Makuuhuoneen sisäilman laatu – korkea hiilidioksidipitoisuus yllätti Tuomaksen

LämmitysSisustusTalo

Tuomas oli aina kuvitellut, että sisäilman laatu hänen 90-luvun rivitaloasunnossaan on hyvälaatuinen ja alittaa kaikki huonon ilman rajapyykit reippaasti. Lainaksi saatu hiilidioksidi- ja ilmankosteusmittari paljasti kuitenkin karun totuuden. Onneksi asian korjaaminen kävi helposti eikä maksanut maltaita. Nyt ilma tuntuu aamuisin huomattavasti paremmalta ja unikin maistuu.

Moni ei tule ajatelleeksi, kuinka huonoksi ilmanlaatu yön aikana laskee jos asunnosta puuttuvat toimivat korvausilmaventtiilit. Syy tähän löytyy ihmisen hengityksestä vapautuvasta hiilidioksidista. Erityisesti makuuhuoneissa hiilidioksidipitoisuus saattaa yön aikana kohota liian korkeaksi huonon ilmanvaihdon seurauksena. Lisäksi uloshengitettävässä ilmassa on paljon kosteutta, joka näkyy ilmanlaatua tarkkailevissa mittareissa yllättävänä nousuna. Huono ilmanvaihto saa ilman tuntumaan aamuisin tunkkaiselta ja voi myös heikentää unen laatua.

Hiildioksidipitoisuus ja ilmankosteus näyttivät todella korkeita lukemia.

Ikkunoiden pienet karmiventtiilit eivät tahdo riittää

Tuomas sai lainaksi mittarin, joka mittaa sekä ilman hiilidioksidipitoisuutta että ilmankostetta. Mittausta seuranneen yön jälkeisenä aamuna mittari näytti ilman hiilidioksipitoisuudeksi  1200 ppm, joka yltää viranomaisten suosittelemalle toimenpide-rajalle. Korkean hiilidioksidiarvon lisäksi ilman kosteus oli 57% joka on myös merkki riittämättömästä korvausilman määrästä.

4Tuuletusluukut käyttöön

Tuomaksen asunnon ikkunoiden karmeista löytyivät ennestään pienet karmiventtiilit, mutta ne eivät selkeästikään riittäneet pitämään ilmanlaatua tarpeeksi hyvänä. 

Tuomas tutustui netissä eri vaihtoehtoihin ilmanlaadun parantamiseksi. Asunnosta löytyivät 90-luvun taloille tyypilliset puiset tuuletusluukut, joten hän päätyi valitsemaan niihin asennettavat Velco VTR- korvausilmaventtiilit. Venttiilien asentaminen puiseen luukkuun oli helppoa ja sujui nopeasti. Asentaminen ei vaatinut 105 mm:n reikäsahan lisäksi muita erikoistyökaluja. Tuuletusluukun takana olevaan ritilään asennettiin lopuksi Filtrete-materiaalista valmistettu Aero-ikkunasuodatin, joka suodattaa sisään tulevasta korvausilmasta epäpuhtaudet.

Ei tarvitse säätöä

Termostaattiventtiili on asukkaalle helppo valinta sillä se mahdollistaa riittävän ilmanvaihdon ilman tarvetta tuuletusluukun jatkuvalle avaamiselle tai venttiilin käsin säätämiselle. Velco-termostaattiventtiili säätää avaustaan ulkoilman lämpötilan mukaan. Alle -5°C  se sulkeutuu minimi avaukselle, jättäen vain 2 mm raon ja lämpöasteiden kohotessa +10°C venttiili on kokonaan auki.

Venttiilien asennuksen jälkeen ilmanlaatu makuuhuoneissa parani sekä mittarin, että Tuomaksen perheen havaintojen mukaan. Hiilidioksidipitoisuus laski alle 700 ppm:n. Eli muutos oli huomattava.

”Tuntuu että ilma on aamulla herätessä huomattavasti parempaa ja unikin maistuu”, sanoo Tuomas.

↑ Merkitse venttiilin paikka tuuletusluukkuun.

↑ Sahaa reikä pistosahalla tai rasiaporalla (105 mm).

↑ Merkitse vastakappaleeseen katkaisukohta ja sahaa ylimääräinen pätkä pois.

↑ Käännä tuuletusluukku ympäri ja ruuvaa vastakappale paikalleen.

↑ Tiivistä silikonilla tai akryylimassalla.

↑ Kiinnitä venttiilii tuuletusluukun sisäpintaan ruuveilla.

↑ Käännä tuuletusluukku taas ympäri ja aseta ääniloukku paikalleen.

↑ Ääniloukku ruuvataan tuuletusluukkuun muutamalla ruuvilla. Laita tuuletusluukku takaisin paikalleen.

↑ Leikkaa Filtrete Aero- suodatinmateriaalista sopivan kokoinen pala ja kiinnitä kaksipuoleinen teippi sen reunoihin. Teippaa kangas luukun sisäpintaan ja homma on valmis.

Julkaisuun liitetyt avainsanat:

ilmanlaatu raitisilmaventtiili sisäilma sisäilman laatu Suomen Terveysilma Oy Terveysilma Velco Velco-korvausilmaventtiili

Julkaisuun liitetty yritys

http://www.terveysilma.fi

Terveysilma on jo 30 vuotta toiminut, luotettava ja vakavarainen perheyritys. Tuotteiden toimivuus, laatu ja kestävyys pitävät Terveysilman asiantuntijoiden ykkösvalintana.

Hyvä sisäilman laatu vaatii laatua myös ilmanvaihdolta. Terveessä talossa on helpompi hengittää – asukkaiden, omistajien ja kiinteistön huollosta vastaavien. Me teemme työtä, jotta sinulla olisi hyvä ilma joka päivä.

Meiltä saat tutkitut ja patentoidut ilmanvaihtotuotteet

  • ilmanvaihdon parantamiseen
  • korvaus- ja huoneilman suodattamiseen
  • alapohjan tuuletukseen
  • pyykinkuivaukseen
  •  

Tyyppihyväksyntää varten venttiilit, suodattimet ja äänenvaimentimet on testattu VTT:llä ja Työterveyslaitoksella. Olemme jatkuvasti aktiivisesti mukana tutkimushankkeissa, jotka liittyvät sisäilman parantamiseen. Olemme myös Sisäilmayhdistyksen yhteistyöjäsen.

Lue lisää: Suomen Terveysilma Oy