MAINOS

Marraskuun vihervinkki: varaudu talveen!

Piha

Syksy kääntyy jo joulun odotukseksi, pikku pakkaset kohmettavat maan ja lumestakin saadaan esimakua. Tee viimeiset pihatyöt hyvän sään aikana, sillä allakka ei tiedä talven tulon hetkeä.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Teksti: Sinikka Neuvonen
Kuva: Pixabay

– Loppuvuosi on kukkajuhlien aikaa. Pyhäinpäivän hautakoristeet, isänpäivä, pikkujoulu, itsenäisyyspäivä ja joulu houkuttelevat kukkakauppaan. Kukat tuovat syystalven hämärään iloa ja mielihyvää.

– Syklaamit ovat todellisia perinnekukkia. Niitä on hankittu koteihin jo puolitoista vuosisataa. Syklaami on hankalahoitoisen maineessa, sillä se ei selviä pitkään huoneenlämmössä, mutta valoisassa ja viileässä huoneessa se kukkii syksystä kevääseen. Jos et voi järjestää sille 10-15 -asteista paikkaa, pidä se poissa patterin läheltä ja itä- tai pohjoisikkunalla. Kastele haalealla vedellä aluslautaselle ja anna kuivahtaa välillä. Lannoita viikoittain.

– Jouluamarylliksen hyötämiseen kuluu 4-6 viikkoa. Kun hankit sipulin, varmista, että saat hyötöohjeetkin. Mitä suurempi sipuli, sen komeampi kukka, ja kukkavarsia voi olla kolmekin. Tue varret ja varmista, että ruukku ei kaadu kukkien painosta.

– Hyvässä lykyssä voit vielä korjata kasvimaalta satoa. Mustajuuret ja maa-artisokat säilyvät maassakin talven yli, joten osan niistä voit jättää maahan. Porkkanoita ja sipuleita saattaa yhä löytyä sulasta maasta, ja jopa lumen alta kannattaa hakea timjamin oksia ja lehtikaalin lehtiä.

– Maakellarissa alkavat olot vakiintua. Pidä silmällä lämpömittaria ja sulje tuuletusluukut, kun lämpö on +4 astetta. Suojaa juurekset nahistumiselta ja nouki vialliset pois.

– Marraskuu on talvisuojausten aikaa. Omenapuiden tarina jää lyhyeksi, ellet suojaa niitä jänisverkoilla ja rungonsuojuksilla ennen talven tuloa. Suojaa myös karhunvadelmat ja pensasmustikat: nekin kelpaavat jäniksille. Kun pakkaset ovat kohmettaneet maanpinnan, on aika peitellä ryhmäruusut kuivalla ja kuohkealla talvensuojaturpeella ja havuilla.

– Myös kesämökin pihamaa ja viljelykset saattavat kaivata pientä huoltoa ennen lumien tuloa. Levitä kasvipalstalle kalkkia. Seulo tulisijojen tuhkat nurmikolle ja kalkkia suosiville istutuksille. Vie tyhjät piharuukut varastoon, puhdista räystäskourut lehdistä ja peitä komposti kuivumiselta ja sateilta.

– Elävät tulet ja tuikut luovat tunnelmaa pihalle. Polta ulkotulia turvallisesti: älä käytä niitä kuistilla, parvekkeella äläkä puuportailla. Jätä metri väliä puuseinään tai puukaiteeseen. Sade roiskuttaa sulaa massaa, joten älä polta tulia sateessa, ja valvo, että tuuli ei kaada purkkeja. Jos et voi polttaa tulia rauhassa loppuun asti, sammuta ne kannella tukahduttaen.

Idea

Oksien ja varpujen hyötäminen lehteen ja kukkaan onnistuu sisällä sitten, kun niiden luontainen talvilepo päättyy. Mustikka puhkeaa helposti lehteen ja kukkaan jo keskitalvella. Marjaisen mustikkakimpun saat vaikka heti, kun pujottelet tummansinisiä puuhelmiä varpujen paljaisiin oksiin.

Hortonomi Sinikka Neuvonen hoitaa omaa puutarhaansa, korjaa hyötytarhansa satoa ja neuvoo Suomelan lukijoita ajankohtaisissa viherasioissa. Hän on myös kirjoittanut ja suomentanut lukuisia puutarhakirjoja.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

aste ikkuna kana kasvi kellari kesä korjata lasta