MAINOS

Mansikkamuoviin risti, valkosipulit nousee – sunnuntaina vietetään äitienpäivää

Piha

Mansikkamuoviin kannattaa reiän sijaan tehdä risti. Puutarhuri kertoo miksi. Valkosipulit nousee, nyt lisäravinteita maahan! Amppelimansikka Furore tuottaa ensimmäistä satoaan. Muista äitiä sunnuntaina kukkasin.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Vaikka viilennyt keli yhdessä vesi-, räntä- ja lumisateineen ei tuon lämpöisen jakson jälkeen niin kivalle tuntunutkaan, niin on tässä paljon hyvääkin. Nimittäin tuo sade, muodossa tai toisessa, menee nyt maahan saakka eikä haihdu ilmaan. Maa on nimittäin yllättävän kuivaa ja pian kasvit kaipaavat vettä, kun kasvukausi käynnistyy kunolla. Kyllä se luonto taas omistaan huolen pitää, vaikkei se aina nopeasti katsottuna sille vaikutakaan. Ja sääennusteen mukaan loppuviikosta lämpenee ja jatkuu hiljalleen kohoavana koko ensi viikon. Sieltä se kesä hiljalleen hiipii!

Mansikkamuoviin risti eikä reikä – miksi?

Oli tuossa viikolla puhetta mansikkamaan perustamisesta muovikelmun alle. Minusta se on vallan hyvä tapa, etenkin kun perustetaan pieniä mansikkapenkkejä. Kun penkki uusitaan, muovit kerätään ja kierrätetään. ”Virhe” minkä usein näkee jopa ihan tehdasmuoveissakin valmiiksi tehtynä, on se, että istutuskohtaan on muovissa tehty pyöreä reikä. Tuo ”istutusreikä” kun pitäisi alussa olla pieni, jotta rikkakasvit eivät pääse siitä sisään ja sen pitäisi laajentua sitä mukaan kun mansikan taimi kasvaa vuosien saatossa. Tämä reikä jos jää liian pieneksi, niin kasvin kasvu kärsii kun reikä ”kuristaa” kasvin.

Mutta kun teet muoviin istutuskohtaan veistellä ristinmuotoisen paikan, niin sen ”liepeet” jää suojaamaan istutuskohtaa rikkakasveilta ja mansikan kasvaessa muovi antaa periksi ja ”repeää” sitä mukaa, kun taimi kasvaa. Eli ei tehdä ahdistavaa reikää vaan risti.

Kukkahoroskoopissa vuorossa herkän kaunis Vanamo

Vanamo 3.5. – 6.6.

Pieni ja herkkä vanamo elää huomaamattomana ja vaatimattomana omaa salaista elämäänsä syrjässä valtateistä ja kiireestä. Kiireisiltä pintaliitäjiltä vanamo jää kokonaan huomaamatta, mutta rauhallinen kulkija ja asioihin paneutuva osaa katsoa sinne missä hiljaiset aarteet ovat. Vanamon kauneus ja herkkyys löytää yleensä ymmärtäjänsä ja ihailijansa. Nykymaailmassa vanamon ominaisuudet eivät ole arvostuksen huipulla, joten syrjäytymisen ja erakoitumisen vaara vaanii. Riuhtaisu mukaan elämän hälyyn silloin tällöin tekisi hyvää, harjoitusmielessä. Vaikka vanamo vaikuttaa lähes avuttomalta, hän uurastaa sitkeästi ja etenee sopivassa ympäristössä ja oikealla alalla lopulta hyvinkin pitkälle. Hiljainen uurastus ei aina saa ansaitsemaansa arvostusta ja huomiota. Vanamo voisi opetella edes vähän itsekehua, vaikka se hänelle onkin vastenmieleistä. Hälyä ja tekniikan pauketta vanamo ei kestä, hän nauttii metsän ja luonnon rauhasta, valitsee tarkkaan seuransa ja viihtyy omissa oloissaan. Rakkaudessa ja ihmissuhteissa vanamolla on harvoin ongelmia. Hän välttää konflikteja ja osaa sopeutua, rönsyillä, jopa luikertaa – eikä koskaan jyrää toisia. Vaara onkin, että joku jyrää hänet, tai ainakin yrittää. Tällaisesta tilanteestakin vanamo yleensä selviää, ei taistellen, vaan hiljaa muualle siirtyen. Hän ei tarvitse muita ihmisiä niin kipeästi, että maksaisi suhteesta minkä hinnan tahansa.

Lisää mielenkiintoista tietoa ihanasta vanamosta voit lukea Luontoportin sivuilta. 

Valkosipulit nousee – nyt lisää voimaa maahan

Talvivalkosipulipelto näyttää taas erinomaisen hyvälle. Kynnet ovat näköjään talvehtineet taas 100% ja uhkuvat elinvoimaa. Nyt annan niille vielä satsin kanankakkarakeita (n. 2 dl / neliö) ja toivon vettä taivaalta. Ellei sadetta kuulu, niin sitten pitänee sadettaa ainakin kertaalleen kunnolla, että rakeet sulaa ja sipulit saavat vettä. Ruohokatteen vuoro tulee heti kun sitä vain saa. Sitten ei oikeastaan muuta tarvitse pariin kuukauteen tehdäkään, kuin myöhemmin kesällä poistaa kukkaperät niiden tullessa esiin. Ruohokate pitää maan kosteana ja rikkakasvit poissa. Ja jos sille vaikuttaa, niin yhden kanankakka+vesi satsin lorottelen siinä juhannuksen tietämillä. Toki, jos maassa on potkua muutenkin tarpeeksi, niin sitäkään ei tarvitse tehdä. Mahtavat lajikkeet nuo Ziemai ja Ljubasha molemmat.

H-hetki melkein käsillä

Tuon Furoren ensimmäisten marjojen kypsyminen on nyt enää päivän–parin päässä. Viime viikolla laitoin kuvan raakileista, nyt näyttää jo tälle. On tämä Furore uskomaton lajike! Ja tätä herkkua on sitten luvassa tasaiseen tahtiin koko kesän aina syksyyn asti.

Äitienpäivää juhlitaan sunnuntaina – kukkasin tottakai

Sunnuntaina juhlitaan äitejä ja kun on kuunnellut mitä äidit oikeasti tuolta juhlapäivältä toivovat, niin lähes poikkeuksetta vastaus on yhdessäoloa ja jokin kiva kukka. Perinteisesti äideille on annettu ruusuja, mutta nykyään myös muut kukat esim. hortensiat ovat suosittuja. Uskon, että kukkaostoksilla ei koskaan voi epäonnistua, sillä kaikki kukat ovat kauniita ja aina onnistunut tapa muistaa.

Onnea kaikille äideille ja vedetään lippu salkoon juhlan kunniaksi sunnuntaina!

Toukokusin terveisin puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Pixabay, Juha Toikka / KodinKukat Oy

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

Juha Toikka Kodin Kukat Kodinkukat äitienpäivä äitienpäiväkukka


Lisää samasta aiheesta