Mansikan satokausi täyteen vauhtiin

Piha

Mansikan suoramyynti- ja itsepoimintatilat löytyvät www.marjat.fi

Vilske mansikkapelloilla vihdoinkin alkamassa. Mansikan pääsatokauden alkua jouduttiin tänä vuonna odottamaan tavattoman pitkään. Poikkeuksellisen aikainen kevään tulo ja lämpimät hellepäivät ennakoivat aikaista satokautta, mutta toisin kävi. Kesäkuun pitkään kestänyt kolea sääjakso pisti aikataulun uusiksi.

Nyt satokausi on kuitenkin lähdössä viikonloppuna täyteen vauhtiin Etelä-Suomessa, ja maan keskiosissa ensi viikon loppupuolella. Maamme pohjoisosissa pääsatokausi käynnistynee heinäkuun puolivälin aikoihin, arvioidaan Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitosta.

Myös itsepoiminta ja myynti suoraan tiloilta on Etelä-Suomessa alkanut.

Viivästynyt mansikan satokausi ei vaikuttanut merkittävästi sadon määrään

Mansikan marjan laatu ja koko ovat viileistä keleistä huolimatta hyviä, mutta sateita ei enää kaivata. Ennen juhannusta ennakoitiin saatavan noin 11-12 miljoonaa kiloa mansikkaa, mutta nyt pitkän kolean sääjakson takia ei näihin määriin enää päästä. Tällä hetkellä odotetaan saatavan noin 10-11 miljoonaa kiloa. Siitä riittää sentään neljä-viisi litraa mansikkaa jokaista suomalaista kohti. Määrästä kolmannes kulutetaan tuoreeltaan ja loput pakastetaan tai säilötään muilla tavoin.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Viljellyin mansikkalajikkeemme on vuosi vuodelta suosiotaan kasvattanut makea Polka, jota on jo 70 % viljelyalasta. Kakkostilalla on aikainen Honeoye. Mansikkaa viljellään 1172 tilalla yhteensä 3 368 hehtaarin alalla.

Säilytä ja pakasta mansikat oikein

Mansikka on herkkä marja, joka ei kestä kovaa käsittelyä, pitkää säilytystä tai korkeaa lämpötilaa poiminnan jälkeen.

  • Mansikka tarjoillaan, säilötään ja pakastetaan mahdollisimman tuoreena, silloin kun marja on parhaimmillaan.
  • 
Jos pakastettavat marjat pääsee poimimaan itse, ne kannattaa kerätä ilman kantaa, mikä vähentää marjojen käsittelyä kotona.
  • Pakastin on hyvä kääntää kylmenemään täysille jo päivää ennen pakastusta.
  • Kerralla ei kannata pakastaa yli 10 kiloa, sillä useimpien pakastinten pakastusteho alkaa tätä suuremmalla määrällä kärsiä ja pakastettavan marjan laatu heikkenee.
  • Hyvä vinkki niille, joilla on pieni pakastin, on viipaloida tai soseuttaa mansikat ennen pakastusta.
Mansikkamaa - mansikan itsepoiminta

Mansikan suoramyynti- ja itsepoimintatilat löytyvät www.marjat.fi

 

Lisätietoja: www.marjat.fi

MAINOS
MAINOS LOPPUU