehitystä vahvasti kumppanien kanssa ja toisaalta viedä omaa toimintaa yhä kestävämpään ja hiilineutraalimpaan suuntaan, muun muassa vaihtamalla fossiilisia raaka-aineita uusiutuviin ja hyödyntämällä puuraaka-ainetta mahdollisimman optimaalisesti. Zero-levytuoteperhe on yksi konkreettinen toimenpide strategian toteuttamiseksi, sanoo Koskisen toimitusjohtaja Jukka Pahta.

Kalustelevyvalmistuksen teollisen mittakaavan koeajot ovat menossa, ja prosessi on viimeisiä optimointeja vaille valmis.

Stora Ensolle merkityksellinen yhteistyö

Aiemmin ligniini on sellunvalmistuksen sivuvirtajakeena hyödynnetty tyypillisesti biopolttoaineena energiantuotannossa. NeoLigno® on esimerkki tavasta, jolla Stora Enso nostaa ligniinin jalostusarvoa lisäämättä puunkäyttöä Sunilassa.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

– Stora Enso on jatkojalostanut ligniiniä jo vuodesta 2015 lähtien. NeoLigno® on meille ensimmäinen oma sideainetuote, joka korvaa fossiilisia liimoja, sanoo Stora Enson Biomaterials-divisioonan innovaatiojohtaja Lauri Lehtonen.

Koskisen on ensimmäinen toimija, joka ryhtyy hyödyntämään NeoLignoa® teollisessa tuotannossa.

Viimeistelyvaiheessa oleva Zero-kalustelevytuote tulee markkinoille syksyllä 2022. Kalustelevyn jälkeen tuoteperheen seuraava jäsen on vanerilevy.

Koskisen Oy, koskisen.fi

MAINOS
MAINOS LOPPUU