MAINOS

Marjat kypsyvät – kastele kunnolla, kitke rikkakasvit

Piha

Marjat alkavat kypsyä ja se houkuttelee lintuja apajille. Lue puutarhurin vinkit lintujen karkoittamiseen! Kastelu kannattaa hoitaa kerralla kunnolla, ja mielellään sateella, jotta vesi imeytyy hyvin ja riittävän syvälle. Kitke rikkakasvit ennen kuin ne kukkivat.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Marjat kypsyvät ja linnut rohkaistuvat – hyväksi koettuja karkoitusvinkkejä

  1. Patteritoimisia ja liikkeenhavaitsevia lintuja ja sammakoita poluille, jotka liikahtavat aina kun havaitsevat liikettä.
  2. Rastasverkot ja linnunpelätin -yhdistelmä. Rastasverkot kannattaa painottaa maata vasten esim. laudanpätkien ja tiiliskivien avulla, etteivät rastaat hypi niiden ali ja jää puskaiden sisään vangiksi.
  3. Hirvensarvisuola. Osta apteekista hirvensarvensuolaa, jaa se kolmeen puolen litran pulloon ja täytä ne vedellä. Upota pullot kaulaa myöten pensaiden väliin. Toimii terassilla myös ilman upotuksia, eikä enää ole tiirojen isoja vaaleita jätöksiä näkynyt. Ihmiset eivät sitä hajua haista kuin suolapussia avatessa, mutta linnut karkkoaa. Itse laitoin mansikkamaallekin pulloja suuta myöten upotettuina. Peiteharson jätin päälle siihen asti, kunnes saan sadon korjattua.
  4. Punaiseksi maalattuja kiviä mansikkamaalle. Muutaman kerran kun kokeilevat nokkia niitä ja on nokka rutussa, niin siirtyvät muualle.
  5. Vanhoja kasettinauhoja kannattaa viritellä reunanauhaksi mansikkamaan ympärille sekä lepattamaan mansikkamaan ympärillä. Myös vanhat CD-levyt toimivat.
  6. Harsokankaan alla marjat saavat kypsyä rauhassa ja satoa tulee jopa enemmän ja aikaisemmin.
  7. Muovinen haukka leijailemassa marjamaan ympärillä toimii hyvin, kun vain välillä vaihtaa sen paikkaa, tai linnut tottuvat siihen.
  8. Laita sinne tänne mansikkapenkkien väliin foliosta leikattuja, noin puolen metrin pituisia ja parin sentin levyisiä suikaleita. Kivet estävät etteivät karkaa tuulessa.
  9. Leikkaa muovisesta limsapullosta pohja auki, jätä korkki paikoilleen ja aseta kepin nokkaan. Tämä pyörii ja heiluu tuulessa, ja pitää hiukan ääntäkin, jolloin linnut pysyvät poissa.

Pujon ja muidenkin kitkettävien aika parhaimmillaan

Etenkin pujot ja toki muutkin rikkakasvit kannattaa kitkeä ennen kuin ne ehtivät kukkimaan/siementämään. Näin ne häviävät parhaimmillaan kerta kitkennällä, sillä niiden kasvukyky on heikoimmillaan juurissa silloin, kun ne valmistavat siemeniä. Ja kitketyt kasvit tietenkin hävitetään sitten niin, etteivät jo mahdollisesti kehittyneet siemenet pääse leviämään.

Leikkaa tomaateilta latvat ja ryhmäruusuilta kukat

Runkotomaateilta alkaa olla hiljalleen aika napsia latvat poikki. Näin sato ehtii paremmin kypsyä loppukesän aikana.

Myös ryhmäruusujen kukkineet kukat kannattaa leikata ajoissa pois. Ensinnäkin tämä kiihdyttää uudelleen kukkimista, ja toiseksi niiden penkkiin varisseet terälehdet rupeavat helposti mätänemään ja levittämään erilaisia homeita kasvustoon.

Kastele kerralla kunnolla – myös sateella

Jos luoja ei suo vettä tarpeeksi, niin kastelu kannattaa suorittaa kunnolla. Ensin kastellaan maata hiukan, että vesi alkaa imeytyä ja sitten vasta kunnolla. Ja kun kastellaan, niin kastellaan kunnolla. Maan tulisi kastua vähintään 10-15 cm matkalta. Tämä selviää parhaiten ihan maata kuopaisemalla ja tarkistamalla asian. Jos maa on kuivaa, niin tuollainen kunnon kastelu vaatii yllättävän paljon vettä. Liian vähällä kastelulla ei ole itse kasville iloa, mutta pintarikkaruohot kyllä kasvavat.

Yksi hyvä keino on rakentaa ns. kasteluputki. Putki, jonka päässä on pienet reiät, työnnetään maahan n. 30-50 cm syvyyteen ja lasketaan vettä hiljalleen sen kautta kasvien juurille. Näin vesi menee sinne minne pitääkin.

Sateella kastelu kuulostaa ”hullun hommalle”, mutta itse kastelen usein sateella tai heti sateen jälkeen. Sade on useimmiten kostuttanut maan hyvin vettä imeväksi ja näin letkusta suihkutettu vesi imeytyy hyvin maahan eikä virtaile. 

Terveisin puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity täällä >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Pixabay

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

Juha Toikka kastella kastelu kastelujärjestelmä kitkeä Kodin Kukat Kodinkukat marjapensaat


Lisää samasta aiheesta