MAINOS

Maksaruohon taimia, huonekasveille valoa – rännit puhtaaksi

Piha

Kelien kylmetessä ja talven kolkutellessa ovella on viimeistään nyt aika suojata puutarhan kasvit pitkäkorvaisilta vierailta. Nyt on myös hyvä aika puhdistaa rännit syksyn lehdistä. Amaryllisten toimitukset alkavat piakkoin, varaa omasi ennen kuin loppuvat!

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Maksaruohosta kätevästi uusia taimia

Eikö olekin valloittava tuo Isomaksaruohon syysväri? Nuo ovat upeita niin ruukuissa kuin penkissäkin, ja niiden väriloisto kestää vielä pitkään. Ja jos pakkanen uhkaa tulla, niin leikkaan oksat maljakkoon ja saan ihastella niitä vielä kauan. Ja kun tarpeeksi kauan pidän niitä maljakossa, niin niihin osiin, jotka on vedessä, alkaa kasvaa uusia juuria. Sitten vain leikkaan kukinnot pois ja laitan hiekansekaiseen multaan juurtumaan, ja niin minulla on keväällä valmiit maksaruohontaimet istutusta vaille valmiina. 

Huonekasveille valoa – kasvukunto pysyy hyvänä

Viikoilla kysyttiin, että koska alan antamaan lisävaloa huonekasveille ja kuinka paljon annan sitä? Minä tosiaan annan lisävaloa jo nyt. Kasvit ovat kesän jälkeen hyvässä kunnossa, niin ne myös pysyvät ja jopa kasvavatkin kasvilampun alla. Miksi aloittaa valotusta vasta sitten, kun kasvit ovat jo kärsineet valonpuutteesta? Toki parempi myöhään, kuin ei milloinkaan.

Minun ajatukseni huonekasvien valotuksessa on se, että jatkan päivää aamusta ja illasta sen mukaan miten luonnonvaloa riittää. Ja ohjenuorana pidän sitä, että suon kasveille 5-7 tunnin yön. Se hoituu kaikkein kätevämmin tuollaisen muutaman euron ajastimen avulla. 

Helmikuussa on usein jo niin paljon valoa, että lamput pääsevät taimikasvatushommiin varmistamaan hyvät ja napakat taimet. Taimille annan muuten valoa usein ihan 24 tuntia. Kun tuon ledin käyttö ei maksa juuri mitään, niin taimista tulee napakoita, hyvä- ja tasalaatuisia sekä nopeasti taimettuvia valon avulla.

Pitkäkorvat ilmestyvät puutarhoihin – suojat paikoilleen nyt

Alkuviikko toi lunta eteläänkin ja sehän tarkoitti sitä, että jänis- ja jyrsijäverkot kannattaa laittaa paikoilleen viimeistään nyt. Usein nimittäin kun ensilumi tulee, niin tulee nuo pitkäkorvatkin pihoihin ja voivat tehdä paljon tuhoa yhdessä yössä.

Rännien puhdistusta

Nyt kun alkaa pihapuiden viimeisetkin lehdet olla varisseet alas, niin pitäisi varmaan puhdistaa myös rännit. Ihan liian usein kuulee niistä putoamisista ja tikkaiden pettämisistä näiden toimien ohella, joten eiköhän nyt tehdä niin, että pyydetään vaikka naapuri apuun ja pitämään tikkaista kiinni. Vaihdetaan sitten osia ja mennään naapurin puolelle.

Amarylliksen istuttamisesta

Tämä Tiinan kirjoittama ja meidän Minnan kuvittama lyhyt runo amarylliksen istuttamisesta on niin ihastuttava, että haluan jakaa sen taas tässä sinun kanssasi:

Amaryllisten ensimmäiset toimitukset alkavat reilun viikon päästä, ja niin kovasti niitä on varattu ennakkoon, että pari lajiketta on jo loppunut, ja muutkin on loppusuoralla. Näissä kun on sama juttu, että on vain nämä sipulit saatavilla jotka olen valinnut ja varannut, ja kun jokin lajike loppuu, niin en valitettavasti voi lisää hankkia enää tänä vuonna. 

Kaikki normaalisti istutettavat tai lasimaljassa kasvatettavat sipulit ja lajikkeet löydät täältä.

Ja nämä vaha-amaryllikset löydät täältä

Jouluruusut ja tasetit löydät taas täältä.

Erikoismullat, ruukut, lasimaljat taasen täältä.

Ensilumisin terveisin puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Juha Toikka / KodinKukat Oy

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

amarylliksen hoito amaryllis huonekasvi huonekasvien hoito huonekasvien talvihoito joulukukat joulukukka Juha Toikka


Lisää samasta aiheesta