Marttojen joulusiivous muistilista – näin joulusiivous sujuu mutkattomasti!

Sisustus
Marttojen joulusiivous muistilista – näin joulusiivous sujuu mutkattomasti!

On mukavaa, jos koti on jouluna siisti. Älä kuitenkaan liioittele joulusiivouksen kanssa. Voit siivota myös kevyesti. Järjestä tavarat omille paikoilleen, vie jätepaperit keräykseen, imuroi, tuuleta, pyyhi pölyt ja pese vessa. Sytytä kynttilät palamaan ja sammuta valot – joulu tulee joka tapauksessa.

  • Onko välttämätöntä tehdä suursiivousta juuri jouluksi?
  • Vietetäänkö joulu komerossa – jolloin komerotkin on siivottava?
  • Huomaako joku, jos jokin nurkka on jäänyt siivoamatta? Jos huomaa, haittaako se?
  • Aloitetaanko siivous jo joulukuun alussa vai vasta aatonaattona?
  • Miten työt jaetaan?
  • Siivottaisiinko yhdessä ystäväperheen kanssa molempien kodit?
  • Pitääkö kaikki tehdä itse? Saisitko jostain apua? Sukulaislapset ja naapurin teinit voisivat olla halukkaita tienaamaan taskurahaa. Siivouspalvelujakin on tarjolla.
  • Ovatko siivousvälineet kunnossa?

Seuraavassa muutama joulunajan kodinhoitovinkki. Valitse niistä itsellesi sopivat. Muista myös palkita itsesi ja muut joulutontut siivouksen jälkeen vaikka joulutortuilla.

Tee jääkaapin inventaario

Puhdista jääkaappi joulusiivouksen yhteydessä huolellisesti puhtaalla pyyhkeellä ja astianpesuaineella. Tarkista samalla, mitä jääkaapissasi on. Näin kaappiin ei unohdu säilykkeitä, ruoantähteitä eikä ruokaa tarvitse heittää pois. Varmista, että jääkaapissa on riittävän kylmä ja että ilma pääsee kiertämään. Muista, että ruoka säilyy pidempään, kun se ei pääse lämpenemään ostosmatkalla tai kotona pöydällä.

Lue lisää jääkaapin puhdistuksesta ja ruokien säilytyksestä.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Pidä uuni puhtaana

Käytä paistopusseja ja suojaa pellit ja uuniritilät leivinpaperilla. Pidä tarvittaessa uunin pohjalla uunipannua, jolla on leivinpaperi. Jos jotakin kiehuu yli, puhdista uuni mahdollisimman pian uunin jäähdyttyä.

Puhdistus

Kokeile uuninpuhdistuksessa ruokasoodasta (2 rkl), suolasta (2 rkl) ja kuumasta vedestä (noin 2 rkl) tehtyä tahnaa.

Voit kokeilla myös mäntysuopaliuosta. Levitä mäntysuopaliuosta uunin pinnoille ja kuumenna uuni +50–70 asteeseen, jolloin suopa alkaa kuplia. Kun uuni on hetken jäähtynyt, harjaa pehmeällä harjalla ja pyyhi veteen kostutetulla liinalla. Huuhtele hyvin.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Ei glögiä vedenkeittimeen

Hapan glögi tai hehkuviini voi syövyttää joissakin keittimissä lämmitysvastuksesta kuparia, mikä saattaa aiheuttaa myrkytysoireita.

Metallit puhtaiksi ja kiiltäviksi

Kynttilänjalkojen ja aterimien kiillotukseen on monenlaisia puhdistus- ja kiillotusaineita. Lue käyttöohjeet huolellisesti ja noudata niitä. Kaikki hopeankiillotusaineet eivät sovellu tummennettujen tai kullattujen esineiden puhdistamiseen. Steariini irtoaa kuumassa, juoksevassa vedessä.

Hopeaesineet voi kiillottaa myös hammastahnalla, vaikka kankaalla hangaten. Tai laita hopeaesineet alumiinifoliovuokaan tai vuoraa tilava astia foliolla. Lisää haaleaa vettä niin paljon, että esineet peittyvät. Sekoita joukkoon 1 dl suolaa. Anna vaikuttaa hetki. Huuhtele. Suolan voi korvata leivinjauheella tai ruokasoodalla. 

Hopealla päällystettyä alpakkaa voidaan hoitaa kuten hopeaa. Hopeoimattomalle alpakalle ei saa käyttää nestemäistä happoon perustuvaa puhdistusainetta.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Jos teräksiset ruokailuvälineet ovat kirjavia, kiehauta ne pyykin- tai koneastianpesuainevedessä. Voit kokeilla myös puhdistaa etikan ja veden seoksella (1 osa etikkaa ja 4 osaa vettä). Huuhtele hyvin ja kuivaa.

Uusi vuosi tulee – käsittele tinaa oikein

Uudenvuoden tinat sisältävät nimestään huolimatta enimmäkseen lyijyä, joka kuormittaa kaatopaikkaa. Siksi tinat kannattaa joko käyttää uudestaan tai viedä ongelmajätekeräykseen.

Älä haistele sulaa lyijyä tai sen höyryjä. Kaada sula lyijy heti veteen höyryjen välttämiseksi ja tuuleta hyvin. Älä anna lasten koskea turhaan lyijykenkiä äläkä lyijyvaloksia. Pese kädet huolellisesti, kun olet koskenut lyijyyn – etenkin pienten lasten kädet pitää pestä. Pese myös ämpäri, johon olet sulan lyijyn kaatanut. Säilytä valukauha muovipusissa. Sulje lyijy muovipussiin ja vie se ongelmajätekeräykseen tai säilytä seuraavaan vuodenvaihteeseen.

Varo tinan roiskumista keittolevylle tai -tasolle

Turvallisinta on käsitellä jäähtynyttä tinaa. Tinamöykky irtoaa yleensä jäähtyneen valurautalevyn päältä sormilla nostamalla. Mikäli tina ei lähde jäähtyneenä, kuumenna valurautalevyä, kunnes tina muuttuu juoksevaksi, ja kaavi se pois paistinlastalla. Sula tina ei vaurioita valurautaa, eikä keittolevyyn jää jälkiä tinasta.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Anna keraamiselle tasolle joutuneen tinan jäähtyä ja irrota se sitten kaapimalla. Tasoon voi jäädä tinasta pysyvä jälki.

Lähde: Martat, kuva: Pixabay