Mielessä uusi piharakennus? Lue 9 vinkkiä ennen ostopäätöstä!

MökkiPiha

Ennen piharakennuksen hankkimista pitää selvittää rakennuslupien tarve ja miettiä rakennuksen käyttötarkoitus tarkkaan. Mitä muuta? Lue asiantuntijan 9 vinkkiä, mitä kaikkea kannattaa ottaa huomioon, jotta piharakennus olisi juuri omia tarpeita vastaava.

1. Selvitä rakennusluvan tarve

Piharakennuksen pystyttäminen saattaa vaatia rakennus- tai toimenpideluvan eikä valitettavasti ”minun pihallani pätevät minun sääntöni” -ajatus pidä paikkaansa. Luvan tarve riippuu piharakennuksen koosta, sijainnista ja muista yksityiskohdista. Selvitä ajoissa oman kuntasi rakennusvirastosta, tarvitsetko rakennus- tai toimenpideluvan pihamökillesi. Näin vältyt ikäviltä yllätyksiltä.

2. Puurakennuksen erityispiirteet

Koska puu on luonnonmateriaali, se hieman elää muun muassa lämpötilan ja ilmankosteuden mukaan. Voi olla, että piharakennuksen ovia ja ikkunoita pitää hiukan hienosäätää noin kuukauden kuluttua rakentamisesta. Puupintojen halkeamat, oksakohdat ja värivaihtelut eivät ole virheitä vaan puun luontaisia ominaispiirteitä.

Ulkorakennus pitää käsitellä puunsuoja-aineilla heti pystyttämisen jälkeen. Suojaamaton puu muuttuu sinertävänharmaaksi ja lopulta homehtuu tai lahoaa. Käsittele esimerkiksi lattialankut erityisen huolellisesti pohjapuolelta ennen niiden asentamista. Piharakennuksen käyttöikä kasvaa huomattavasti, kun se on hyvin suojattu

Piharakennuksen vauriot ja ikkunoiden ja ovien toimivuus kannattaa tarkistaa kerran vuodessa. Tarvittaessa puupintoihin voi käyttää suoja-aineita valmistajan ohjeiden mukaan.

3. Piharakennuksen koko

Käyttötarkoitus määrittelee pitkälti piharakennuksen koon. Piharakennukset eivät ole sesonkituotteita vaan niistä nautitaan vuosikausia, joten kannattaa etukäteen pohtia yhdessä vaikka koko perheen kanssa, mihin kaikkeen rakennusta halutaan käyttää.

4. Toimitus ja kokoaminen

Vierasmaja.fi toimittaa kaikki piharakennuksensa hyvin suojattuina, jotta ne eivät vahingoittuisi kuljetuksen aikana. Rakennusmateriaalit eivät kärsi, vaikka ne olisivat säiden armoilla useammankin viikon ennen rakentamista.

Vierasmaja.fin piharakennusten kokoaminen on kuin valtavan legosetin kasaamista: kaikki puuosat ja paneelit on valmiiksi sahattuja, oikeankokoisia ja numeroituja. Perustoimitus sisältää kyllästetyt perustuspalkit, käsittelemättömät puuosat ja paneelit, ikkunat ja ovet, kattohuovat sekä ruuvit, naulat ja muut tarvittavat osat. Sinun tarvitsee hankkia vain työkalut!

5. Piharakennuksen perustukset

Piharakennuksen perustustyyppi riippuu maaperästä ja piharakennuksen koosta. Perustustapoja on monia, mutta yleisimmät ovat betonilaatta- ja betonipohjaperustus.

Alle 10-neliöisille piharakennuksille sopii edullinen ja helppo perustustapa: hiekan ja soran päälle asetettavat betonilaatat. Tällainen perustustapa onnistuu ensikertalaiseltakin eikä hommaan tarvitse välttämättä palkata ammattilaista. Betonilaattapohjan tekeminen aloitetaan kaivamalla n. 25–30 cm syvä monttu, joka täytetään ensin soralla ja sitten hiekkakerroksella, jotta pinnasta tulee mahdollisimman tasainen. Hiekan päälle asetetaan betonilaatat.

Suosituin perustustapa on betonipohjaperustus, joka on laattaperustusta kalliimpi mutta myös kestävämpi vaihtoehto. Betonipohjaperustus sopii kaikenkokoisille piharakennuksille. Yleensä työhön tarvitaan ammattilaisen apua. Ammattilaisten neuvoja kannattaa kysyä jo perustustapaa valitessa.

6. Tekisinkö itse vai palkkaanko ammattilaisen?

Erityisesti pienempien piharakennusten (8–12 m²) kokoaminen onnistuu tee se itse -asenteella. Ihan yksin ei kuitenkaan homman kannata ryhtyä, sillä osa puuosista ja paneeleista ovat painavia ja nostoavuksi tarvitaan kaveria.

Piharakennuksen kokoamiseen tarvitaan pari aikuista, työkalut (vasara, saha, pihdit, porakone, ruuvimeisseli, mittanauha, tikkaat, puukko ja vatupassi) ja 1–3 päivää työntekoon.

7. Seinien paksuus

Seinien paksuus on tärkeimpiä piharakennuksen laatuun ja hintaan vaikuttava tekijä. Paksumpiin sieniin on käytetty enemmän puuta, joten se näkyy hinnassakin.

Yleisimmät seinien paksuudet ovat 28, 40, 44 ja 50 mm

28 mm:n paksuisilla seinillä varustetut rakennukset ovat hyvä valinta varastoiksi tai pieniin piharakennuksiin (4–9 m²). Emme suosittele alle 28 mm:n paksuisia seiniä pieniinkään rakennuksiin, vaikka markkinoilla on myös 19 mm:n paksuisista seinistä tehtyjä varastoja.

Jos aiot pystyttää yli 20-neliöisen piharakennuksen, kannattaa seinien olla 40–50 mm:n paksuiset. Paksut seinät ovat tukevat ja eristävät paremmin kuin ohuemmat seinät.

8. Ikkunat ja ovet

Ikkunoiden ja ovien laatuun vaikuttavat lukot, saranat ja kahvat, lasitustyypit sekä tiivisteet, joilla varmistetaan asianmukainen säänkestävyys. 

Jos piharakennus on pääosin käytössä vain kesäaikaan, ei tuplalasitukselle ole tarvetta. Jos taas piharakennusta halutaan halutaan käyttää viileinäkin vuodenaikoina, kannattaa ikkunoihin valita tuplalasitus, paksut seinät (44 mm tai enemmän) ja kunnolliset eritykset seiniin, kattoon, lattiaan ja ikkunoihin.

9. Monikäyttöiset piharakennukset

Yhden monikäyttöisen piharakennuksen hankkiminen auttaa  säästämään rahaa ja tilaa. Puutarhaterassilla varustetun pihamökin hankkiminen on huomattavasti halvempaa kuin kasvihuoneen ja huvimajan ostaminen erikseen. Myös mökki + varasto -yhdistelmän ostaminen tulee edullisemmaksi kuin molempien ostaminen erikseen. Kannattaakin miettiä tarkkaan ennen ostopäätöstä, mihin kaikkeen piharakennusta tarvitaan, jotta piharakennus vastaa juuri sinun tarpeitasi.


Julkaisuun liitetyt avainsanat:

autotalli kesämökki mökki piha pihamökki piharakennukset piharakennus pihasauna pihavarasto varasto vierasmaja

Julkaisuun liitetty yritys

https://www.vierasmaja.fi

Vierasmaja.fi-verkkokauppa kuuluu Hansa24 Group Ltd -yhtymään. Kansainvälisen yrityksen toimialoina on hirsimökkien suunnittelu, valmistus, myynti ja toimitus eri maihin, kuten Suomeen, Iso-Britanniaan, Espanjaan, Saksaan, Sveitsiin ja Irlantiin. Mökit ja muut piharakennukset ovat muotoilultaan kauniita mutta käytännöllisiä. Modernin yksinkertainen tyyli pitää rakennukset edullisina. Yrityksen tuotantoyksikkö toimii Virossa, ja piharakennukset toimitetaan kaikkialle Suomeen. Rakennuksilla on viiden vuoden takuu. 

 

Lue lisää: Vierasmaja Oy