Mikä ihmeen silli – viisi faktaa joulusilleistä

Keittiö

Miten silli valmistetaan? Jos ostan matjessilliä, mitä se on? Entä mitä ihmettä on rasvasilli? Vastaukset joulun suuriin sillikysymyksiin löydät tästä!

Jaa sosiaalisessa mediassa

1. Usein puhutaan suolasillistä ja rasvasillistä, mitä ne ovat? 

Nimensä mukaisesti suolasillissä on mausteena vain suolaa. Rasvasilli on kokonaisena sokerisuolattua, tynnyrikypsytettyä silliä, jonka rasvapitoisuus on suhteellisen korkea. Rasvasilliä on  esimerkiksi Ahti perinteinen sillifilee: yksi filee kokonaisesta rasvasillistä. 

2. Miten silli valmistetaan?

Paras, premium-luokan silli kypsyy kuin hyvä viini: tynnyreissä ja pitkään. Tällaisessa kypsytetyssä sillissä on oikeastaan kaksi peruslinjaa: sokerisuolattu ja maustesuolattu. Kummassakin tapauksessa silli säilötään tynnyriin. Sokerisuolatussa sillissä suolan makua pehmentää sokeri, maustesuolatussa lisäksi myös mausteet.

Maustesuolattuja sillejä ovat esimerkiksi Ahti matjes- ja juhlasilli sekä Vesta tilli- ja tomaattisillit. Sokerisuolattuja, kypsytettyjä sillejä ovat esimerkiksi Ahti perhe-, tomaatti-, sipuli- ja tillisillit. 

Silli voidaan myös marinoida etikka-suolaliemessä. Tällöin tuloksena on raaka-aine kirkas- tai paksuliemiseen silliin, sellaiseen, ”jossa kastikekin on ruokaa”. Maultaan marinoitu silli on miedompaa, makeampaa ja vähemmän suolaista. Marinoituja sillejä ovat esimerkiksi Abba- ja Boy-sillit. 

3. Mikä ihmeen matjessilli?

Sana matjes (esim. hollanninkielen maatjeshaaring ja saksankielen sanasta madikeshering) tarkoittaa itse asiassa neitsytsilliä. Nimi viittaa siihen, että silli pyydetään aikaisin syksyllä. Meillä pohjolassa matjessillillä tarkoitetaan kuitenkin kypsyttämisen tapaa ja makumaailmaa. Matjes on aina tynnyrikypsytetty silli, jonka maku on sekä mausteinen että makea. Esimerkiksi Ahti- ja Vesta-matjessillit edustavat tätä makumaailmaa. 

4. Miksi silleissä on niin paljon suolaa?

Suola tarvitaan sillin kypsymistä ja säilymistä varten. Suolaa on kyllä silleistä vähennetty ja aiemmin markkinoilla olikin todella tiukkasuolaisia sillejä. Niiden rinnalle tuotiin ns. ”kevytsuolattuja” sillejä kuvaamaan alempaa suolapitoisuutta. Sittemmin reilusti suolaiset sillit ovat markkinoilta kadonneet, mutta nimi kevytsuolattu on jäänyt kauppanimeksi. Esimerkiksi Ahti Perinteinen Sillifilee oli aiemmin nimeltään kevytsuolattu. Vaihdoimme nimen, koska se oli harhaanjohtava. Sillin suolaisuutta kompensoi toki D-vitamiini, jota siinä on runsaasti. SIllissä on myös hyviä rasvahappoja.

5. Mikä on joulun suosituin silliresepti? 

Suosituin itse valmistettu silli on epäilemättä Lasimestarin silli, johon monella on oma perintöreseptinsä. Lasimestarin sillin reseptivideo sai viime vuonna kaikista joulusilliresepteistä ylivoimaisesti eniten katsojia Sillikoulun Facebook-sivulla ja videosta on nyt tekeillä uusi, lyhyempi versio. Lasimestarin silliin sopii raaka-aineeksi rasvasilli eli Ahti perinteinen sillifilee.  

Sillikoulu on Orkla Foods Finlandin ylläpitämä resepti- ja ohjesivusto sillin ystäville. Ahti- ja Vesta-sillit valmistetaan Turussa parhaasta norjalaisesta sillistä. Artikkeliin on haastateltu tuotekehittäjä Timo Heleniusta, joka on työskennellyt sillien ja muiden kalojen parissa lähes 40 vuoden ajan. 

Lisätietoja:

Orkla Foods Finland

www.orkla.fi

Orkla Foods Finland myy ja markkinoi Suomessa useita vahvoja ja tunnettuja tuotemerkkejä: Abba, Ahti, Anamma, Boy, Ekströms, Felix, Frödinge, FunLight, Grandiosa, Jacky, Kallen, Naked, Pastella, Paulúns, Risifrutti, Tiira ja Vesta. Orkla Foods Finlandilla on vihannes- ja kalasäilyketehtaat Turussa, jossa valmistetaan Felix-vihannessäilykkeitä ja Ahti- ja Vesta-sillit sekä Tiira-maustekalat ja suolasilakat. Yrityksen palveluksessa työskenteli vuoden 2015 aikana keskimäärin 191 henkilöä mukaan lukien määräaikaiset kausityöntekijät. Orkla Foods Finland kuuluu norjalaiseen Orkla-konserniin.

Lähde: Mynewsdesk

Julkaisuun liitetyt avainsanat:

joulu jouluperinne jouluperinteet jouluruoat jouluruoka silli


Lisää samasta aiheesta


Artikkelin aiheeseen liittyviä yrityksiä: