Matto kiertää takaisin luontoon

Sisustus
Maailman kaatopaikoille päätyy vuosittain miljoonia neliökilometrejä käytettyjä mattoja. Tulevaisuudessa matto kuitenkin kiertää takaisiin luontoon.

Kaatopaikoille päätyy vuosittain valtavasti mattoja. Niiden myötä menetetään samalla arvokkaita raaka-aineita.

Hollantilainen Desso käynnisti työn toimintatapansa muuttamiseksi Cradle-to-Cradle –periaatteen mukaiseksi vuonna 2008 säästääkseen luontoa ja maapallon rajallisia resursseja sekä voidakseen vastata kasvavaan kuluttajakysyntään.

C2C-tuotannossa käytetään vain ympäristöystävällisiä eli myrkyttömiä raaka-aineita, jotka voidaan käytön jälkeen kierrättää uusien tuotteiden raaka-aineksi tai palauttaa takaisin luontoon maaperän ravintoaineiksi.

Matto kiertää uusikäyttöön ja vaikkapa kattomateriaaliksi

Desso myös vastaanottaa käytettyjä mattoja, joiden valmistuksessa ei ole käytetty PVC:tä, erottelee matoista uusiokäyttöä varten langat ja kuidut ja myy mattojen pohjamateriaalina yleisesti käytetyn bitumin tie- ja kattopäällysteollisuudelle.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Kierrätykseen kelpaamattomat jätteet hyödynnetään betoniteollisuuden polttoaineena. Vuoteen 2020 mennessä kaikki Desson käyttämät valmistusmateriaalit tulevat olemaan myrkyttömiä, toimintaan käytettävä energia uusiutuvaa ja valmistetut tuotteet kierrätettäviä.

Valmistusmateriaalien myrkyttömyys on kaiken kierrätyksen perusedellytys. Lattiamateriaalien myrkyttömyydellä voi olla myös merkittäviä terveysvaikutuksia, sillä ihmiset viettävät tänä päivänä 90 prosenttia ajastaan sisätiloissa.

Kasvua kiertotaloudesta

Desso matto

Vuoteen 2020 mennessä kaikki Desson käyttämät valmistusmateriaalit tulevat olemaan myrkyttömiä, toimintaan käytettävä energia uusiutuvaa ja valmistetut tuotteet kierrätettäviä.

Maailmantalous on rakentunut lineaarisen ota, valmista, hävitä -malliin pohjalle. Maapallon rajalliset resurssit pakottavat kuitenkin vähitellen kaikki yritykset siirtymään kiertotalouteen, jossa liiketoiminnan lähtökohtana on valmistusmateriaalien uusiokäyttö ja jätteiden syntymisen minimointi, ja toiminnan painopisteenä palvelut tuotteiden sijaan.

Kiertotalouden taloudellisia hyötyjä on arvioitu mm. kiertotaloutta edistävässä Ellen MacArthur -säätiössä, jonka vuonna 2012 ja 2013 tekemien laskelmien mukaan EU:n alueella kiertotalous voisi tuoda vuosittain 464 miljardin säästöt ja liiketoimintamahdollisuuksia uusi talousmalli voisi tarjota 516 miljardin euron edestä. Suomelle kiertotalous on Sitran selvityksen mukaan jopa 2,5 miljardin euron arvonlisäyksen kokoinen mahdollisuus, siinä missä globaalien markkinoiden arvoksi on laskettu yli 800 miljardia euroa.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

C2C-sertifikaatteja myöntää kansainvälinen Cradle Products Innovation –instituutti. Instituutin vuonna 2014 julkaiseman tutkimuksen mukaan tuotanto- ja muotoiluprosessin uudistaminen auttaa yrityksiä mm. kasvattamaan myyntiä, säästämään kuluja energia- ja vesitehokkuuden kautta sekä hallitsemaan riskejä. Tähän mennessä C2C-sertifikaatteja on myönnetty 200 yritykselle vuodesta 2010 alkaen.

Sitra: http://www.sitra.fi/ekologia/kiertotalous

http://www.desso.com/c2c-corporate-responsibility/the-road-less-travelled/

MAINOS
MAINOS LOPPUU