Alueelliset erot ovat tänä vuonna säiden takia jonkin verran aiempaa suuremmat. Päälajike Polkan poiminta päästiin aloittamaan Etelä-Suomessa runsas viikko viime vuotta myöhemmin, muualla maassa ero viime vuoteen on viikosta jopa kahteen. Maan sisäiset erot ovat siis jopa kolme viikkoa. Pohjois-Suomessa mansikan kypsymistä joudutaan odottamaan hiukan kärsivällisemmin kuin muualla maassa.
Kokonaissato on viime vuotta parempi. Satoa saadaan Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liiton arvion mukaan noin 14 -15 miljoona kiloa, kun sitä viime vuonna saatiin 12,8 miljoonaa kiloa. Viileä alkukesä on vahvistanut kasvustoja ja parantanut raakilekasvua. Nyt uskalletaan odottaa vähintään normaalia tai jopa sitä parempaa mansikkasatoa.
– Vasta lähiviikkojen sää ratkaisee lopullisesti sen, kuinka paljon kypsyvää marjaa saadaan talteen, muistuttaa toiminnanjohtaja Hannu Salo Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitosta.
Mansikkaa viljellään 1100 tilalla yhteensä 3300 hehtaarin alalla. Päälajike on Polka, jonka osuus on lähes 70 % kokonaisalasta. Myös aikainen Honeoye ja uusi Sonata-lajike ovat kasvattaneet suosiotaan.
MAINOSEU:n määräysten mukaan mansikan alkuperämaamerkinnän pitää olla selvästi esillä jokaisella myyntipaikalla, joko marjalaatikossa tai tuotteen välittömässä läheisyydessä.
Kuluttajia kiinnostaa yhä enemmän ruoan alkuperä. EU:n määräysten mukaan mansikan alkuperämaamerkinnän pitää olla selvästi esillä jokaisella myyntipaikalla, joko marjalaatikossa tai tuotteen välittömässä läheisyydessä. Lisäksi laatikoissa on oltava viljelijän tai pakkaajan nimi ja osoite.
Kiinnostus lähiruokaan on lisännyt mansikan myyntiä. Sitä tuotetaan tasaisesti ympäri maan, joten kuljetusajat ovat lyhyitä ja mansikat tuoreita. Pakastaminen ja muu säilöminen on tuttua puuhaa lähes kaikille suomalaisille. Moni onkin lisännyt kesälomaohjelmaansa käynnin suoramyynti- tai itsepoimintatilalla.
Suoramyynti- ja itsepoimintatilojen luettelo: www.marjat.fi
MAINOS