TEKSTI ANNE KORHONEN
KUVAT SEPPO NÄRHI
 
Marketanpuistossa esitellään puutarha- ja puistotuotteita aidossa ympäristössä. Seitsemän hehtaarin alueella on esillä esimerkiksi monta sataa asvilajia ja -lajiketta, pihapäällysteitä, tukimuureja, valaisimia, portaita, kalusteita, pergoloita, katoksia, altaita, majoja. Vaikka käyttäisit suunnitteluapuna ammattilaista, puistossa voit pohtia omia toiveitasi.
Muun muassa pihan pintamateriaalien valinta on vaikeaa: myymälän yksittäisistä malleista ei vielä näe, millaisia kokonaisuuksia on mahdollista tehdä. Koska päällyste on pihan kalleimpia elementtejä, valintaan kannattaa perehtyä huolellisesti. Betonilaatan rinnalla ei ollut aikaisemmin muita vaihtoehtoja, mutta nyt mahdollisuuksia on lukuisia. Marketanpuistossa esitellään kymmeniä malleja eri valmistajilta: erivärisiä ja -kokoisia luonnonkiviä, pieniä ja suuria luonnonkivilaattoja, noppa-, nupu- ja liuskekiviä.
IMG_4378
Liuskekivet tuntuvat miellyttäviltä jalan alla. Soraan yhdistettynä ne tuovat pihaan japanilaista tunnelmaa.
MP1010134
Köynnöskasveilla voit elävöittää vaikka piha-aidan.

 

Oma lukunsa ovat kasvillisuusalueiden päällysteet, joilla on esteettistä merkitystä, mutta jotka myös ehkäisevät rikkakasveja. Puistossa on esillä erilaisia koristemurskeita ja -soraa, värillisiä koristehakkeita ja kenttäkiviä. Valmistajat ovat tehneet kivistä, laatoista ja sorasta kiinnostavia kokonaisuuksia esimerkiksi yhdistämällä betonilaattoja luonnonkiveen, soraan ja koristekiviin.
 
Uniikki puisto
Marketanpuistossa on upea kokoelma erilaisia yksi- ja monivuotisia kasveja. Puisto herää todella eloon keväällä, kun tuhannet tulppaanit, narsissit, krookukset sekä muut upeat sipulikukat puhkeavat kukkaan. Sipulikukkien perään hehkuvat valkovuokot ja kielot. Kesäkuukausina esillä on perennoja ja näyttäviä yksivuotisia kasveja. Syksyllä puistossa voi ihailla koristepuiden ja -pensaiden ruskan sävyjä.
Kivikuva_0450
Punainen ja harmaa kivi ovat aina varma yhdistelmä, mutta vaihtoehtoja on nykyään loputtomasti.
IMG_0721
Marketanpuistosta saa ideoita vaikka romanttisen lampi- ja siltakokonaisuuden rakentamiseen.

 

”Marketanpuisto on Pohjoismaissa ainutlaatuinen, sillä lähimmät vastaavat, mutta pääsymaksulliset puistot ovat Hollannissa”, kertoo Viheraluerakentajat ry:n toiminnanjohtaja ja Marketanpuiston ystävät ry:n sihteeri Seppo Närhi.
MP1010136
Kulkuväylien varrelle kannattaa istuttaa mielenkiintoista katseltavaa. Marketanpuistossa on nähtävää aina varhaisesta keväästä myöhäiseen syksyyn.

Ajatus Marketanpuistosta syntyi vuonna 1997. Alueella toimi jo silloin ruotsinkielinen puutarhaoppilaitos, joka suunnitteli tekevänsä puiston itse oppilastyönä. Sitten Viherympäristöliitto solmi yhteistyösopimuksen oppilaitoksen kanssa järjestääkseen näyttelyitä sekä ammattilaisille että harrastajille. Projektia on vetänyt alusta alkaen Seppo Närhi. Vuonna 2001 puisto perusti oman yhdistyksen hallinnoimaan aluetta. Puiston ylläpidosta huolehtii nyt Marketanpuiston ystävät ry. Mukana siinä ovat yritykset, yhteisöt ja sekä Helsingin että Espoon kaupunki.

”Yritykset olivat kiinnostuneita ideasta heti alusta alkaen, sillä ne olivat jo pitkään etsineet itselleen sopivaa paikkaa, jossa voisivat esitellä tuotteitaan oikeassa ympäristössä”, Seppo Närhi kertoo. Nyt mukana on yli sata yrittäjää ja yhteisöä, jotka ovat vuokranneet itselleen alueelta tontin. Yritykset suunnittelevat, toteuttavat ja ylläpitävät kohteensa itse. Marketanpuiston ilme muuttuu jatkuvasti, sillä markkinoille tulvii uusia tuotteita.

MARKETTA02_ETSU0306
Köynnöskasveilla voit elävöittää vaikka piha-aidan.
 
Puisto on avoinna ympäri vuoden joka päivä klo 7–21. Sisäänpääsy on ilmainen.
”Touko-kesäkuussa neuvonnasta saa myös ilmaisia kasvi- ja puutarhanhoitovinkkejä, ei kuitenkaan kokonaisia puutarhasuunnitelmia”, Seppo Närhi kertoo.
Lapsiperheillekin paikka on mainio retkikohde, sillä lapset voivat kokeilla eri valmistajien leikkipuistovälineitä. Lisäksi alueella on puutarha- ja kivimyymälät ja lounaskahvila. Ensi kesänä Marketanpuisto on yksi Espoon asuntomessujen oheiskohteista.