Siirry pääsisältöön

Osallistu kilpailuun!

Voit voittaa Tempur-tyynyn

Maistiainen Vihervinkeistä: Uima-allas kotipihalle

Piha
Seinäjokelainen perhe hankki pihalleen terassiin upotetun uima-altaan.

Omien alustavien kaavailujen jälkeen perheen isä otti yhteyttä Kylänpäässä sijaitsevaan Ala-Peite Oy:hyn saadakseen suunnittelu- ja toteutusapua uima-altaan ja terassin rakentamista varten.

Tehtävä oli haasteellinen, sillä kallio oli tontilla melko korkealla. Oli siis mietittävä erityisen huolellisesti, millainen allas kohteeseen soveltuisi visuaalisesti sekä miten toteuttaminen luonnistuisi tontin erityispiirteiden vuoksi. Parhaaksi vaihtoehdoksi osoittautui halkaisijaltaan viisimetrinen pyöreä allas.


Altaalle valitulla paikalla on paksu kallio, joten kallio räjäytettiin pois.

Kallio räjäytettiin

Kallio olisi rajoittanut altaan syvyyttä, joten se päätettiin poistaa räjäyttämällä. Räjäytystyöt näin lähellä päärakennusta vaativat asiantuntemusta, ettei rakennuksen perustuksiin aiheutettaisi halkeamia. Tehtävä uskottiin asiansa osaavalle räjäytysfirmalle, ja kaikki sujui ongelmitta.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Kun kallio oli poissa, päästiin valmistelemaan altaan kaivantoa altaan asennusta varten. Talon isäntä kaivoi itse pienellä kaivinkoneella pehmeät maalajit pois kallion ympäriltä ja täytti kaivannon murskeella Avant-pienkuormainta apuna käyttäen. Ala-Peite Oy asensi eristeet kaivantoon altaan alapuolelle, minkä jälkeen oli itse altaan sekä siihen liittyvän tekniikan vuoro. Työvaiheet altaan asentamisessa ja terassin rakentamisessa sovitettiin sopiviksi terassin rakentavan kirvesmiehen kanssa. Altaan tekniikan ja terassin valaistuksen sähkökytkennöistä vastasi paikallinen sähköliike.

Valmista kuukaudessa

Uima-allas terasseineen valmistui noin kuukaudessa.
– Tällaisen altaan kokonaisbudjetti liikkuu 10 000-20 000 euron välillä. Suurin osa kustannuksista syntyy altaan ympäristön rakentamisesta. Altaan hinta asennettuna varusteineen oli noin 6 000 euroa. Korkea allaslaatu on meille erittäin tärkeää, koska kustannusrakenne tällaisessa hankkeessa painottuu altaan ympärillä olevaan materiaaliin. Jos itse allas pettää kokonaisuuden keskellä ja allas joudutaan uusimaan tai korvaamaan toisella tuotteella, se onnistuu vain purkamalla kaikki rakenteet ja aloittamalla alusta, painottaa Jarkko Alanko Ala-Peite Oy:stä.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Allasvalaisin asennettuna seinään.

Asennus onnistuu itsekin

Uima-altaan asennuksen pystyy teknisiä kädentaitoja omaava henkilö tekemään itsekin. Kun malttaa noudattaa ohjeita ja tehdä kaikki vaiheet rauhallisesti ja huolellisesti, asennus sujuu melko helposti.

– Altaiden asennustyön tekee usein myös asiakas itse tai hankkii avuksi vähän lisävoimia. Maanrakennustyöt teetetään yleensä paikallisella maanrakennusyrittäjällä jo kaluston tarpeen vuoksi, samalla ylimääräisten maalajien poiskuljetus hoituu helposti. Terassin rakentaminen vaatii jo edistyneempiä kirvesmiehentaitoja. Suuri terassi on kallis investointi materiaalien suhteen, joten työ kannattaa teettää ammattilaisella. Sähkötyöt kuuluvat aina ammattimiehelle, toteaa Alanko.

Aloita ajoissa

– Paras aika rakentaa uima-allas on toukokuun alusta siihen saakka, kunnes lumi sataa maahan. Usein altaan rakentaminen aloitetaan syksyllä maanrakennustöillä eli tehdään perustukset valmiiksi kevättä varten.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Betonialtaiden rungon rakentaminen syksyllä valmiiksi jouduttaa seuraavan kesän hanketta huomattavasti. Silloin keväälle ja alkukesälle jää vain altaan tekniikan, allaspussin ja muiden varusteiden asennus sekä altaan ympäristön rakentaminen.

Maanrakennustöiden aloittaminen viivästyy keväällä usein toukokuulle, koska maa on vielä routainen ja märkä. Jos aloittaa vasta toukokuussa, ei välttämättä pääse uimaan heti ensi helteillä, vaan urakka venyy keskikesälle ennen kuin kaikki on valmista, Jarkko Alanko sanoo.

Tekniset tiedot:

– Pyöreä Uimaan-uima-allas, halkaisija 500 cm, syvyys 150 cm, teräsvaippa jonka sisällä allaspussi
– Altaan varusteet

MAINOS
MAINOS LOPPUU
  • kvartsihiekkasuodatin 80 kg, 9 m3/h
  • uv-c 70 000 -valolaite kemikaalivapaampaan desinfiointiin
  • sähkölämmitin 9 kW
  • Dolphin imurirobotti
  • 2 kpl 100 w/12 v allasvalaisimet
  • perushoitovälineet ja tarvikkeet (haavi, harja, yms.)
  • altaan talvisuojapeite ja kelluva kesäpeite

Altaan ja varusteiden valmistus, maahantuonti, myynti ja markkinointi:

Ala-Peite Oy
Pukkilantie 143
61450 Kylänpää
www.ala-peite.com

Tämän artikkelin sisältö on tuotettu yhteistyössä Ala-Peite Oy:n kanssa.

Lisätietoa: www.ala-peite.com