MAINOS

Maalämpö korvasi varaavan sähkölämmityksen

Lämmitys

Energian hinta nousee vuosi vuodelta. Kun vanha talo lämpiää sähköllä ja kulutus vuositasolla ylittää 30 000 kilowattia, alkaa lämmitysmuodon vaihtaminen olla erittäin houkutteleva vaihtoehto. Seurasimme työvaiheita, kun sähkölämmitys sai väistyä ja tilalle tuli nykyaikainen maalämpö.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Energian hinta nousee vuosi vuodelta. Kun vanha talo lämpiää sähköllä ja kulutus vuositasolla ylittää 30 000 kilowattia, alkaa lämmitysmuodon vaihtaminen olla erittäin houkutteleva vaihtoehto. Seurasimme työvaiheita, kun sähkölämmitys sai väistyä ja tilalle tuli nykyaikainen maalämpö.

maalampo-korvasi-varaavan-sahkolammityksen_2-1

Vanhan 125 neliöisen rintamamiestalon lämmitysjärjestelmä oli 19 vuotta sitten vaihdettu varaavaan sähkölämmitykseen. Silloin kun yösähkö oli vielä selvästi päiväsähköä edullisempaa, tämä järjestelmä tuntui järkevältä vaihtoehdolta. Kun lämmitysjärjestelmää vielä kahdeksan vuotta sitten täydennettiin kahdella ilmalämpöpumpulla, saatiin sähkönkulutuskin kohtuulliseksi.

Viime vuosien kylmät talvet ja vanhan järjestelmän kuluminen oli nostanut sähkönkulutuksen jo yli kipukynnyksen. Tämä vielä korostui, kun sähkön mittaus ja laskutus vaihtui tasausjärjestelmästä reaaliaikaiseen. Pahimmillaan tilanne oli talvella, kun kuukausittain ilmestyi yli 500 euron sähkölasku postilaatikkoon. Tästä syystä omistaja päätti vaihtaa lämmitysjärjestelmän maalämpöön.

maalampo-korvasi-varaavan-sahkolammityksen_2-2

Lupien hankinta poraamista varten

Projekti aloitettiin kyselemällä tutuilta hyviä maalämpöpumppujen asentajia. Asukas valitsi tarjouskierroksen jälkeen Laroc Energia Centerin, joka vakuutti ammattitaidolla ja luotettavuudella.

Maalämpöä varten maahan porataan peruskalliota syvemmälle ylettyvä reikä, jonne keräinputket asennetaan. Reiän lopullinen syvyys määräytyy pehmeän maa-aineksen paksuudesta eli mitä lähempänä peruskallio on, sitä

vähemmän tarvitsee porata. Mikäli kiinteistö sijaitsee pohjavesialueella, reiän poraamiseen tarvitaan lupa sekä paikallisesta rakennusvirastosta että ympäristökeskuksesta. Tässä kohteessa tarvittiin molemmat luvat ja ne myös myönnettiin. Lupien myöntämisen jälkeen oli kahden viikon karenssiaika mahdollisille oikaisuvaatimuksille, jonka jälkeen työt aloitettiin. Reiän syvyydeksi tuli lopulta 160 metriä.

maalampo-korvasi-varaavan-sahkolammityksen_2-3

Valitse oikean kokoinen järjestelmä

Maalämpöpumppua valittaessa on tärkeää selvittää talon nykyinen energiankulutus ja se, mitä varusteita talossa on. Jos esimerkiksi talossa on poreallas, jota käytetään usein, tulee tämä huomioida vesivaraajan kokoa miettiessä.

Maalämpöpumpun kokoa valittaessa on tärkeää ettei valitse alitehoista pumppua vain alhaisemman hinnan takia. Myöskään ylisuurta pumppua ei kannata hankkia, koska silloin kompressori käy turhan harvakseltaan. Turvallisin vaihtoehto onkin tutustua vastaavanlaisiin referenssikohteisiin ja kysyä myös ammattilaisen apua.

Tähän kohteeseen valittiin Thermian Diplomat 8 kW integroidulla 180 litran käyttövesivaraajalla sekä 100 litran patteriverkoston puskurivaraaja. Sen avulla varmistetaan, että talon lämpö säilyy, vaikka joku perheenjäsenistä tuhlaisikin käyttövettä normaalia enemmän.

maalampo-korvasi-varaavan-sahkolammityksen_2-4

Poraus ja asennus kahdessä päivässä

Reiän poraamiseen kului yksi päivä. Laroc Energia Centerillä on oma porauskalusto, mutta yritys käyttää kiireisimpinä aikoina poraukseen erikoistuneen Rototec Oy:n porauspalvelua. Näin oli myös tässä kohteessa.

Kun porausreikä oli valmis, asennettiin sinne keräysputket ja ne täytettiin ympäristöystävällisellä bioetanoli-nesteellä. Lämpöpumppu asennettiin samaan aikaan kellariin ja yhdistettiin talon lämpö- ja vesijohtoverkostoon. Lopuksi keräysputket ja pumppu yhdistettiin toisiinsa.

Poraus ja asennus kestivät yhteensä kaksi vuorokautta. Vanhan vesivaraajan omistaja halusi purkaa itse, joten se jätettiin paikoilleen. Näin säästettiin myös aikaa.

maalampo-korvasi-varaavan-sahkolammityksen_2-5

Mitä maksoi ja kuinka paljon säästetään?

  • Maalämpöpumppu 125m2 kokoiseen taloon maksaa asennettuna keskimäärin noin 17 000 euroa. Hintaan vaikuttaa pumpun koko ja lisävarusteet (esimerkiksi viilennys) sekä porattavan reiän syvyys. Tämän kohteen kokonaishinnaksi tuli 16 800 euroa, josta kotitalous- vähennyskelpoisen työn osuus on 7 400 euroa. Kun vähentää 45 % työn osuudesta ja omavastuut (yht. 3 130 euroa, sis. kaksi aikuista taloudessa), kokonaishinnaksi tulee 13 670 euroa.
  • Suomen Lämpöpumppuyhdistys SULPU suosittelee laskemaan takaisinmaksun alarajaksi 10 vuotta, mikä tarkoittaisi tässä tapauksessa 1 680 euron säästöjä vuodessa. Jäämme mielenkiinnolla seuraamaan miten tämä toteutuu.

maalampo-korvasi-varaavan-sahkolammityksen_2-6  maalampo-korvasi-varaavan-sahkolammityksen_2-3

maalampo-korvasi-varaavan-sahkolammityksen_4

maalampo-korvasi-varaavan-sahkolammityksen_5

Katso videot: 

Pientalo ja piha: Maalämpö taloon (Osa 1/3: porakaivon poraus)

https://www.youtube.com/watch?v=bP_btQAsCU0

Pientalo ja piha: Maalämpö taloon (Osa 2/3: keruuputkien asennus)

https://www.youtube.com/watch?v=l0QR7Ri3L2I

Pientalo ja piha: Maalämpö tuli taloon (Osa 3/3: pumpun asennus)

https://www.youtube.com/watch?v=QQpNPpv-Jac

Teksti ja kuvat: toimitus

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

maalämpö maalämpöpumppu porakaivo rintamamiestalo sähkölämmitys varaava sähkölämmitys