Tammisaarelaisessa 1976 rakennetussa omakotitalossa öljylämpö vaihtui maalämmöksi.
Maalämpöpumpussa on paljon automatiikkaa. Säätöpaneelista laitteen toimintaa on helppo seurata

 

Öljylämmitysjärjestelmä oli alkuperäinen ja sen uusimisen aika oli koittanut. Lämpö jaetaan edelleen alkuperäisillä vesipattereilla, mutta lämmitysputkisto uusittiin saneerauksen yhteydessä. Taloon rakennettiin myös varaava tulisija avotakan tilalle.
 
Maalämpö oli Sven Römanille luonteva valinta. Pannuhuone sijaitsee talon kyljessä eikä suuria varastotiloja ole aivan lähettyvillä, vaikka tilalta löytyykin monia talousrakennuksia. Pystyputkistolle porattiin 115 metriä syvä kaivo.
 
Puutarhan istutukset ovat vuosien työtä, joten emme halunneet lähteä kaivamaan pihaa auki laajasti. Lisäksi meillä on hiekkamaa, joka ei ole ihanteellinen vaakaputkistolle, sillä se varaa lämpöä heikommin kuin kostea savimaa, Sven kertoo.
Pihalla oleva porakaivon kansi on hauskasti naamioitu.
Pihalla oleva porakaivon kansi on hauskasti naamioitu.

 

Maalämpöpumppu mitoitettiin kattamaan 80 prosenttia energiantarpeesta. Vuoden kokemuksella kapasiteetti on riittänyt. Kovimmilla 20 asteen pakkasilla pumppu kävi vuorokaudessa 23 tuntia. Patteriverkkoon lähtevä vesi on ollut korkeimmillaan 45–47 asteista ja sisälämpötila on pysynyt 22–23 asteessa.
 
– Pienen lämminvesivaraajan asensin maalämpöpumpun varaajan rinnalle, sillä halusimme hieman kuumempaa vettä keittiöön.
 
Maalämmön investointikustannukset porakaivon kanssa, ilman putkiremontin kuluja, olivat noin 14 000 euroa. Vaihtoehtoinen kustannus olisi ollut esimerkiksi öljyjärjestelmän uusiminen, joka olisi maksanut noin 6 000 euroa.
 
– Talon sähkökulutus on maalämmön johdosta noussut 5 800 kWh:lla vuodessa. Ilmaista energiaa vanhaan öljyn kulutukseen verrattuna on vuoden aikana saatu noin 15 000 kWh:a. Tämä tarkoittaa runsaan 1 000 euron säästöä vuodessa, Sven laskee.
 
Varaava tulisija valmistui vuoden vaihteessa, joten sen vaikutus on lievä ja ulottuu vain puoleen vertailtavasta ajanjaksosta. Näillä tiedoilla pumpun lämpökerroin on 3,6 eli jokaista 1 kW:n sähkötehoa kohti saadaan 3,6 kW:a ilmaista lämpötehoa.