Meille tulee ilma-vesilämpöpumppu! Mitä kannattaa ottaa huomioon?

Lämmitys

Öljylämmityksen vaihtajille suunnatun valtion avustuksen hakijoista 65 % on valinnut ilma-vesilämmitysjärjestelmän öljyn korvaajaksi. Ilma-vesilämpöpumppu tuo helppoutta ja ympäristöystävällisyyttä, mutta mihin asioihin kannattaa kiinnittää huomiota ennen vaihtoa?

Ilma-vesilämpöpumppu on oiva valinta öljyn korvaajaksi, etenkin jos maalämpöä ei voida asentaa. Osaavalta asentajalta ei mene kuin pari päivää koko projektiin, mukaan lukien öljykattilan poisto. On kuitenkin asioita, joita on hyvä miettiä valmiiksi.

Ulkoyksikön sijoittaminen

Ulkoyksikön sijoituksessa on useita asioita, jotka tulee huomioida. Ulkoyksikön ja sisäyksikön on hyvä sijaita mahdollisimman lähellä toisiaan. Toisaalta, ulkoyksikön ei tulisi seistä tuulisella paikalla, eikä mieluiten talon eteläseinustalla. Ulkoyksikön ääni, hurina, kannattaa myös huomioida ja sen sijoittamista makuuhuoneen ikkunan lähelle ei suositella. Eri mallien äänitasoissa on suuriakin eroja, esimerkiksi NIBE POLAR -ilmavesilämmityskokonaisuuden ulkoyksikön äänitaso pysyy matalana täydelläkin teholla.

Ulkoyksikkö tarvitsee myös tukevan alustan, mieluiten betonista valetun. Maatelineen on oltava niin korkea, että laite pysyy lumihangen yläpuolella. Laitteen kondenssivedet (joita voi kylminä päivinä tulla kymmeniä litroja!) tulee johtaa sadevesikaivoon. Varmista, että kondenssivesiputki on eristetty ja lämmitetty, jotta putkeen jäätyvä vesi ei riko laitetta.

Ulkoyksikköä ei tule koskaan näkösuojata millään säleiköllä tai ritilällä, sillä se vaikuttaa merkittävästi laitteen tehokkuuteen. Ilmavirran täytyy päästä virtaamaan vapaasti. Tämä tulee muistaa myös talvella, jolloin laitteen edessä ei saa olla lunta. 

Sisäyksikön sijoittaminen

Sisäyksikkö on hyvin hiljainen, joten sen voi sijoittaa paitsi entiseen pannuhuoneeseen, niin myös esim. kodinhoitohuoneeseen. Kummassakin tapauksessa on varmistettava, että tilassa on lattiakaivo. Joskus kun pannuhuoneesta tehdään harrastetila, laitteet halutaan sijoittaa ahtaisiin nurkkiin. Tätä varten NIBEltä löytyy myös matalampi sisäyksikkömalli, VVM 225, joka on vain 150 cm korkea. NIBEn ilma-vesilämmityskokonaisuuksien sisäyksikössä on paitsi sisäänrakennettu RST varaaja, niin myös koko järjestelmän ohjaus.

Järjestelmän teho

Nykyaikaiset invertteriohjatut NIBE ilma-vesilämpöpumput säätävät automaattisesti tehoaan tarpeen mukaan. Järjestelmän valinnassa on silti aina syytä kääntyä ammattilaisen puoleen, sillä ei ole yhdentekevää minkä mallin valitsee. Alimitoitettu järjestelmä kuluttaa paljon sähköä, eikä tuo odotettua lopputulosta. Osaava ammattilainen tekee oikean mitoituksen ja suosittelee sopivaa kokonaisuutta juuri sinun taloosi. Myös järjestelmän oikea asennus ja käyttöopastus ovat tärkeä osa onnistunutta lopputulosta. NIBE kouluttaa jatkuvasti jälleenmyyjiään, jotta heillä on paras osaaminen. Lähimmän NIBE jälleenmyyjän löydät täältä >

Huomioi tulevaisuuden tarpeet

Aurinkosähkö ja etähallinta ei ole tulevaisuutta, vaan tätä päivää. Lämmitysjärjestelmää valittaessa kannattaakin miettiä laajemmin myös muita kuin lämmitystarpeita ja varmistaa, että nyt tehtävällä valinnalla ei poissulje tulevia mahdollisuuksia. Siksi NIBE S -sarjan ilma-vesilämpöpumppujärjestelmissä on mietitty myös tulevaisuutta. Niissä on jo nyt valmius mm. kysyntäjoustoon ja puheohjaukseen. Etähallinta- ja pörssisähköohjausmahdollisuus on luonnollisesti vakiona, kuten myös mahdollisuus liittää NIBE ilmanvaihto, aurinkosähkö ja viilennys samaan automatiikkaan.

NIBE KEVÄTKAMPANJA – etähallintaa entistä kätevämmin

NIBE S -sarjan ilma-vesilämmityskokonaisuudet sopivat mainiosti öljylämmityksen tilalle.  Kun hankit (tilaus ja toimitus kampanja-aikana) NIBE Polar tai Split Box ilma-vesilämpöpumppupaketin kampanja-aikana 15.3.-30.6.2021, saat kaupan päälle Samsung Galaxy Tab A7 10.4 LTE 32 GB tabletin nahkakotelossa, sekä kätevään etähallintaan myUplink Premium -arvosetelin! Edun arvo on n. 350 €. Lue lisää kampanjasta sivultamme www.nibe.fi.

Lisätietoja:

www.nibe.fi | info@nibe.fi

Julkaisuun liitetyt avainsanat:

ilma-vesilämmitys ilma-vesilämpöpumppu ilma-vesilämpöpumpun ulkoyksikkö ilma-vesilämpöpumput lämpöpumppu lämpöpumput NIBE Energy Systems Oy öljylämmitys