Maalis-huhtikuun vihervinkit: levitä, leikkaa, kylvä ja juurruta

Piha
Hortonomi Sinikka Neuvonen neuvoo sinut alkuun kevätpuutarhan hoidossa. Lue lisää mustaherukoiden keväthoidosta ja bongaa vinkki ihanista ruukuista. Tutustu myös kevään puutarhamessuihin.

Tee nyt maalis-huhtikuussa

1. Levitä
Nyt on hyvä aika levittää talvella kertyneet puuntuhkat marjapensaiden juurille ja paikoille, joista haluat hangen hupenevan nopeasti. Tuhka kalkitsee ja ravitsee, mutta rehevään kasvuun yllyttävää typpeä se ei sisällä.

2. Leikkaa
Leikkaa omenapuut ja tee myös kevätruiskutus ennen silmujen avautumista.

3. Kylvä
Kylvä ensimmäiset vihanneskasvit: purjo, selleri, tomaatti, paprika ja myös chili. Chilien moninainen joukko on nyt Vuoden vihannes 2013. Paljon chilitietoa ja mielenkiintoiset siemenvalikoimat löytyvät osoitteesta www.fatalii.net

4. Juurruta
Ota pistokkaita talvehtineista pelargoneista ja verenpisaroista ja juurruta vesilasissa. Puutarhamyymälästä saat kesäkukkien pikkutaimia, joista kasvatat komeat pihakukat.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Kevätkatselmus mustaherukoista


Mustaherukoiden äkämäsilmutarkistus ja kevätleikkaus.

Mustaherukoiden kevätkatselmukseen kuuluu kaksi tärkeää asiaa: äkämäsilmutarkistus ja kevätleikkaus. Minunkin vanhoja pensaitani vaivaa äkämäpunkki, joten poimin pensaista pois useita kertoja ennen lehtien puhkeamista pyöreäksi turvonneet lehti- ja kukkasilmut, jotka sisältävät tuhansia nälkäisiä punkkeja.

Silmujen nyppiminen on paras – ja ainoa – keino hillitä äkämäpunkin leviämistä pensaissa. Tämä vaiva ei nimittäin itsestään vähene, päinvastoin, ja sen takia pensaiden sato heikkenee. Silmut ja pahoin saastuneet oksat on parasta hävittää polttamalla. Kovin punkkien piinaama pensas on syytä hävittää, siitä ei enää ole kunnon sadon tuottajaksi.

Potkua puutarhan kevääseen messuilta

Keväällä 2013 on monia kiinnostavia puutarha-alan messuja.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Piha & Puutarha Turussa 5.-7.4.
Kevätpuutarha Helsingissä 11.-14.4. 
Nordiska Trädgårdar Tukholmassa 11.-14.4.
Pihapiiri Lahdessa 19.–21.4.
Piha- ja puutarhamessut Seinäjoella 27.-28.4.

Uusi elämä huonekasveille

Huonekasveista saat nyt helposti uusia alkuja. Jatka ränsistyneen perintökasvin elämää pistokkaasta ja anna naapurillekin jako-osa kasvista, jonka historiassa on jotain paikallisesti kiinnostavaa.

Idea: Ihanat ruukut


Punasaviruukkuja varastoituna

Punasaviruukuissa on karheaa kauneutta. Kerää kaikki ehjät, ja pese tai säästä kaunis, levän vihertämä pinta. Pinoa tyhjät ruukut silmän iloksi, ja laita suojaruukuiksi muoviruukussa kasvaville kesäkukille. Pilko risat ruukut vielä pienemmiksi, ja kierrätä palat loputtomiin ruukkujen salaojana tai yrttitarhan tai piharuukkujen katteena.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Talven kukat pihapenkkiin

Jouluruusu

Istuta joulusta asti säästetyt jouluruusut, hyasintin sipulit ja alkutalven esikot ulos maahan heti kun maa on sulaa. Siirrä kukkineet pikkunarsissit ruukuistaan pihapenkkiin, ne nousevat vuodesta toiseen kukkimaan.

Uutuus taimikasvattajalle


Pluggbox on kestävämuovinen, konepestävä pikku kasvihuone,

Alkukevään taimikasvatus on hauskaa helppokäyttöisessä pienoiskasvihuoneessa. Nelson Gardenin Pluggbox on kestävämuovinen, konepestävä pikku kasvihuone, jossa varttuu 49 syväjuurista pistokas- tai siementaimea isompiin ruukkuihin istutettaviksi. Hinta noin 20 €.

MAINOS
MAINOS LOPPUU